szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kreatív megoldások tetőterekbe

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 04.


Sokan elkeseredve mondják, hogy sajnos tetőtérben laknak. Pedig ezeknek az élettereknek is megvannak a maguk szépségei, és amivel az átlagtól nagyban eltérnek, így remekül ki lehet használni az adottságaikat, hogy teljesen egyedi lakásokat hozhassunk létre.
 

Kreatív megoldások tetőterekbe

Szinteltolás

 

Sokszor komoly gondot jelent az, hogy a tetőterekben az ember szűkösen érzi magát. Ez még akkor is előfordulhat, ha egyébként hely bőven van arra is, hogy bútorokat helyezzünk el. Ennek oka az, hogy a plafon, illetve a falak nem egyenesek, emiatt előfordulhat, hogy úgy érezzük, ránk dől minden. Ezen nagyon változtatni nem lehet, ám optikailag azért tágítható a tér. Erre tökéletes egy szinteltolás, ami elég, ha 2-3 lépcsőnyi felületet érint. Ebben az esetben ugyanis a szemlélőben az a képzet alakul ki, hogy ahol lépcső is van, ott nagy tereket kell összekötni, van hely bőven. Hiába csupán 2 lépcsőről beszélünk, ettől még óriási segítséget jelenthet. És ha már lépcsőnk is van, mért ne használnánk tárolásra is, hiszen a kihúzható fiókok remekül elférnek itt.

 

Fényár a plafonról

 

A tetőterek alapvetően világosak szoktak lenni. Ez annak köszönhető, hogy a döntött ablakokon tovább esik be a fény, mint a függőleges társaikon. Ha azonban ezt még fokozni szeretnénk, akkor a tető egy darabját készíttessük el üvegből. Bár nem éppen költségkímélő megoldás, az azonban biztos, hogy a villanyszámlán spórolni fogunk. A hatalmas mennyiségű beeső fény miatt azzal számolni kell, hogy például a tévét nem érdemes ebben a szobában elhelyezni, mivel semmit nem fogunk látni a képernyőből. Ha azonban a tető üvegezett része még nyitható is, akkor egyszerűen eszményi a konyhába. Egyrészt garantáltan mindent látni fogunk, másrészt a felszálló gőzt és szagokat is remekül elvezeti. Érdemes ellátni sötétítővel is ezt a felületet, mivel nyaranta a jóból is megárt a sok alapon, lehet, hogy szeretnénk, ha több fény, és ezzel meleg, nem áramolna a lakásba.

 

Játék a geometriával

 

A tetőterek egyik adottsága, hogy a nem egyenes falak plusz szögeket hoznak létre. Ebből adódóan egy remek lehetőség nyílik arra, hogy játszunk a formákkal. Ha már a lakásunk falai sokszögesek lettek, akkor az ablakok miért ne lehetnének kerekek, oválisak, esetleg háromszög alakúak. Ugyanezen az elképzelésen elindulva remekül mutathatnak a falon a kerek tükrök és a képkeretek. Ha azonban tetszenek a megtört vonalak, akkor beszéljünk egy asztalossal, és akár a bútorokat is igazítsuk azokhoz, így szert tehetünk például egy tetőcsúcsos szekrényre, ami tökéletesen passzol a fal lehetőségeihez. Ahhoz, hogy valóban legyen értelme az asztalos munkájának, illetve a mi befektetésünknek, mindenképpen maradjon egy jól látható hely a plafon és a bútor között.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia