szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Különleges bodzás receptek

Sulyok Józsefné, 2012. máj. 29.


Májusban járunk, és ez számomra mindig azt jelenti, hogy itt a bodzavirágzás ideje. Nálunk a bodza igen elterjedt, úton-útfélen nő, sok helyen termesztik is, így gyakorlatilag bárki számára könnyen hozzáférhető.

Különleges bodzás receptek

Európa szerte ismert és elterjedt növény, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy szinte az egész világon ismerik és használják. Gyógyhatásáról már Plinius is megemlékezett krónikáiban, de számos népi hagyomány, legenda is kötődik a növényhez. A germán és az angolszász kultúrkörben is fellelhető, a kelta naptárban a november 25 - december 22-ig terjedő időszakot jelöli, az ördögök, gonoszok, boszorkányok fájaként. Számos ókori és középkori, kolostori gyógyításról szóló krónika említi, így például a híres kolostori gyógyító Bingeni Szent Hildegárd.

 

Fák könyve című művében így írja le a bodzát:


„A bodza inkább meleg, mint hideg, és keveset használ az embernek, ahogy a gyümölcse is, az azonban lehet, hogy csak az embernek segít. Mégis, akinek sárgasága van, menjen gőzfürdőbe, és tegye a fa levelit felforrósított kövekre, és öntsön rájuk vizet. És tegye a rügyeit tiszta borba is, hogy az átvegye az ízét, és igya ezt a fürdőben mértékkel. És amikor kijön a fürdőből, feküdjön ágyba izzadni. Tegye ezt gyakran, és meg fog gyógyulni”.


Számtalan monda, mitikus történet fűződik a bodzához, és gyógyító növényként való alkalmazása szinte az emberiséggel egyidős. A bodza természetes antioxidáns, antibiotikum, hatását a gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz folsavat, pantoténsavat, A, B és C-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, illóolajat. Enyhe hashajtó, izzasztó, immunerősítő, homeopátiás szer is készül belőle. Izzasztó hatása miatt tisztítja a szervezetet, tehát reuma ellenes teakeverékek alkotórésze is. Régen a növénynek valamennyi részét felhasználták, ma már csak fehér bogernyős virágait és érett bogyóit gyűjtjük és hasznosítjuk.
 

Olvashattunk a szárított teaként való alkalmazásáról, arról, hogy és milyen más növénnyel célszerű keverni, milyen bajra, mennyit és hogyan használjuk.


Tipp! Bodzavirág ecet


10 g frissen szedet bodzavirágot 0,5 liter fehérbor vagy vörösborecetben áztatunk légmentesen lezárt üvegben, sötét, hűvös helyen. 2-3 nap alatt beérik, leszűrve, hűtőszekrényben tárolható. Friss saláták ízesítésre kiváló, különleges zamatot ad a zöldségeknek. Reumás panaszok esetén éhgyomorra ajánlott fogyasztani belőle naponta 2 evőkanálnyit.


Bodzaolaj


Friss saláták ízesítésére készíthető, érett bodzabogyóból. Ezt az aromás olajat azonban húsok, halak, zöldségek sütésére is felhasználhatjuk. Íze jellegzetes, intenzív, nagyon kevés kell belőle. Elkészítése: az érett megtisztított bogyókat állandóan kevergetve 10 percig főzzük. A mennyiség tetszőleges. Tiszta vászonruhán átszűrjük a bogyókat és néhány óra elteltével a folyadék tetején összegyűlt olajat óvatosan, kanállal leszedhetjük.

 

Bodzabogyó leves


Fél liter szénsavmentes ásványvizet, 300 g bodzabogyót, 50 g mézet, 1 citrom levét és reszelt héját összeturmixolunk, majd lassú tűzön felmelegítjük. Tejszínhabbal és pisztáciával tálaljuk. Nagyon aromás, melegítő hatású leves.
 

Kapcsolódó cikk:

Bodza 1x1

Bodza ital

Mire jó a bodza?

Bodzalekvár

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!