Ki ne dobd! Újabb finomságok túlérett banánból
Orbán Krisztina, 2014. szept. 19.
Bár a túlérettségre utaló barna foltok valóban nem éppen előnyösen hatnak a gyümölcs által keltett látványra, élettani hatásait tekintve és tápanyag szempontjából mégis ez a banán legértékesebb állapota.

Előző írásunkban két nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető édességet mutattunk be a megbarnult, nyers fogyasztásra már kevésbé ingerlő banán felhasználására. Következzék hát most egy komolyabb sütemény: a banánkenyér, majd egy igen egyszerű fagyasztott édesség, végül pedig egy jamaikai különlegesség.
Banánkenyér
Hozzávalók:
3 túlérett, összepasszírozott banán
220 gramm liszt
110 gramm cukor
50 gramm olvasztott vaj
2 nagyobb tojás
3/4 teáskanálnyi szódabikarbóna
fél teáskanálnyi só
1/3 bögrényi zsírszegény joghurt
1 teáskanálnyi vaníliaesszencia
olaj
A lisztet a szódabikarbónával és a sóval elkeverjük. A cukrot és a vajat egy nagy tálban habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az elegyet mindkét tojás után alaposan – ha mixert használunk, akkor magas fokozaton – megkeverjük. Ezt követően hozzáadjuk a pépesre nyomkodott banánt, valamint a joghurtot és a vaníliaesszenciát, majd ismét nagyon alaposan átkeverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és sóval kevert lisztet, ám ezt követően már csak alacsony fokozaton keverjük a tésztát a mixerrel addig, amíg szép, homogén állagúvá nem válik.
A tésztát egy olajjal kikent kenyérsütő formába kanalazzuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon nagyjából 1 órán át sütjük. A banánkenyér akkor sült meg, ha a közepébe szúrt vékony, hegyes pálcikát már rátapadt tészta nélkül, tisztán tudjuk kihúzni belőle. Ekkor kivesszük a formát a sütőből. Tíz percig hagyjuk a kenyeret a formában hűlni, majd kiemeljük belőle. A teljesen kihűlt banánkenyeret önmagában, tejszínhabbal, vagy gyümölccsel tálaljuk.
Fagyasztott banánjoghurt
Hozzávalók:
4 túlérett banán
500 gramm zsíros joghurt
175 gramm sűrített tej
A banánt összeturmixoljuk a joghurttal és a sűrített tejjel, majd az elegyet egy jégkrémes dobozba töltjük. (Ha ez nincs otthon, bármilyen műanyag pohár megteszi.) A dobozt a mélyhűtőbe tesszük. 30 perc után kivesszük, és alaposan átkeverjük a joghurtot úgy, hogy a jégkristályok mind széttörjenek benne. A dobozt ezután lezárjuk, és legalább egy éjszakára a mélyhűtőben hagyjuk. A banános joghurt így elkészítve a fagyasztóban három hónapig tartható el.
Jamaikai banánfánkocskák
Hozzávalók:
5 közepes méretű, túlérett, összepasszírozott banán
110 gramm liszt
3 evőkanálnyi barnacukor
1 evőkanálnyi kristálycukor
1/4 teáskanálnyi szerecsendió
1/4 teáskanálnyi fahéj
fél teáskanálnyi vaníliaesszencia
egy kis só
1-2 evőkanálnyi olaj
Az összepasszírozott banánt elkeverjük a barnacukorral és a fűszerekkel, majd hozzákeverjük a lisztet is. Az olajat megforrósítjuk, és a tésztát kis adagokban a serpenyőbe merjük (amennyiben az olaj kevésnek bizonyulna, többet is önthetünk a tészta alá). A fánkocskákat mindkét oldalukon barnára és ropogósra sütjük. Kiemelés után papírtörölközővel leszárítjuk a felesleges olajat a banánfánkocskákról, majd kristálycukorral megszórjuk, és melegen tálaljuk őket.
Kapcsolódó cikk: Ki ne dobd! Ötletes finomságok túlérett banánból
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14