szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kutatás a gyapjas tintagomba után

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 13.


Megéri keresni ezt a finom ízű ehető gombacsodát, hiszen ha az alapszabályokra figyelünk, akkor remek rakott gomba készíthető belőle. De hogyan?

Kutatás a gyapjas tintagomba után

Közepes termetű, karcsú gomba, kezdetben majdnem hengeresen zárt, megnyúlt tojás alakú kalapja később kúposan szétnyíló. A kalap színe fehér, felülete tömötten álló pelyhes pikkelyektől gyapjas. Idős korban a pikkelyek megbarnulnak. A pikkely alatt a kalap sugarasan bordás.

 

Lemezei sűrűn állók, fehérek, élük később rózsaszínes, végül megfeketednek, és tintaszerűen elfolyósodnak. Tönkje megnyúlt, csöves, alul kissé vastagabb, és rajta néha kicsiny, gyűrűszerű gallér van. Húsa vizenyős, puha, fehér színű, törékeny.

 

Kellemes íze van, szaga jelentéktelen. Elsősorban füves helyeken, megművelt területeken, főleg homokos talajon terem. Legelőkön, szántóföldeken, kertekben eső után olykor nagy tömegben található. Tavasztól őszig megtalálhatjuk ezt az egyik leggyakoribb ehető gombát.

 

A gyapjas tintagomba egyike a legjobb ízű ehető gombáknak. Azonban igen gyorsan romlik, a szárítást, tárolást nem bírja, és csak addig használható fel, amíg a lemezei nem feketednek meg. Kalapjának gyapjasságáról, alakjáról igen könnyen felismerhető. Legfeljebb az ugyancsak ehető nagy őzlábgombára emlékeztet kissé. Más hozzá hasonló gomba nincs.

 

Tipp! Rakott gomba

 

60 dkg gyapjas tintagomba, 30 dkg vöröshagyma, 1 dl zöldséglé (leveskockából), 2 evőkanál vaj, 15 dkg trappista sajt, 1 dl tejszín, só, bors.

 

A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a gombát szintén megtisztítjuk, megmossuk és szeletekre vágjuk. A zöldséglevest felforraljuk, a sajtot megreszeljük.

 

Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a hagymát és a gombát rétegezve, felváltva egymásra fektetjük, kevés hóval meghintjük, ízlés szerint borsot szórunk rá. A felforralt zöldséglevet ráöntjük, a vajat kis darabokban a tetejére szórjuk, és előmelegített sütőbe rakjuk.
A tejszínt és a sajtot összekeverjük és kb. 10-15 percnyi sütés után a lerakott gombára és a hagymára ráöntjük. További 10 percig arany-barnára sütjük.

 

Kapcsolódó cikk:

Támadás a gombák ellen

Gomba ABC - Kerti csiperke

 

 

 


 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia