szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Konyha ízlésre igazítva

Scheftsik Tamás, 2014. febr. 10.


A konyha kialakítása kényes kérdés. Jellemzően mindenki tudja, melyik a legjobb megoldás MIUTÁN már mindent beszereltek, és a változtatások körülményesek, és drágák. Éppen ezért először gondoljuk végig, mit is szeretnénk, miknek kell megfelelnie a térnek, és csak azután ragadjunk kalapácsot, fúrót, vagy induljunk vásárolni.

Konyha ízlésre igazítva
Kép: www.thecottagemarket.com

Hiszen a konyha olyan szoba, ahol nagyon sok időt töltünk, ezért természetes, ha olyannak szeretnénk látni, ami megkönnyíti a munkánkat, és mutatós is.

Zárt

Talán ez az elterjedtebb megoldás, ha konyháról van szó. Legalábbis a boltokban kapható, előre legyártott szekrények és tárolók túlnyomó többsége zárt. Ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Természetesen első körben mindenképpen azt kell megemlíteni, hogy az eszközök és a tányérok, tálak nem porosodnak. Mindennek megvan a maga helye, nincs szem előtt a rengeteg cucc, emiatt pedig a konyha képe rendezettebb. Igaz, ezzel együtt az áttekinthetősége nem az igazi. Ha ugyanis valami olyasmit szeretnénk elővenni, amit nem használunk nap, mint nap, akkor az hosszas keresgélésbe torkollhat. Vagy ha az ember nem elég tüchtig, és nem rendez minden egyes kanalat szépen sorba a fiókokban, akkor is adódhatnak olyan gondok, hogy egy rekesz teljes tartalmát a pultra kell borítani, csak hogy egy nyomorult ollót megtaláljon.

Persze az áttekinthetőség problémája remekül orvosolható az üveges szekrényekkel, amikkel azonban két gond is van: egyrészt sokat kell őket pucolni, hiszen az üveg csíkmentesen az igazi, másrészt az emberi természet olyan, hogy ha vitrint lát, akkor oda a szép dolgokat teszi, nem azokat, amiket egyébként használna is. Elvégre, ha valaki belép a lakásba, és azt látja, hogy milyen csodaszép metszett poharaink vannak, akkor sokkal jobb lesz rólunk a véleménye, mintha a pöttyös bögrék, a tányérok, vagy éppen az edények egy része kacsintana rá az üvegezés mögül…

Nyitott

Tehát akkor válasszunk nyitott konyhát, vagyis polcokat, egyszerű, ajtó nélküli tárolókat és akasztókat. Nos, az tény, hogy eszközből jóval kevesebbet fogunk felhalmozni. Ennek oka a kupi. A nyitott konyha látványa csak akkor lesz kellemes, ha abban rend van. Ez azonban véges számú edény tartását teszi lehetővé, így garantáltan csak olyanokat fogunk megtartani, amiket valóban használunk. Így pedig már az áttekinthetőséggel sem lesz gond, hiszen csak két lépést kell hátra megtenni, hogy a teljes felszerelésünket megszemlélhessük, és megtaláljuk azt az edényt, amely bújócskázik velünk.

Tény, hogy a takarítás nem lesz egyszerű feladat, hiszen mindent át kell törölni, bár ha valóban a funkcionalitásra törekszünk, akkor kevés olyan dolog lesz, ami nincs folyamatos használatban. A háziállatok kitiltása a konyhából egy sziszifuszi küzdelem, főleg a macskák esetében. Hiszen addig mindegyik fegyelmezett tündérke, amíg el nem hagyjuk a szobát, azután a fifikás szőrcsomó máris a pulton szaglászik, ehető maradékokat keresgélve. A nyitott konyha esetében az edények is meghódítandó cicajátszótérré válhatnak, ami nem éppen szerencsés.

Arany középút

Lényegében az a konyha az igazi, ami számunkra a legmegfelelőbb. A lényeg, hogy ne az alapján alakítsuk ki a tereket, ahogyan azt a boltban meghatározzák nekünk a bútorok kialakításával. Hiszen keverhetőek az elemek, és egy jó asztalos, valamint némi festék segítségével bármelyik konyha átalakítható, kiegészíthető. Mind a nyitott, mind a zárt szekrényeknek megvannak az előnyei, amiket, ha jól használunk ki, akkor a saját életünket, és a fűzésünket könnyíthetjük meg, nem is beszélve arról, hogy egyszerűen jó lesz ránézni a konyhánkra.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia