szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kúszó finomságok a balkonon

Scheftsik Tamás, 2012. júl. 18.


Sokszor pillantanak irigykedve a kerttel rendelkezőkre azok, akik lakásban élnek. Ilyenkor eszükbe jut, hogy mennyit lehet spórolni azzal, hogy lehetőség van a zöldségek és gyümölcsök otthoni termesztésére, míg a városban kénytelenek vagyunk azokat a boltokban drágán megvenni.

Kúszó finomságok a balkonon

Pedig a legtöbb növény számára nem kell óriási terület, elegendő, ha megfelelően gondozzuk őket, és egy kisebb ládában is csodálatos terméseket nevelnek. Hogy esztétikai értéküket is növeljük, válasszunk olyan fajtákat, melyek erőteljesen kúsznak. Ezeket felfuttathatjuk a korlátra, vagy készíthetünk számukra rácsot, amin felkapaszkodhatnak. A levelek zöldje is kellemes látvány, hát még amikor a termések is lecsüngenek a féltve nevelt zöldségeinkről, vagy gyümölcseinkről.

 

Zöldségek

 

A balkonon általában nem áll rendelkezésünkre túl sok hely, így először is megfelelő ládákat kell találnunk, amelyekben a növényeket nevelhetjük. Ezek jellemzően legalább 30 cm-esek kell, hogy legyenek, így nem lesz abból gond, hogy a zöldség nem fér el rendesen a tartójába, és emiatt nem nő. A választható variációk között szerepel az uborka, a borsó, a bab, de akár a paradicsom is. Az első esetében 3-4 magot ültessünk a ládába, és várjuk meg, míg kikelnek. Amikor ez megtörtént, válasszuk ki a legerősebbet, a többit pedig húzzuk ki. Ezt a műveletet májusban érdemes megtenni, mert az uborka nehezen viseli az esetleges fagyokat. Szüretelni akkor érdemes, amikor a termések nagyjából 20 cm-esek, mivel ekkor a legízletesebbek, és a vitamin és ásványi anyag tartalmuk is igen magas. A zöldborsó és a bab esetében az ültetést márciusra is időzíthetjük, mivel strapabíróbb zöldségek.

 

Ráadásul a termésük mellett a virágaikat is élvezhetjük, melyek kifejezetten szépek és színesek. Ha siskababot ültetünk, akkor a 8. hét után már szüretelhetünk is, amit egész nyáron át folytathatunk, amíg pedig nem hozza a hüvelyeket, addig ibolyakék virágaival díszeleg a teraszon. A borsó esetében is a 8. héten már számíthatunk a zöldellő hüvelyekre, amit szintén szüretelhetünk egész nyáron. A paradicsom egy kicsit igényesebb zöldség. A kúszó verziók jellemzően kisebb bogyókat hoznak, cserében azonban ha megfelelő fajtát választunk, akkor ezt folyamatosan, egész nyáron át teszik. Ültetése február környékén ideális, amikor kinő, a palántázó cserépben hagyjuk, amíg megerősödik. A kiültetése kb. 12 literes edénybe történik, melynek színe lehetőleg fekete legyen. Ez azért fontos, mert összegyűjti a hőt, és melegben tartja a növényt. A fagyok ellen takarással kell védeni, cserébe szép, piros és ízletes termésekkel ajándékoz meg bennünket.

 

Gyümölcsök

 

A kúszó fajták ebben az esetben sem ismeretlenek. Az egyik legízletesebb a szeder. A balkonon tartásra a legideálisabb, ha tövismentes fajtát választunk. Nagyobb méretű edénybe ültessük, hiszen, ha odafigyelünk rá, akkor hosszú évekig is csipegethetjük a fekete terméseket. A finomságok az egyéves vesszőkön fejlődnek, melyekből minden évben újakat hoz a tő. A leérett részeket érdemes a legaljuknál levágni, hogy legyen hely a friss hajtásoknak. Sokak nagy kedvence az eper, melyet szintén gond nélkül nevelhetünk az erkélyen. Ehhez még különösebben sok helyre sincsen szükségünk, hiszen nem egy kifejezetten hatalmas növényről van szó.

 

Akkor is remekül mutat, ha csüngeni hagyjuk, és akkor is, ha támasztékra futtatjuk. Tápanyag igénye magas, ám ha megfelelő körülményeket biztosítunk neki, akkor folyamatosan hozza a zamatos gyümölcsöket. Azok, akik a kerti tradicionális gyümölcsöket szeretik, ültethetnek dézsába szőlőt is. Ám oda kell figyelni, hogy helyigénye nagy, és bizony határozottan sok törődést igényel. A metszés, trágyázás és öntözés mellett bizony a kártevők ellen is védeni kell, ami egy sűrűn lakott környezetben nem mindig könnyen megoldható feladat. Ám megéri a munkát, hiszen fantasztikusan mutat egy dézsában az érett fürtöket tartó tőke, ráadásul nagyon finom is.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!