szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (7)

Szépzöld, 2017. jún. 15.


A szőlő fürtzáródás előtti teendőinek fontossága, tápelemhiányok, biostimultátorok jelentősége

A rendkívüli szélsőséges időjárás a gyakorlott szőlősgazdákat is újabb feladatok elé állítja.

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (7)

A jégverés, a vihar, a sok csapadék a fiatal hajtásokban, a virágzatokban sok kárt okozott. A sérüléseket sürgősen le kell zárni lombtrágyával, gombaölő szerrel. A kedvezőtlen időjárás következtében a lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothadás felmérhetetlen károkat okozhat. A Cantus, olyan felszívódó, a növény minden szövetébe bejutó speciális gombaölő szer, amely a rothadást okozó gombák, lisztharmatfélék, számos betegség ellen hatékony. A szőlőbogyó viaszosodást követően Champion WG, vagy Cuproxat FW kontakt szerrel történő kombinációban sikeresen megelőzhetjük a kórokozók károsítását.

A Cantust évente legfeljebb 3X alkalmazhatjuk megelőző jelleggel szürkerothadás és lisztharmat ellen (10L vízhez 10-14 g). A szőlőbogyó viaszosodását követően kombinációban Champion WG (10L vízhez 20-30 g) , vagy Cuproxat FW (10 L vízhez 35-45 ml) kielégítő védelmet garantál a peronoszpóra, orbánc ellen is. A fenti szereken túl szőlő lisztharmat ellen felszívódó készítmény a Domark 10 EC (10 L vízhez 3ml) peronoszpóra ellen a Kupfer Fusilan WG (10 L vízhez 25-30 g). Rezisztencia kialakulása veszélye nélkül alkalmazható kiváló készítmény továbbá  a Vivando (10 L vízhez 2-2,5 ml), amely kontakt szerrel kombinálva pl.: Cosavet DF Edge növeli a lisztharmat elleni hatékonyságot.

A szőlő sikeres védelmének az alapja a kémiai védekezést megelőzően a szakszerűen elvégzett hajtásválogatás és az időben elvégzett zöldmunka. A levegő és a fény a szőlőfürt egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szürkerothadás elleni megelőző védekezést a fürtzáródás előtt Cantus (10 L vízhez 10-14 g) készítménnyel feltétlen el kell végezni. A növényeken keletkezett sérülések gyógyítására a tápelemhiányok megszüntetésére a növényvédelmi munkákkal egyidejűleg mindig célszerű használni a Wuxal termékcsalád valamelyikét.

A növények harmonikus fejlődéséhez kifogástalan tápanyagellátásra van szükség. A hiányos tápanyagellátás miatt gyakori a tápelem hiány, amely számos növényi betegségnek is a kiindulópontja. A paradicsomban, paprikában, uborkában a kálciumhiány, a szőlőben a magnéziumhiány, almában a Ca-Zn, Bór hiány zavarja a növény fejlődését. Súlyosabb hiány esetén (alma) a télire történő tárolhatóság is veszélybe kerül. Az egészséges és tárolható zöldség, gyümölcs előállításához biztosítani kell a Ca (mész) ellátását, alapvetően talajon keresztül, de lombtrágyával mindenféleképpen. Erre a célra szolgál a Wuxal, Volldünger termékcsalád. Ezeket a lombtrágyákat a dísznövények is nagyon jól hasznosítják.

A biostimulátorok olyan új vegyületek, amely a zöldség és gyümölcsféleségekben, szőlőben javítják a tápanyagfelvételt, elősegítik a pollenképződést, javítják a terméskötődést, erősítik a növény stressztűrő-képességét, növelik a szőlő, gyümölcsféleségek cukortartalmát, az aromaanyagok mennyiségét, elősegítik a szőlő-, gyümölcsfélék színeződését.

A biostimulátorok, mint például Alga 600, Amino Total, Alga K Plus, Prosilicon, Alga Soil speciális hatásuknak köszönhetően fontos szerepet játszanak a termés mennyiségének és minőségének javításában.

A következő cikkben a burgonya, paradicsom, paprika, gyökérzöldségek, alma, körte, szilva növényvédelmi szempontból kritikus teendőiről lesz szó.

Cikket írta: Saska Imre

Kapcsolódó cikk: Napégés és bogyórepedés a gyümölcstermesztésben
Hozzászólások (2)

Molnár Kálmánné
2017. aug. 01. (1 950 napja)
A szürkerothadás elleni megelőző védekezést próbáltuk ki az említett készítménnyel. A zöldmunka sikeresn lezárult, és mindezeknek köszönhetően gyönyörű termés mutatkozik a szőlőtőkéken. Segítségét most is köszönjük, várjuk az újabb hasznos információkat!
Szilákné Balajti Katalin
2017. júl. 12. (1 970 napja)
Kedves Saska Gazda!
Köszönöm az újabb, hasznos információkat. A fürtzáródás előtti növényvédelemben igyekeztem a tanácsai szerint eljárni és legjobb tudásom szerint megcsináltam a zöldmunkát is.
Egyébként az eddigi cikkeit kinyomtattam, összefűztem és lett egy remek kis könyvem, amit remélhetőleg bármikor elővehetek, ha szükségem lesz rá (és az újabbakkal bővíteni fogom).
Várom a zöldségekkel kapcsolatos tanácsait!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia