szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kísérletezz a malájok kedvenc zöldségével!

Topor Erika, 2013. okt. 24.


Abelmoschus, bámia, okra, gombó e négy név ugyanarra a növényre mutat, de vajon mi ez a különös nevű zöldségféleség? A zsenge éretlen termésekből finom leves és saláta is készíthető. Nálunk azonban még csak a virágkötők ismerik száraz terméséről. Itt az ideje, hogy meghódítson bennünket is!

Kísérletezz a malájok kedvenc zöldségével!

Tudományos neve hosszú évekig Abelmoschus esculentus volt, de manapság már a Hibiscus esculentus névre hallgat, innen is látszik, hogy a mályvafélékhez tartozik rendszertanilag. Hazánkban okrának ismerjük, vagy gombónak nevezzük. A trópusi, szubtrópusi országokban terjedte el, Indiától Ausztráliáig, a csendes-óceáni szigetvilágig mindenütt megtalálható. Mérsékelt égövön egyelőre - Magyarországon is - csak kísérletek folynak a termesztésére.

Gyökérzete karógyökér, mely közepesen mélyre hatol a talajba, és viszonylag sok oldalgyökere fejlődik. Szára akár 50 cm magasra is megnő. A szár és a termés is erősen szőrözött. Érintésük a csalánhoz hasonló. A harang alakú virágok szirma citromsárgák, a termő felső állású és egy bordás toktermés fejlődik belőle. Az ősz elején beérő magok (szeptember-október) a hosszanti irányban szétnyíló toktermésből kihullnak. A magok ovális, kerekded formájúak, szürkésfeketék, felületük finoman recés, helyenként kissé nyomottak, kemények. Termését a paprikához tudnánk hasonlítani, de botanikailag a paprikának felfújt bogyó termése van, és nem toktermése, mégis külalakra a paprikához hasonlít.

Származásából adódóan melegigényes, a magok 15 °C alatt nem is csíráznak, vagy csak nagyon vontatottan. Optimális csírázási hőmérséklete 32 °C. Ennek ellenére közepes fényigényű, nyáron, júniusban fejlődik a legjobban. Szabadföldbe kiültetve májustól kapja meg a szükséges meleget és napfényt, így korábban nem is érdemes kiültetni.

Vízigényes, főleg fejlődésének kezdeti szakaszában igen sok vizet igényel. Középkötött talajon érzi jól magát, a könnyen felmelegedő vályogtalajok a legideálisabbak számára (gyökerének is szüksége van a melegre). A tápelemek közül a foszforigénye a legjelentősebb.

Termesztéskor alapos talaj-előkészítést igényel, mivel gyökere mélyre hatol. Helyrevetéssel vagy palántázással szaporíthatjuk. Lassan csírázik, akár két hét is eltelhet a kelésig, ezért érdemes palántáról ültetni.  Minél nagyobb földlabdával helyezzük a szabadföldbe, annál nagyobb esélye marad a palántázáskor az életben maradásra.

A fenntartási munkák között a legfontosabb az öntözés és a gyommentesítés. Az érés megindulásától szinte folyamatosan szedni kell, mert az elöregedett termések értéktelenek, maximum dekorációs célra hasznosíthatók, viszont száraz termésként a virágkötők kedvelt alapanyaga érdekes formájának köszönhetően. Könnyen festhető, így számtalan színváltozatban felhasználható a különböző dekorációkban. Az éretlen termések az értékesek, zöldségként, saláta-alapanyagként és levesnek is kellemes ízű. Savanyúság és főzeléknövényként is jó szolgálatot tesz. Érdemes kipróbálni!

Egy recept bámiából - Paradicsomos bámia

Hozzávalók:

1 kg bámia,

1 evőkanál vaj,

fél kg paradicsom,

só, bors

A megmosott bámiát vágjuk apró darabokra a paradicsommal együtt. A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le héját. Fedő alatt pároljuk össze a két zöldséget, legalább fél órán keresztül. Ha elkészült, fűszerezzük, sózzuk és borsozzuk meg, és öntsük rá az olvasztott vajat.

Kapcsolódó cikk:

Így gyűjt és szárít a profi kertszerető!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia