szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kiskerti utazás hónapról hónapra

Sulyok Józsefné, 2015. márc. 24.


Mit mikor vessünk és ültessünk? Hogyan gondozzuk a kertünk növényeit?

Kiskerti utazás hónapról hónapra

A veteményeskert tervezését januárban készítjük el, a bio kertészkedés alapelveit figyelembe véve. A télálló zöldségfélékből még a havas kertben is találhatunk leveles kelt, bimbóskelt, petrezselymet. Kedvező időjárás esetén, fagymentes napokon már elvethető a spenót, a sóska, zöldborsó és a petrezselyem.

A gyümölcsfák ápolása, a kéreg drótkefélése, a lemosó permetezés most időszerű. A szőlőkarók javítását ilyenkor végezzük, mert ekkor még nem károsodnak a rügyek. A tároló polcain a gyümölcsöt válogassuk át, a kissé hibás almát a madarak szívesen fogyasztják.

A veteményeskertben már el lehet vetni a zöldborsót, petrezselyem, sárgarépa magját. Az utóbbi kettőhöz célszerű saláta, illetve retekmagot keverni jelzőnövénynek, így a hamar láthatóvá váló sorok között nyugodtan lehet kapálni. Dughagymát is tehetjük a földbe, kéthetenként ültessünk egy-egy sort, így mindig lesz friss zöldhagymánk. Magról is lehet vetni főzőhagymát, dughagymának valót. Fagymentes napokon megkezdhetjük a lugas művelésű szőlők metszését, a kifagyott tőkéket pótolhatjuk. A füge téli takarását fokozatosan bontsuk ki.

Március a nagy veteményezések időszaka. Az otthon termelt zöldségfélék nem csak jobb ízűek, de egészségesebbek, mivel vegyszermentesen lett művelve. A munkák megkezdése előtt rostált komposztföldet terítsünk el, hogy jól eldolgozott, talajba kerüljön a vetőmag. Folyamatosan vethető a spenót, a sóska, póréhagyma, saláta, zeller, retek. Akinek vannak gyümölcsfái, most még rügyfakadás előtt fejezze be a metszést. Köszméte és a ribizli dugványokkal való szaporítására is alkalmas ez az időszak. Új gyümölcsbokrok, gyümölcsfák ültetésére is sor kerülhet.

Áprilisban még mindig érdemes vetni hónapos retket, spenótot, sóskát. A hónap második felében kerülhet sor a spárgatök és az uborka magjának elvetésére. Elültethetjük a hidegtűrő zöldségféléket: a káposzta, karalábé palántáit, vethetünk még újabb retket, salátát, rukolát. Folyamatos a spenót mángold vetése, rövid sorokba, hogy folyamatos legyen a szedése.

A fűszernövények: kakukkfű, tárkony, bazsalikom, borsika, majoránna palántázása, illetve vetése most időszerű. Még lehet gyümölcsbokrokat, gyümölcsfákat telepíteni. A szőlőben új tőkéket lehet telepíteni, a szőlőtőkéket csalán-lével locsoljuk meg, ami részben tápanyag-utánpótlás, részben a kártevők elleni védelem miatt fontos.

Május második felében ültessük el a babot, melynek kikeléséhez magas talajhőmérséklet szükséges. A veteményest is állandó gyomlálással kell rendben tartani. A fagyosszentek elmúlásával ki lehet ültetni a melegigényes zöldségféléket: a cukkinit, padlizsánt, uborka, paradicsom, paprika palántákat.

A szamóca talaját takarjuk be fűnyesedékkel, így megőrizhető a talajnedvesség, és kevésbé gyomosodik. A gyümölcsfák fellazított tányérjába ültessünk sarkantyúvirágot, amely megakadályozza a vértetű szaporodását. A cseresznyefára most kell felakasztani a kereskedelemben kapható sárga színű ragadós lapokat, így megelőzhető a cseresznyelény kártétele.

Júniusban a már betakarított retek, borsó, stb. helyére másodveteményként retket, bokorbabot, karalábét ültethetünk. Most csipkedjük le a paradicsom oldalhajtásait. A szamócaindákról leválasztott palánták elültethetők, őszig jó meggyökeresednek. A szőlő hajtásválogatását a fürtkezdemények megjelenésekor el kell kezdeni, ezzel érhetjük el, hogy a lombtömeg növekedése a tápanyagellátás egyensúlyba kerüljön. Gyümölcsösben a kötődés utáni termésritkítással lesz szebb és nagyobb a megmaradó termés. Ilyenkor már majdnem minden fűszernövény is betakarítható, lehetőleg kora délelőtti szedéssel, így dúsabb lesz az aromája.

A veteményeskertben a legfontosabb a folyamatos gyomlálás és öntözés. Másodveteményekkel jól ki lehet használni a területet. A júliusban elvetett bokorbab, kelbimbó, borsó, tépősaláta, cékla még őszig beérik. A bokros növekedésű paradicsom alá terítsünk fűnyesedéket a jobb talajnedvesség megtartása érdekében. Szőlőnél a hajtások kötözése, a hónaljhajtások visszavágása időszerű. Nézzünk utána, hogy mivel, mikor kell permetezni. A málna és a szeder letermett vesszőit távolítsuk el, az erős hajtásokat kötözzük fel. A fűszerkert illatos növényeit folyamatosan vágva, szárítva gyógyteának valót rakhatunk el télire.

Az érő paradicsom folyamatos öntözést igényel. Ügyelni kell, hogy csak a talajra, a tövek mellé juttassunk vizet. Még el lehet vetni a spenótot, jégcsapretket és az áttelelő saláta magját. Az augusztusban elvetett petrezselyem hamar kikel és áttelel, kora tavassal már szedhető.

A szamóca szaporítása most időszerű a meglévő tövek indáiról leválasztott sarjakkal, a termésüktől roskadó gyümölcsfák ágai alá támasztékul tegyünk villás alakú vastagabb faágat. Az érlelődő komposztot célszerű most átfogatni. A szőlőben vissza kell vágni és levelezni a hajtásokat, hogy érésben lévő szőlőfürtök elegendő napfényt kapjanak.

A szeptemberre beérett másodveteményeket, a zöldbabot, zöldborsót szedjük folyamatosan. Most még elvethető a hónapos retek, spenót és a sóska, melyek át is telelnek, így kora tavasszal már szedhetők. A téli sarjadékhagyma szárán fejlődött sarjhagymák elültetéséből tavaszra zsenge zöldhagymánk lesz. A szabaddá vált ágyásokba zöldtrágyázás céljából vessünk lucernát, mustármagot vagy csillagfürtöt. November elején aztán forgassuk be a talajba, így a következő évben jól előkészíthető, tápanyagban gazdag talajba vethetünk. A fűszernövényeket gyűjtsük be.

Október hónap elején ültessünk C-vitaminban gazdag feketeribizkét, piros ribizkét, folyton termő málnát. A hónap közepétől, lomhullás után ültethetünk gyümölcsfát. A lehulló lombot, száraz vesszőket ne égessük el, hanem komposztáljuk. Új szőlőfajtákkal is gazdagíthatjuk kertünket, részesítsük előnybe a permetezést nem, vagy alig igénylő fajtákat.

A télen is a helyén maradó póréhagyma körül töltsük fel a földet. Ha most novemberben ültetjük el a fokhagymát és a téli sarjadékhagymát, a következő év kora tavaszán lesz friss hagymánk. A veteményes kiürült részét ássuk fel, szórjuk meg szerves vagy műtrágyával. A gyümölcsfák ágait, ha kel most ritkítsuk, távolítsuk el a beteg ágakat. A gyümölcsfák tövét öntözzük be higított trágyával. Ha az időjárás engedi, érdemes még egy őszi lemosó permetezést elvégezni, ezzel némileg megakadályozzuk a kártevők áttelelését.

A decemberi fagymentes napokon még elvégezhetjük az elmaradt talajmunkákat. A csicsóka télen is a talajban maradhat. Célszerű a kertnek azt a részét lombbal, ágakkal betakarni, így bármikor kiáshatunk belőle annyi gumót, amennyire szükségünk van. Helyén maradhat a leveles kel is, mivel akkor válik ízletessé, ha megcsípte a dér.

Kapcsolódó cikk: Amikor a bor veszélyes
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!