szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Konyhai csináld magad – kiegészítők saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2014. jan. 24.


A konyhai kiegészítők között is szép számmal találunk olyanokat, amiket egyszerűen el lehet készíteni otthon is. Sőt, ha idejében állunk neki, akkor akár karácsonyi ajándéknak is tökéletes, hiszen egyedi, olcsó, és garantáltan kézműves ajándékokkal lephetjük meg a szeretteinket.

Konyhai csináld magad – kiegészítők saját kezűleg
Kép: www.prsarahevans.com

Bortartó

Az italok, legfőképpen a szép ívű borospalackok nem kell, hogy eltűnjenek szem elől. Persze a műanyag flakonok nem a legszebb látvány, de ez igazán nem mondható el a boros üvegekről. Nem véletlen hogy rengeteg igazán szép tartót lehet kapni, de az tény, hogy ezek ára kifejezetten borsos. Szerencsére ahhoz, hogy elegáns, és ötletes bortartónk legyen, nem kell nagyon sokat költeni.

A falon

Egy egyszerű, de nagyon helytakarékos és ötletes megoldás, ha a tartót a falra készítjük el. Ehhez nem is kell más, csak egy szép darab fa, ami kellően vastag is, na nem kell, hogy egy fél tuskóban gondolkozzunk, de nagyjából karvastagságú darab kelleni fog. Ebbe egy fúró, és egy kiegészítő fej segítségével készítsünk akkora lukakat, hogy a palack nyaka könnyedén beleférjen, de ne lötyögjön nagyon, hiszen ez fogja tartani az üveget. Mindkét oldalára, kis eltolással készíthetünk üregeket, így még több helyünk lesz. A falon az alját és a tetejét is rögzítsük, hogy a súly ne vigye el egyik oldalra sem.

Csövekből

Egy másik módszer, ha egyszerű PVC csövekből készítjük el a tartót. Ehhez természetesen szükségünk lesz a csövekre, lehetőleg több méretben, hogy a szimmetriát egy kicsit megtörjük. Vágjuk a csöveket akkora darabokra, mint a palackok, és tisztázzuk le a szélüket. Ezután fessük le egy elegáns színre, például fehérre, de az is nagyon jól mutat, ha a külseje fekete, a belseje pedig arany árnyalatot kap. Ragasszuk, vagy csavarozzuk össze a csöveket olyan minta és elrendezés szerint, ahogyan nekünk tetszi, és megáll a lábán.

Tálak

A konyha másik nagy hiánycikke rendszerint a tál. Na nem az, amiben az ételeket készítjük, hanem az, amiben kínálni tudunk. Ezeket is meg lehet venni, de el is lehet készíteni néhány darabot, amivel garantáltan egyedi kínálókra teszünk szert.

Gombokkal

Ehhez a szépséghez szükségünk lesz nagyobb mennyiségű gombra. Ha szeretjük a szimmetriát, akkor azonos méretűeket, és maximum két – három árnyalatot keressünk. Ha nem gond, ha egy kicsit bohémabb az összkép, akkor ezzel nem kell foglalkozni. Fogjunk egy másik tálat, és béleljük ki alufóliával. Alaposan lapítsuk le, hogy ne okozzon gondot a későbbiekben. Vékonyan kenjük be valamilyen zsíros, olajos krémmel. Erre azért van szükség, hogy a gombok ne tapadjanak oda. Rendezzük el az alapanyagot olyan minta és sorrend szerint, ahogyan csak szeretnénk, majd egy ecsettel vigyünk fel a gombokra egy réteg erős ragasztót. Ezt ismételjük meg, ha nem biztos a tartás, amikor az előző réteg megszáradt, majd óvatosan emeljük ki a kész tálat a fóliából. Ha esetleg ráragadt valahol a fémpapír, akkor azt egyszerűen vágjuk le.

Levéltál

A levéltál elkészítéséhez szükségünk lesz egy kellően nagy levélre, például egy lapulevélre. Ezt helyezzük egy olyan felületre, amit előzőleg fóliával letakartunk, hogy ne legyen gond, ha ráfolyik a gipsz. A levelet alulról támasszuk meg úgy, hogy kellően domború legyen, hiszen ez adja majd a tálunk homorú részét. Keverjünk ki modellgipszet, lehetőleg elég sűrűre, hogy ne folyjon nagyon, és ezt öntsük a levélre. Hagyjuk teljesen megszáradni, majd óvatosan vegyük le róla a levelet, és egy sniccer segítségével szintén nagyon óvatosan vágjuk le a kifolyt gipszrészeket. Ha szeretnénk le is lehet festeni, és lakkozni, de nem kötelező.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!