szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kézzel készült ajándékok: Üvegfestés

Topor Erika, 2014. dec. 05.


A karácsonyi ajándékozás talán egy olyan költséges és kevésbé örömteli dolog, ami manapság inkább kereskedelmi ünnep lett, mint a meghitt szereteté. Sajnos ez mostanában igaz lett, így mindig keresem a kibúvót, hogyan lehetne a régi mederbe visszaterelni a karácsonyról alkotott képet: ne a stresszről és a felesleges ajándékokról szóljon az ünnep.

Kézzel készült ajándékok: Üvegfestés

Először is érdemes tisztázni egy fontos fogalmat: mit jelent a felesleges karácsonyi ajándék. Minden olyan hirtelen vett dolog annak számít, mely sem a megajándékozottnak, sem a megajándékozónak nem jelent semmit. Valószínűleg megköveznek most a tusfürdőcsomag-hívők és gyártók egyaránt, de számomra és remélem egyre többek számára a hasznos ajándék arról fog szólni, hogy személyre szabott és boldogságot hozó ajándék legyen. Ha valamit szeretettel készít az ember, akkor már nem lehet hasztalan, mert vagy örülni fog neki mindenki, vagy magunknak okozunk vele örömet, hogy arra az időre, míg alkotunk a másik szerettünkre gondolunk, akinek készítjük. Így kezdtem bele az üvegfestésbe is.

Tavaly olvashatták a házi bonbon-készítős lázamat, melyet már szeptember-októberben elkezdtem, és a közel 10 ízt egészen karácsonyig gyártottam (mert munka mellett másképp nehéz lett volna kivitelezni). Idén újdonságot találtam ki, üveget fogok festeni. Viszonylag kevés alapanyag kell hozzá: üveg, üvegfesték, kontúrozófesték, ecset, körömlakklemosó  és egy csipet kreativitás.

Kezdőknek a legegyszerűbb, ha klipszes üveg képeket vesznek (kb. 120-150 Ft-tól kapható a barkácsboltokban és a nagyobb lakberendezési áruházakban). Most az üveges képkeretbe nem teszünk papírt, csak maximum egy fehér lapot, az üveg részét fogjuk használni.

Az alapszíneket érdemes csak megvenni üvegfestékből: piros-sárga-kék. Ezekből a színekből már bármilyen színt kikeverhetünk. Mivel az üvegfesték nem vízzel oldódó, így körömlakklemosóval könnyűszerrel kimosható az ecset. Minden szín festése közben mossuk ki az ecsetet!

A festékek színenként kb. 500-800 Ft  között mozognak.

A kontúrozó festék egy tubusos vékonyhegyű festék, többféle színben kapható. A mintákat gyakorlatilag ezzel tudjuk megrajzolni. Mivel az üvegfesték az üveglapon szétfolyik, így a kontúrok között fog csak elterülni és így alakíthatjuk ki a festményünket.

A kontúrozó festék kb 1500 Ft a legdrágább hobbiboltokban is.

Mintákat magunk is kitalálhatunk, legyünk bátrak! Gondoljuk ki, hogy milyen embernek készül az ajándék, és a mintát igazítsuk hozzá. Nem érdemes első körben aprólékos matyó-hímzéssel bíbelődni, elég ha valami kezdő mintákkal próbálkozunk, amit könnyű kifesteni ecsettel. Minél kisebb, vékonyabb ecsetet használunk, annál könnyebb lesz a festés.

A kontúrok kirajzolása előtt az üveglapot tisztítsuk meg, hogy minden zsiradék lejöjjön róla, erre is jó a körömlakklemosó. Rajzoljuk meg a mintát, majd hagyjuk picit száradni. Kb. 10 perc száradás után már kezdhetjük is a festegetést! Ahol megszárad a festék, ott már nem tudjuk a színeket összefolyatni, de amíg folyékony, addig bátran készíthetünk színátmeneteket is.

 

Spirituális gondolkodók készíthetnek mandalát, színterápiás képeket is, de a virágminta, állatfigurák szintén szemet gyönyörködtetőek lesznek.

Ha úgy érezzük eléggé profik lettünk a sík felületű festésben, akkor érdemes kipróbálni a mécsestartók íves felületének megfestését is.

Kreatívkodásra fel!

Kapcsolódó cikk: Kókuszos édességek egyszerűen és gyorsan
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!