szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Krolopp Hugó, a királyi kitüntetett

Sulyok Józsefné, 2014. dec. 15.


Nagyszombaton született, 1873. március 26-án. Apja Krolopp János, állami hivatalnok volt, aki fiát az elemi iskola elvégzése után a váci piarista főgimnáziumban taníttatta.
 

Krolopp Hugó, a királyi kitüntetett

Krolopp 1899-ben bátyját, Alfrédet követte, az óvári Gazdasági Akadémiára iratkozott be, ahol két év után a Növénytermelési Kísérleti Állomás asszisztenseként gyarapította ismereteit. 1900-ban kiküldték a párizsi világkiállításra, ahol a magyar mezőgazdaságot bemutató anyag összeállításában segédkezett. Két évvel később hosszabb tanulmányútra ment, hogy Hollandia, Svájc, Franciaország, Finnország, Németország és Oroszország mezőgazdasági szakoktatásáról gyűjtsön tapasztalatokat.

Rövid ideig gróf Csekonics Endre zsombolyai birtokának segédtisztjeként is dolgozott, de 1906-tól már a Debreceni Gazdasági Akadémián tanított. Harmincöt éves volt, amikor az OMGE titkárává választotta, s egyúttal az egyesület kereskedelmi és ipari szakosztályának előadói teendőt elvállalta.

1908 végén a kereskedelmi miniszter megbízásából a németországi élelmiszer-feldolgozás tanulmányozását kapta feladatul. 1909-ban és 10-ben a berlini Erjedéstani Intézet éves nemzetközi kiállításán a magyar komló és árpa-kiállítási szakcsoportok munkáját irányította. Magyarországon ugyanis a múlt század második felétől kezdve alapítottak sörgyárakat, s a növekvő hazai igények kielégítése elengedhetetlenné tette a minél korszerűbb külföldi módszerek megismerését. 1911-ben az OMGE alpesi tanulmányútját szervezte, amely az eredményesebb hazai legelő és rétgazdálkodás elősegítése szempontjából igen figyelemre méltó vállalkozásnak bizonyult. Egy évvel később a torinói nemzetközi kiállítás magyar mezőgazdasági bemutatójának rendezésében vett részt. Munkájának elismeréseként az olasz király, III. Viktor Emmánuel, kitüntetést adományozott Kroloppnak.

Tagja volt a Tisza István alapította Nemzeti Munkapártnak, 1910-től kezdve csaknem nyolc éven át a parlamentnek. Ezalatt a képviselőház földművelésügyi, közgazdasági, majd választójogi bizottságának munkájából is kivette a részét. Krolopp felismerte, hogy elméleti, illetve gyakorlati tevékenysége csak a politikai életben való aktív szerepvállalása árán szolgálhatja igazán mezőgazdaság ügyét.
1920-tól a frissen alapított közgazdasági egyetem a „Mezőgazdasági iparok és mezőgazdasági kereskedelemtan” tárgyköréből nyilvános rendes tanárrá nevezték ki.

OMGE titkárságával egyidejűleg élénk tevékenységet fejtett ki a Mezőgazdasági Szesztermelők Országos Egyesületében. Az egyesület ügyvezető titkárává választották, s a hazai szeszipar korszerűsítése, illetve fellendítése érdekében számos írást jelentetett meg a „Magyar Szesztermelő” c. lapban, amelynek egy ideig felelős szerkesztője volt. Nevéhez fűződött a budapesti gyapjúakciók életre-hívása is.

Első írásai, amelyek a „Köztelek” hasábjain jelentek meg, 1902-es tanulmányútjának megfigyeléseit összegezték. Ezt követően igen alapos elemző cikket közölt a franciaországi cukor és szeszgyárak nemzetgazdasági szerepéről, általános helyzetéről.

1902-ben Magyarországon került kiadásra „A mezőgazdaság a párisi nemzetközi kiállításon” c. rövidebb összefoglaló munkája. Négy év elteltével olyan művet adott közre, amely az általános hazai mezőgazdasági áruforgalom szinte valamennyi problémáját tárgyalja. Külön fejezetben foglalkozott a műtrágyafélék hasznosításának lehetőségeivel, illetve egyes termelvények feldolgozás útján történő értékesítésével.

Krolopp Hugó korának egyik legfelkészültebb szakemberei közé tartozott, s mint szakíró vagy akár politikai és egyesületi funkciói betöltésében egyaránt a nemzetgazdaság egészének érdekeit igyekezett szolgálni. Írásainak különleges értékét az adja, hogy az agrártermékeknek gyakorlati kérdésében ma is számos helytálló gondolatot tartalmaznak.
Munka közben, Budapesten halt meg 1928. február 13-án.

Kapcsolódó cikk:

Híres kertészeink
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia