szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Konyhakert minierkélyen - Videóval!

Topor Erika, 2012. máj. 23.


Az egészséges életmóddal folyamatos keresésével együtt jár, hogy a táplálkozásra is igen komolyan odafigyelünk.

De mi a helyzet azokkal a főzés során használatos fűszerekkel, melyet inkább megveszünk a boltban, mintsem megtermesszük magunknak.

Konyhakert minierkélyen - Videóval!

Gyakran hangzik el a válasz, hogy „jaj, hát nekem nincs kertem, maximum egy 3 nm-es teraszom van, de azon nem fér el semmi”. Ugye ismerős a felvetés? Vagy a másik: „Nekem csak egy ablakpárkányom van… mi fér oda el? Semmi.” Dehogynem!


Kis alapterületen igen sok fűszernövény elfér. Ha már olyan ablakpárkányunk van, ahova akár 1-2 erkélyládát be tudunk tenni, máris meg van oldva egy egész nyárra az elegendő fűszernövény. Le a mesterséges adalékanyagokkal, (amennyire csak lehet)! Mivel én egy kertes házban felnövő, majd társasházban lakó lettem, rá kellett jönnöm, hogyan lehet hasznomra fordítani a kis erkélyünket. Hiányzott a kert adta szabad lehetőség, hogy bárhova bármit ültethetek, így hát minden alkalmat megragadtam arra, hogy haszonkertté alakítsuk erkélyünket.


A virágos erkélyládákba beültettem a virágok közé fűszernövényeket. A kakukkfű, a snidling, a zsálya fantasztikusan működött már tavaly is, idén már tárkony, levendula, zsázsa, metélőpetrezselyem is ücsörög a kedvenc virágzók között a ládákban. Azt gondolnánk, hogy ettől olyan kaotikus lesz a láda, de nem. Kifejezetten jót tesz a vegyes ültetés a növényeknek. Mivel vannak olyan növények, melyeket a különböző kártevők nem szeretnek, így gyakorlatilag a permetezéstől is megmentettük magunkat. A levendula, zsálya kitűnő e célból, illetve a citromfű és a rozmaring is. Azokban a ládákban, ahova kerültek ezekből a fűszernövényekből egész évben nem kellett permetezni, míg a leandert és a babot hamar ellepték a kártevők.


Nálunk 2 nm-en minden elfér! Szép kőedényekbe és feleslegessé vált balkonládába egy egész szezonnyi fűszer és zöldségnövény megterem. A metélőpetrezselyem mellé snidling került, árnyékot a napraforgó adja jelenleg. Mellette a citromfű, koriander, zsázsa egy közös cserépben (20 cm átmérőjű cserépben), a balkonládába egy tő paradicsom, 2 tő TV paprika és 1 tő hegyes erős. A törpeparadicsom már kiszorult egy kisebb edénybe.

 

A kísérletezési vágyam kedvéért idén nagyüzemi bab és borsóültetvény is készült, megfelezve egy 20 cm-es cserepet. Egyik felében felfuttatva a bab, másik felén a borsó omlik le az edény oldalán. A rozmaring közösködik a kakukkfűvel és egy tő bokorrózsával jelenleg. azt gondolnánk, nagyon zsúfolt ez így, és hosszú távon nem működik, de a gyakorlat azt mutatja, mégis. Ahogy nő a sok fűszernövény, folyamatosan visszavágjuk, és zacskóba téve mehet a fagyasztóba, vagy száraz, sötét helyen megszárítva egyenesen az üvegbe kerül. Ezzel a technikával annyi fűszernövényt termeszthetünk, hogy egész évre elegendő, sokszor még sok is.


Az újdonság kedvéért – és a kihívás miatt, tavaly burgonyát is ültettünk… bár ez nem jelentett nagy hozamot, de cserépben, gondos ápolással bármi megtörténhet, csak sose adjuk fel! 

 

Kapcsolódó cikk:

Eper a balkonon

Veteményes a magasban


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia