szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

Orbán Krisztina, 2014. okt. 20.


Bár húsának állaga valójában inkább az érett körtéére emlékeztet, az egyik legízletesebb trópusi gyümölcs, a cserimoju magyar nyelven a krémalma elnevezést kapta. Lássuk, mi is valójában e nálunk egyelőre kevéssé ismert, egzotikus finomság.

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

A Dél-Amerika északnyugati partvonalán, elsősorban Kolumbiában, Ecuadorban és Peruban őshonos gyümölcs az inka idők óta ismert és kedvelt csemege. Termesztése kissé nehézkes, ugyanakkor Olaszországtól Brazíliáig, Mexikótól Ausztráliáig, Chilétől Kaliforniáig sokfelé próbálkoznak vele, hiszen ez a Kordillerák és az Andok lejtőiről elterjedt növény 1800 méter alatti, egyenletes hőmérsékletű mediterrán, vagy trópusi felföldeken jó vízáteresztő talajon bárhol megél. A vékony héjba burkolt pudingszerű, vagy pépes húsú krémalma leginkább banánhoz, papajához és ananászhoz hasonlatos egzotikus ízének és magas tápértékének köszönhetően mindenfelé értékes ínyencségnek számít.

A féllombhullató Annona cherimola selymesen pelyhes leveleit februártól áprilisig hullatja, majd virágot bont. A kívül zöldes, belül fehér színű, húsos szirmú, csüngő virágok erős, édes illatot árasztanak. A gyümölcs érési időszaka rendkívül hosszú, akár nyolc hónapig is eltarthat. A nagyjából másfél kilós, lédús gyümölcs édes íze a fajta függvénye: legtöbbjük aromája trópusi gyümölcsökére hasonlít, de olyanokat is találunk, amelyek íze a barackéra, vagy a málnáéra emlékeztet. A C-vitaminban, kalciumban, vasban, béta-karotinban, foszforban, valamint rostban gazdag, kissé savas, szív-, vagy tojás alakú gyümölcs hatalmas, kemény, fekete magjai mérgező alkaloidákat tartalmaznak, így nem fogyaszthatók.

A krémalmát szerte a világon igen borsos áron kínálják. Ennek oka a nagyon hosszú, több mint féléves érési idő mellett az, hogy a beporzást többnyire mesterségesen kell elvégezni, ugyanis mire a virágpor elhagyná a portokokat, addigra a bibe általában már elveszíti befogadóképességét. A virágport ezért begyűjtik, s akkor juttatják a termőhöz, amikor az befogadóképes állapotba kerül. A kézi beporzás nagy gondosságot és sok munkaerőt igényel, ugyanakkor piaci szempontból egy nagy előnnyel is jár: tekintettel arra, hogy a betakarítást is csak kézzel lehet elvégezni, a szüretelés időszakának minél hosszabbra nyújtása igen fontos szempont, a kézi beporzás pedig erre lehetőséget biztosít.

A krémalma sötétzöld héja az érés során fokozatosan egyre világosabbá válik. A gyümölcsöt még kissé éretlen állapotban, keményen szüretelik le, a teljesen érett gyümölcsről ugyanis a vékony héj leválik, így az már csak azonnali elfogyasztásra alkalmas.

Amennyiben módunk nyílik krémalmát vásárolni, mindenképpen kemény, valamelyest éretlen gyümölcsöt válasszunk, s ezt szobahőmérsékleten érleljük addig, amíg a héja meg nem barnul. Ezt követően a gyümölcsöt már csak hűtőben szabad tárolni.

Mint minden gyümölcs, a krémalma is frissen fogyasztva a legfinomabb, és tápértéke is így a legmagasabb. Az édes, pépes hús a héjból frissen kikanalazva fenséges csemege. Kockára vágva más trópusi gyümölcsökkel, mangóval, kivivel, papajával, ananásszal, banánnal, vagy akár eperrel, almával, körtével, őszibarackkal gyümölcssalátát, vagy pürét is készíthetünk a krémalmából, de joghurtba, vagy turmixba is keverhetjük, kókusztejbe áztatva pedig igazi egzotikus különlegességként szolgálhatjuk fel.

Kapcsolódó cikk: Mentás brownie – paleolit módra
Hozzászólások (2)

Csomós Pálné
2019. okt. 02. (1 152 napja)
Nekem van 2 évesnövényem.Magról vetettem.Szeretném tudni mikor lehet visszavágni,hogy ne legyen olyan magas...ÜDV:Erzsébet
Kiss ferencné
2016. nov. 17. (2 201 napja)
Én most nyeltem le egy magját lelet hogy meghalok ?állítólag mérgező amugy finom csak szokatlan!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia