szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Konyhakerti csaták- természetesen a kártevők ellen

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 24.


Napjainkban egyre többen választják újra a saját konyhakert jelentette előnyöket. Több szempont is szól e mellett. Nem csak azért jó, mert mindig kéznél van, és nem kell lerohangálni a boltba, hiszen ha ezt nézzük, az üzletekben kapható zöldségek és fűszerek közel olyan árban vannak, mintha magunk termesztenénk azokat. Igen ám, de a bolti termékekről szinte semmit nem tudunk, csak azon információk alapján tájékozódunk, amiket a hozzájuk mellékelt kis cetlin látunk.

Konyhakerti csaták- természetesen a kártevők ellen

Ezzel szemben, amikor mi magunk termesztünk növényeket, akkor nem csak azt tudjuk pontosan, hogy honnan származik a zöldség, hanem azt is, hogy milyen szerekkel védekeztünk a kártevők ellen, vagyis milyen anyagok kerülhetnek az étellel a szervezetünkbe.

 

Bio permetszerek

 

Sajnos, előfordulnak olyan intenzív fertőzések a növényeknél, amikor kénytelenek vagyunk az erős kemikáliákhoz nyúlni, hogy megmentsük a veteményünket. Alapvetően azonban a természet ellátott minket minden olyan eszközzel, melyek segítségével környezetbarát módon tudunk védekezni a kártevők ellen. Ráadásul nem is kell rögtön a permetezéssel kezdeni

 

Ha jól megtervezzük a kis konyhakertünket, akkor már a kezdet kezdetén elérhetjük, hogy jóval kisebb legyen az esetleges kártevők megjelenésének lehetősége, mint egyébként. Ehhez nem kell mást tennünk, mint figyelembe venni a növények sajátosságait, ugyanis egyesek olyan tulajdonságokkal bírnak, amelyekkel képesek megvédeni a közelükben cseperedő többi finomságot. Ezek legtöbbször az illatukkal is képesek távol tartani a nem kívánatos rovarokat, egyéb kártevőket. A hagymafélék, a levendula, a fokhagyma mind alkalmasak a „védőbástya” szerepér. Ültessük őket az ágyások szélére, vagy vegyük körbe velük a veszélyeztetett növényeket, és nagy hatékonysággal tartják távol a nem kívánatos falatozókat.

 

A permetezéshez sem kell minden esetben az erős vegyszerekhez nyúlni. Sok esetben tökéletes megoldást jelentenek az otthon is elkészíthető anyagok, melyekkel megvédhetjük konyhakertünket a kártevőktől és a betegségektől. Ezeknek egyik jellemző alapanyaga a káliszappan, melyet gazdaboltokban vagy az interneten is be tudunk szerezni. De gyógynövények segítségével is szép eredményeket érhetünk el. A kamilla, üröm és erdei pajzsika keverékének forrázata hathatós segítséget jelent több rovar ellen is, például a vértetű, a szilvadarázs, a hangya és az atkatámadások esetén is használható. A csalán forrázata növeli az ellenálló képességet a gombafertőzésekkel szemben, a kamilla és a káliszppan elegye pedig a levéltetvek ellen használható. A védekezésre alkalmas növények tárháza igen széles, ezért szinte minden esetben megoldható, hogy káros anyagok felhasználása nélkül tudjunk gyönyörű zöldségeket nevelni

 

Egy kis plusz

 

Bár nehezen lenne kivitelezhető, hogy a kártevők természetes ellenségeit szaporítsuk a kertben, annyit azonban megtehetünk, hogy nem ebrudaljuk ki őket az ágyások közül, ha találkozunk egy-egy képviselőjükkel. Ezért üdvözöljük lelkesen a katicabogarat, mely igen nagy számban falja a levéltetveket, de ugyancsak ínyenc falatként írtja ezeket a kártevőket a fátyolka és a fülbemászó is. A hangyákat azonban ebből a szempontból nemkívánatosnak kell nyilvánítanunk. Ezek az apró lények ugyanis haszonállatként tartják a levéltetveket, a belőlük simogatással kinyert cukros nedvért. Így szépen rápakolják őket a levelekre, és még védelmet is nyújtanak nekik a katicák és más ragadozók ellen.
 

Kapcsolódó cikk:

Korilla az elrejtett zöldség

Fehérrépa inkognítóban

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia