szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Komló – a folyékony kenyér alapanyaga

Topor Erika, 2012. szept. 24.


A komló a sörízesítő és tartósító alapanyagaként ismert, de az ipar előszeretettel hasznosítja más területeken is. Meglepő, hogy mi mindenre alkalmas még a komló. Ismerjük meg a növény másik oldalát is.

Komló – a folyékony kenyér alapanyaga

Gyógyszeripari felhasználás…


Kis mennyiségben a gyógyszeripar is felhasználja, mivel altató, nyugtató hatású. A gyógyszerként való felhasználása az időszámítás előtti időre nyúlik vissza. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben komlótoboz (Lupuli flos) néven hivatalos drog. A gyógyszerészek a drogot Strobuli Lupulinak (Lupuli strobulus) nevezik. A népi gyógyászatban teáját nyugtató, altató hatásúnak tartják, bár nem tudni, mi ennek a hatóanyaga. Az álmatlanság elleni italokban a komlót hatékonyabb nyugtató füvekkel, mint például macskagyökérrel kombinálják.
Kimutatták, hogy csökkenti a koleszterin-szintet.


Könnyűipar…


A szárából durva rost nyerhető, így felhasználható farostlemezek gyártása során, illetve a papíriparban. Szárát inkább tüzelik vagy komposztálják manapság.


Hazai termesztése…


Ma Magyarországon gyakorlatilag nem termesztik, még 1988-ban 530 hektáron termesztették, ennek termése közel 700 tonna volt, mely az éves szükséglet mintegy felét fedezte. Sörgyártásra az évelő nőivarú növény éretlen toboz virágzatait (terméseit) használják fel. 1 hl sörhöz 140-500 gramm komlóvirágra lesz szükség. A komló évelő, de föld feletti részei minden évben elhalnak. A hajtások a talajban elhelyezkedő gyökértörzsből fejlődnek. Váltivarú, kétlaki növény. A termesztett fajták típusai: a vörös és a zöldszárú fajták. A komlótoboz beltartalmi értékei a keserűanyagok, illóolajok, cseranyagok.


Sikeres termelésének legfőbb feltételei mérsékelten meleg éghajlat, szelek ellen védett, délnak lejtő fekvés és mélyrétegű, középkötött talaj. A komló-töveket egymástól 150-160 cm-re ültetik. Egy-egy ültető helyre 2-3 dugványt szokás elültetni Az első évben az ültetvénnyel nincs más dolog, mint hogy a gyomtól tisztán tartsuk s a hajtásokat a karóhoz kössük. A terület jobb kihasználása végett pedig a sorok között répát, káposztát stb. szoktak termeszteni. Ősszel az indák lemetszése után a tőkéket földdel fedjük be.


A második és a rá következő években a komló kezelése a metszéssel kezdődik, mely abból áll, hogy a tőkéről a múlt évi hajtások éles késsel eltávolíttatnak. A megmetszett tőkét 3-4 cm vastag földréteggel fedik be. 


A magas műveléshez 5-7 méter magas póznákat használnak. A metszés befejezése után a komlót 2-3-szor megkapálják. Minden tőről csak 2-3 indát vezetnek fel, a többit kitépik, a felvezetett indákat pedig szalmával, sással vagy fércelő pamuttal kötik a póznákhoz.


A szüret ideje akkorra tehető, amikor, a toboz kellő fejlettségét elérte, zöldes-sárga szint öltött, ujjaink közé szorítva recsegő hangot ad s leszakítva kellemes illatú. A terméseket egyesével lecsípik a tobozka szárával együtt. Arra fokozottan ügyelnek, hogy csak tökéletes virágzatok kerüljenek leszüretelésre.
 

Kapcsolódó cikk:

Facélia, a kert doktora  
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia