szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Különleges tálalás - ehető edények

Scheftsik Tamás, 2012. aug. 07.


Egy kertiparty nem is az igazi, ha nincsen innivaló, meg egy kevés finomság. Eben a rekkenő hőségben pedig különösen kellemesek tudnak lenni az ilyen apróságok. Ám miután a partynak vége, kénytelenek vagyunk bevonulni a konyhába, és mosogatással tölteni az időt, miközben a hőségtől és a forró víztől szenvedünk. Azonban egy kis ötletességgel elkerülhető ez a megpróbáltatás.

Különleges tálalás - ehető edények

Bár a forróságot nem tudjuk eltüntetni, a mosogatás rémét igen. Egyszerű megoldás de praktikus, ha újrahasznosított papírból készült tányérokat és poharakat használunk, de még ekkor sem tudunk minden koszos edényt kiküszöbölni, hiszen a szervírozásra szánt tálak – amik ráadásul még a mosogatógépbe sem nagyon férnek be – ekkor is ott fognak díszelegni a konyhában a party után. Ám erre is van megoldás: ha ehető az edény. Nem is olyan nagy ördöngösség, hiszen az anyukák sokszor alkalmaznak gyerekzsúrokon is hasonló megoldásokat, tehát szinte bárki elkészítheti.

 

Bólé, sangria, gyümölcsök

 

Az italokat jellemzően vagy üvegből töltögetjük, ami ideális, hiszen a hűtőben tudjuk tárolni őket, vagy pedig előre el vannak készítve, ebben az esetben azonban egy tálat is igénybe kell vennünk. A bólé, vagy éppen a gyümölcsökkel zsúfolt édes sangria tökéletes választás lehet egy ilyen bulira, csak sok jégkockát kell hozzátenni. Ráadásul annak a fránya tálnak a mosogatását is megspórolhatjuk, ha a gyümölcsökben tálalunk. Ehhez a legalkalmasabb a görögdinnye, illetve egészen pontosan a héja. Először vájjuk ki az édes gyümölcshúst, majd kockázzuk fel és sok más finomsággal összekeverve egy részét öntsük vissza a dinnyébe. Ahhoz, hogy megfelelő mélységű tálunk lehessen, érdemes a felső harmadánál levágni a tetejét, így nem kell folyton újratölteni. A maradék kockázott gyümölcsöt is mellé rakhatjuk, a görögdinnye felső részében, illetve a szintén felhasznált sárga változat kivájt héjában. Ezzel megszabadultunk jó néhány hatalmas edénytől.

 

Aperitif

 

Amikor a vendégek megérkeznek egy kis „Isten hozott” itallal lehet őket fogadni. Ehhez sem kell azonban feltétlenül poharat használni. Ha műanyag vagy papír verzióba töltjük, az nem éppen elegáns megoldás, ám ha egy kicsit körülnézünk a boltokban, akkor rálelünk egy érdekes és hasznos ötletre. Vásároljunk olyan jégkockakészítőt, melynek alakja kispohár, így az italt közvetlenül a jégből kínálhatjuk, nem pedig azzal. Nagy előnye, hogy garantáltan nem fog megmelegedni az alkohol, hiszen ha nem vagyunk elég gyorsak, akkor az aperitiffel együtt a poharunk is eltűnik. Ha hosszabb italokat is szeretnénk tálalni, akkor előttünk van a lehetőség arra, hogy igazi karibi hangulatot teremtsünk. Bár a hatalmas pálmafákat beszerezni nem éppen egyszerű, így inkább egy másik lehetőséget használjunk. Ehhez szükségünk lesz egy fúróra, melynek olyan feje is van, amivel nagyobb átmérőjű kört lehet készíteni, valamint kelleni fog egy-két kókuszdió is. Fúrjuk meg a terméseket, és a levüket öntsük egy tálba. Keverjük össze fehérrummal tejszínnek és sok-sok jéggel (persze az ital megválasztása abszolút mértékben ránk van bízva). Töltsük vissza a különleges poharakba, és szívószállal kínáljuk. Ha már nem akarunk többet inni, a diókat törjük fel, és csipegessük ki a fenséges kókuszt, amit kellően ízesített az alkohol is.

 

Csokoládé

 

A desszert különleges tálalására használhatunk csurgatott csokoládét is. Ehhez kelleni fog egy-két strapabíró lufi, valamint néhány tábla csoki. Az édességet olvasszuk fel, és kevergetve hűtsük egy kicsit, de ne hagyjuk megdermedni. A lufikat fújjuk kisebb gömbnyire, és kössük meg. Mindegyik alá tegyünk egy olyan tálat, mely nem engedi elmozdulni a léggömböt. Ezután óvatosan csurgassuk a tetejükre a csokit úgy, hogy fordított tál formát kapjunk. Tegyük hűtőbe, és amikor megszilárdult az édesség, a lufit engedjük le. Érdemes egy kevés olajjal bekenni a gömböket, hogy ne ragadjon hozzájuk a finomság. Tálaljunk bennük kockázott gyümölcsöket tejszínhabbal a tetejükön.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!