szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Korai juharfa 1x1

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 28.


A korai juharfa eléri 20-30 m-es magasságot, s ezzel a középmagas fák közé sorolható. Törzse egyenes, karcsú, átmérője 1 méter. 

Korai juharfa 1x1

A rendszerint sűrű lombozatú korona többnyire tojásdad alakú, de a szabadon álló példányoké idővel egyre inkább a gömb alakot közelíti meg. Növekedési alakja a tölgyére hasonlít. Ágai kopaszok, fényes barna színűek, a tölgynél karcsúbbak, megsebezve fehér fejnedvet engednek. A hegyi juhartól eltérően, sokkal gyorsabb a növekedése, de mégsem éri el annak nagyságát. A két faj az elérhető legmagasabb kor tekintetében (a korai juharé 200 év) is különbözik.

A héjkéreg a barnástól feketéig változó színű, hosszában repedezett, de nem válik le pikkelyesen. Egykor cserzőanyagnak használták. Alatta sárgásfehér vagy pirosas-fehér színű fatest található, amely mérsékelten kemény, rugalmas, finom sortú, szívós és könnyen hasítható. Igen nagy a nyomószilárdsága, de csak száraz állapotban tartós. Szárítása gondos munkát igényel, mert hajlamos a repedésre és vetemedésre. Más fákhoz hasonlóan itt is fennáll az elszíneződés veszélye.

A hagyományos kötések, enyv, csavar, szögelés vagy csapolás könnyen végezhetők, és rendszerint jól tartanak. Csak száraz állapotban tartós. Mivel kevésbé dolgozik, nem zsugorodik, különösen alkalmas késfurnir előállítására, világos színű lakó és hálószobabútornak, asztalnak, széknek vagy konyhai eszközöknek, asztallapnak, sőt hangszerkészítéshez is. A bognár és a fafaragó is becsben tartja. Bútorfának mégis kevésbé értékelik, mint a hegyi juhart.

A rügyek többnyire sötétpirostól vörösesbarnáig változó színűek, kopaszok. A többé-kevésbé felálló sátorvirágzatai sokvirágúak. Áprilisban vagy májusban jelennek meg, néhány nappal a lombfakadás előtt vagy azzal egy időben. A virágok kétivarúak, vagy porzósok, vagy termősek lehetnek. Minden virágnak 5 sárgászöld csészelevele és 5 sárgászöld szabad sziromlevele van, a porzó kisebb a szirmoknál, a korong alakú vacok peremén állnak. A magház két, egymással összenőtt termőlevélből áll. Hasadó-termés fejlődik ki belőle, két, egy-magvú lapos részterméske. A fák csak 15-20 éves korukban kezdenek virágozni. Folytatása: Amit még nem tudunk a juharról

Kapcsolódó cikk: Villámcsapás ellen védekezz hegyi juharral!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!