szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kúszónövények, a terasz és balkon slágerei

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 29.


Számos faj alkalmas az edényes nevelésre. Mindenütt, ahol a talaj kövezett, illetve teraszon vagy erkélyen segítséget jelentenek a cserepek és dézsák. Az edényekből terebélyes kúszónövények törnek felfelé, mint a murvafürt vagy a japán hortenzia.

 

Kúszónövények, a terasz és balkon slágerei

Az egynyári növények a fagyosszentek elmúlásával ontják ki színes virágaikat az erkélyen és a teraszon. A növényrácsok hatásos térelválasztóvá, védőfallá alakulnak. A kopár homlokzatok zöld ruhába öltöznek. Tarka szagosbükköny, sárga szárnyas feketeszem vagy rózsaszínű kerti hajnalka, a színek palettájában éppoly változatos, mint a növények kínálata. Ha nem tudnánk közülük választani, egyszerűen ültessünk össze egy cserépbe többféle, azonos igényű növényt. Egyéb más balkonnövényekkel is társíthatók, pl. muskátli, petúnia.

A csillagjázmin, murvafürt vagy a trombitafolyondár segítségével otthonunkba hozhatjuk a délvidéket, felidézhetjük utazásaink hangulatát. Ezek a kúszónövények jól fejlődnek a növényráccsal ellátott nagyobb dézsákban, de feltétlenül fagymentes helyen kell teleltetni őket.

Az év folyamán terebélyes növényekké fejlődnek. Feltűnő virágaikkal felhívják magukra a figyelmet. A legszebben sötét háttér előtt érvényesülnek, pl. örökzöldekkel társítva, mint amilyen a babér. Illatos fűszernövényekkel egy cserépbe összeültetve egy szempillantás alatt kis illatos oázis jön létre. A római kamilla, a kakukkfű, a serleglonc vagy a szagosbükköny társaságában ideális növény-együttest alkot.

A teraszra és erkélyre alkalmas kúszónövények választéka nem csupán az egynyári növényekre korlátozódik. Néhány télálló képviselőjük is jól nevelhető cserépben. A dézsás klasszikusok közé tartoznak például a nagy virágú Clematis-hibridek. Népszerűségük feltűnő virágainak és mutatós hajtásrendszerüknek köszönhető. Megfelelő vízellátás és tápanyag-utánpótlás mellett gyorsan törnek a magasba, és évről évre dúsabban virágzanak.

A kúszó loncok vagy a kivi is szívesen látott vendégek. Harmonikusan kapcsolódnak az egynyári növények palettájához, és egy jelentéktelenebb üldögélő-helyet is meghitt sarokká varázsolnak.

A teraszon elvileg ugyanolyan tám-rendszert alkalmazhatunk, mint a kertben. Egy szabadon elhelyezett cseréphez jól illik pl. fűzvesszőből készült rácsozat. Az egyszerű, készen kapható piramisok vagy oszlopok ugyancsak megfelelők. Állítsuk a cserepet egy fal elé, erősítsünk rájuk egy lécrostélyt vagy kifeszített huzalokat, amelyeken a hajtások felfelé kapaszkodhatnak. Az önálló kapaszkodásra képes fajok esetében ez a munka megtakarítható, ezek a növények maguk keresnek utat a feljutáshoz. Az erkély korlátja is megfelelő támasztékot nyújt, amin a futónövények hajtásai megkapaszkodhatnak.

Tipp!

A kiszolgált konzervdobozok kertészemmel nézve felhasználhatók. Jó hővezető képességüknek köszönhetően ugyanis kitűnően alkalmasak edényes növények nevelésére. Frissen lakkozva vagy eredeti formájukban is megfelelők, kifolyónyílással ellátva, ahol a felesleges víz el tud távozni.

Az edény mérete elegendően nagy, a gyökérzet számára megfelelő legyen. A rendszeres öntözés és tápanyag-utánpótlás elengedhetetlen.

Az edények mozgatása egyszerű, ha a tám-rendszer a cserépben, és nem mellette helyezkedik el.

A fagyérzékeny növényeket védett helyen kell teleltetni, vagy megfelelő fagyvédelemben kell részesítenünk. 

Kúszó kettősök

Az idősebb vagy a nagytermetű fák természetes támasztékot nyújtanak a kúszónövények számára. De vigyázzunk, a túl nagy felkapaszkodó lombtömeg károsíthatja a támaszt nyújtó növényt. Ebben az esetben inkább vágjuk vissza a kúszónövényt, később újra kihajt, és a magasba fut.

A magasra növő fenyőfélék tám-rendszert és szép hátteret képeznek a színpompás vadszőlő számára, amely ágról ágra, egészen a fenyő csúcsáig felkapaszkodik.

Az idős gyümölcsfára felkapaszkodott rózsa váratlan nyári virágdíszbe öltöztet. Alatta pihenőhelyet alakíthatunk ki magunknak.

A borostyánfélék erőteljes növekedésű kúszócserjék, csak idősebb, kifejlett fákra futtassuk, mert a gyengébb növényeket elnyomják.

A nagy virágú iszalag-hibridek a fatörzsre erősített, kifeszített vezetőszálakon kapaszkodnak fel a magasba, ahol hajtásrendszerük szétterülhet. Kisebb fák is bezöldíthetők ilyen módon.

Kapcsolódó cikk: Készítsünk ültető asztalt!


 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia