szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kézzel készült gipsz karácsonyfadíszek

Topor Erika, 2014. nov. 03.


Házilag is gyorsan elkészítheted, fillérekbe kerül és nagyon egyedi, impozáns darabokat készíthetsz az alábbi módon.

Kézzel készült gipsz karácsonyfadíszek

Gondoltam egyet és szakítottam a hagyománnyal, miszerint minden évben körbejárom a karácsonyi vásárokat és nekilátok begyűjtögetni az aktuális karácsonyi csecsebecséket. Most magamnak készítem el idén a családi karácsonyfára a díszeket, és hogy miért? A válasz nagyon egyszerű: már nem találok újakat a karácsonyi koncepciómhoz, vagy egyszerűen borzalmasan unalmas már a kínálat a sok évnyi gyűjtögetés után.

Idén formabontó voltam: vásároltam pár karácsonyi szilikonformát, elsősorban a kisebb csokiöntőformákat. Beszereztem hozzá a gipszet, mely gyakorlatilag minden barkácsboltban kapható. Kétféle gipsz létezik, az egyik a makett gipsz, a másika  glettelő gipsz. Én a makettgipszet vettem, ez valamivel szürkébbnek bizonyult a glettelőnél, úgyhogy a következő beszerzőkörúton a glettelőgipsz lesz a tökéletes választás.

Továbbá szükség lesz a régi körömlakkokra, és csillámporokra, melyeket időközben vagy meguntunk, vagy már nem divatszínek. Érdemes mellé beszerezni még arany, ezüst lakkot, metálzöldet is, mert mégiscsak karácsony lesz.

A gipszet keverjük ki, és tegyük az öntőformákba. Terítsük el a szilikonformába a gipszet és párszor óvatosan ütögessük oda az asztalhoz a formát teljes felületén, hogy az esetleges buborékok kiszökjenek a massza és a forma közül. Ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor úgy járunk, ahogy én először: a légbuborékoknak köszönhetően a gipszöntvényen lyukak keletkeznek. Bár így is szép, de azért akkor lenne tökéletes, ha a felülete szép egyenletes lenne.

Szobahőmérsékleten akár fél óra alatt is szépen megköt a gipsz, de radiátorra téve a formákat még gyorsabban elérjük a teljes száradást. Ha megkeményedett, óvatosan vegyük le róla az öntőformát – és ezért a mozzanatért érdemes a szilikonformákkal dolgozni, mert mindezt megkönnyíti!

Jöhet a körömlakkozás ideje!

A különböző öntvényeket kedvünk szerint lakkozhatjuk, színezhetjük!

Ha karácsonyfadíszt szeretnénk készíteni, akkor az öntvénytől függően fúrjunk rá pici lyukat, hogy szalagot vagy cérnát tudjunk belefűzni, és máris kész az akasztós  karácsonyfadísz!

Ugye milyen egyszerű?

Láss hozzá még ma! Gyermekeknek is nagyszerű elfoglaltság, és közben fejleszti a kézügyességet!

Kapcsolódó cikk: Övek saját kezűleg
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!