Krémes (ebb) körözött
Mayerné Borics Erzsébet, 2011. júl. 21.
Legtöbb ötletem, valami kényszermegoldásból születik. Legutóbb a körözött volt terítéken.

A házi tej korán megsavanyodott, ezért hagytam megaludni, és kimelegítettem túrónak.Nagyon egyszerű elkészíteni. Az a lényeg, hogy lassan melegítsük, ne forraljuk hirtelen, amíg eléri a szükséges darabos állagot. Ha teljesen kihűlt, egy tiszta konyharuhát tegyünk egy szűrőbe. Öntsük bele a kimelegített aludttejet, hagyjuk lecsepegni, és kész a túró.
Aztán jöhet a körözött. A hűtőben árválkodott két darab tejszínes tömlős sajt, amit nem használtam fel még semmihez. Szépen belekevertem a túróba, így kevesebb tejföl kellett hozzá, és a szokásos módon befűszereztem. Só, pirospaprika, mustár, fokhagyma, bors, kömény, snidling volt az ízesítő. De ízlés szerint ki, mit kedvel, azt tehet bele. A sajttól egy krémesebb, sokkal jobb állagú körözöttet sikerült készítenem, amit saját termésű paprikákba töltöttem. Azt biztosan említeni sem szükséges, hogy hűtőben hagyjuk kicsit pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
Fogyaszthatjuk friss kenyérrel, pirítóssal vagy héjában sült krumplival. Ha a túrót jól eldolgozzuk a sajttal egészen simára, akkor bármihez, mint fűszerezett sajtkrémet is „elsüthetjük”.
Van egy sajtos pogácsa receptem, ami tulajdonképpen inkább „sajtos beforgatós” Ahhoz is pontosan ilyen sajtkrém illik. Az eredeti nem tetszik, ezért általában improvizálni szoktam a sajtos töltelék tekintetében. Elkészítem és legközelebb közreadom.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.április 04., vasárnap / 18:33