szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Konhyai trükkök tapasztaltaknak is

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 05.


Nem árt előre gondoskodni és feltölteni hazai gyümölcsökkel a fagyasztót télire.
A nyers gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg, majd szárítsuk meg, mielőtt feldaraboljuk. 

Konhyai trükkök tapasztaltaknak is

A gyümölcsök közül legfeljebb a körtét és az almát szokás felszeletelni. Télen könnyebb lesz felhasználni ezeket, ha kis adagokba tesszük el őket. Hasznos lehet, ha először tálcán rakjuk a mélyhűtőbe, és csak akkor öntjük át zacskóba, ha megdermedt. Így az egyes darabok nem ragadnak össze, és bármekkora mennyiséget vehetünk ki belőle. Maguk a tasakok sem fognak egymáshoz fagyni, ha mélyhűtés előtt szárazra töröljük őket.

A málnát óvatosan mossuk meg, csepegtessük le, majd itassuk le róla a vizet, míg a barackot, szilvát, meggyet magozzuk ki, esetleg vágjuk ketté, és hagyjuk megszáradni. Ezután tegyük tálcára, pár órán át fagyasszuk, majd rakjuk zacskóba, esetleg kis dobozokba. Ezzel a módszerrel egy évig eláll.

Paprikát, spárgát nyersen érdemes fagyasztani, 3 hónapig eltartható. A karfiolt, zöldborsót, zöldbabot enyhén sós vízben főzzük elő, majd hűtsük le, és így tegyük a mélyhűtőbe.

Az apró levelű fűszerek, mint a petrezselyem, kapor, nedves masszává állnak össze, ha késsel daraboljuk fel őket. Egy ollóval viszont gond nélkül apróra vághatóak.

Egy csipet tengeri só is segíthet az aprításban. Durva szemcséi segítségével pillanatok alatt szétmorzsolható a bazsalikom levele, és már ízesíthetjük vele az ételt.

Nagyanyáink még naponta használták, de ma már egyre kevesebben kedvelik a mozsarat. Pedig a friss rozmaring, oregánó, majoránna sokkal hosszabb ideig megőrzi aromáját, ha ebben zúzzuk össze.

A palacsinta masszát tegye kimosott ketchupos flakonba, és abból nyomja be a serpenyőbe. Kis formákat hozhat létre a gyerekek örömére.

Ha gyorsan akarja lehűteni az üdítőt, tekerje a palackot nedves papírba, és úgy tegye a fagyasztóba. Sokkal hamarabb lehűl.

Bosszantó, hogy a nutellásüveg aljáról nehezen lehet kiszedni a masszát. Tegyen az üvegbe fagyit, jól kavarja meg, új íz-élményben lesz része, végül már könnyedén kimosható az üveg.

Nehezen tisztítható termosz belsejébe tegyen 1 tasak szódabikarbónát, azután töltse meg vízzel, és 1 órán át hagyja állni. Öblítés után ragyogni fog. 

Kapcsolódó cikk: Kúszónövények, a terasz és a balkon slágerei
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!