szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kültéri pompa karácsonyra

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 07.


A karácsonyi dekorálásból sokszor kihagyjuk a kültereket, pedig ezek is legalább annyira fontosak, mint maga a lakás. Ennek oka egyszerű: egyrészt, amikor jön valaki hozzánk, akkor ez az első, amit észrevesz, másrészt, amikor mi megjövünk este a munkából, fáradtan és egy kicsit sem ünnepi hangulatban, akkor ez rögtön felvillanyoz minket egy kicsit.

Kültéri pompa karácsonyra

Ha nincs kert

 

Azoknak sem kell lemondaniuk a kültéri dekorációkról, akiknek nincsen kertjük. Hiszen bejárati ajtó mindenhol van, így azt fel is lehet díszíteni, kívülről-belülről. Ennek legegyszerűbb módja, ha a vendégváró karácsonyi koszorút használjuk, illetve direkt erre a célra vásárolható ajtódíszeket teszünk ki. Persze mi magunk is díszíthetjük, nem kell előre legyártott dolgokkal beérnünk. Nagyon érdekes hatást érhetünk el, ha egy kis műhóval befújjuk az ajtó alsó részét. Így olyan lesz, mintha addig érne a zimankó, pedig egy folyósón vagyunk. Ugyanezzel a technikával hóembert, vagy akár a mikulást is rásrpayzhetjük az ajtóra.

 

A lakások dekorálásánál a kihívást az jelenti, hogy a folyosókon nem nagyon szeretik, ha különböző díszeket helyezünk el. De ettől még nem kell, hogy az ajtóra korlátozódjon a kreatív kedvünk. Használhatjuk a falat is, illetve a padlót, de csak úgy, ha mindent könnyen és nyom nélkül el tudunk majd tűntetni onnan. Így papírból készíthetünk ajándékhalmokat, vagy akár egy kis meghitt karácsonyfát is, ami a kültéren is díszít. De egyszerű fagyöngy-motívummal is körbefuttathatjuk az ajtót.

 

Ha van kert is

 

Azoknak, akik olyan szerencsések, hogy kertjük is van, sokkal szélesebb skálán mozognak a lehetőségeik. Ennek oka csak az, hogy szabadon rakhatnak ki tulajdonképpen bármit a lakás bejáratához, hiszen azt nem fogja nehezményezni a többi lakó, vagy éppen a postás. Ráadásul nekik lehetőségük van arra is, hogy e leghangulatosabb elemmel dolgozzanak, mégpedig a fénnyel. Egy meghitt gyertyavilág-szerű díszítés még a legmegátalkodottabb karácsony-elleneseket is megmozgatja. Tökéletesen használhatóak a fém lámpások, melyeket ki lehet akasztani a verandára, vagy a kertben azokra a bokrokra és fákra, amik a bejárathoz vezetnek.

 

Ezekbe pedig tehetünk gyertyát, de ennél jóval biztonságosabb, elemes, led égőket is, melyek a hangulatot ugyanúgy hozzák. Használhatunk örökzöldeket, hiszen a karácsony hangulatához nagyon is illenek. Ezek lehetnek cserepesek is, mely esetben később is csodálatos díszei lesznek a kertnek, de a vágott verzió is megfelelő. A szobrokkal és világító bábukkal csak óvatosan dolgozzunk, mert könnyen eshetünk a giccs kategóriába. A kültéri fényfüzérek esete is hasonló. Csodálatosan mutatnak, és kellemesen otthonos hangulatot árasztanak, kivéve, ha 1000 wattos ragyogásba vonják a házat. Innentől nem díszítésről beszélünk, hanem leszállópálya-építésről, ami se nem hangulatos, se nem olcsó dolog.

 

De talán minden dekoráló elem közül a legeslegszebb a hó. Bár ezt mi magunk nem tudjuk jól összehordani, és ha meg is próbáljuk, valószínűleg nem lesz valami szép látvány, annyit azonban megtehetünk, hogy nem takarítunk el minden egyes pelyhet az útból. Az tökéletesen elég, ha akkora helyet hagyunk, hogy két ember kényelmesen elférjen egymás mellett. Így a puha, fehér köntös minden kihelyezett tárgyat belep, és olyan magasságokba emeli a karácsonyi hangulatot, amit nélküle nem tudnánk elérni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia