szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ládakertek: zöld élmény a panelben is

Szépzöld, 2011. ápr. 26.


Akinek – panellakása, társasházi lakása folytán - nem adatik meg a kert élménye, annak sem kell kimaradnia a tavaszi ültetési-vetési, növénygondozási munkálatokból. A balkonon, de akár a lépcsőház megfelelő szegletében ugyanis, különböző méretű ládákban - változatos flórával - aprócska zöld szigeteket alakíthatunk ki, még a beton-dzsungelben is.

Ládakertek: zöld élmény a panelben is

A ládák, melyekbe majd a növényeinket ültetjük, lehetnek a barkács-és kertészeti boltokban kapható virágosládák is, de akár mi magunk is készíthetünk fából (pl. fenyő) egyszerű dobozokat is. A ládák ne legyenek se túl nagyon, se túl aprók, s földdel együtt is mozdíthatónak kell lenniük. Egy láda optimális mélysége kb. 20-30 cm között van. Az ebbe kerülő talajvastagság éppen ideális a legtöbb növény számára.


Egy erkélyen akár 5-6 ládából álló "kertet" is kialakíthatunk, melybe dísznövényektől kezdve a fűszernövényeken át akár szőlőtőkét is ültethetünk Kedveltek tovább különféle zöldségek balkonra történő kiültetése (pl.: retek, paradicsom, karalábé, uborka, bab, paprika, chilipaprika stb.) Egyes nagyobb növésű növényeknél, vagy futó fajoknál érdemes tám-rendszert elhelyezni az edényben. A legegyszerűbb, ha a növényt a földbe szúrt pálcához - mely lehet fa, bambusz, nád is - rögzítjük. De ezen kívül szerelhetünk a fara műanyag növényhálót, rácsot is.


Természetesen nem csupán ládában, de dézsában, cserépben vagy akár zsákban is kialakíthatjuk saját "kertünket", attól függően, mekkora hely áll rendelkezésünkre. A ládakertek kialakításánál jó előre el kell terveznünk, hogy a végleges növény-kompozíciók, hogyan mutatnak majd erkélyünkön, teraszunkon vagy a lépcsőházban. Ezért is vegyük figyelembe, hogy az elültetett palántákból milyen magas és sűrű levélzetű növény fog majd kifejlődni. Már a ládakert tervezésnél figyelembe kell venni a kiválasztott fajok fejlődését. Általában a legmagasabbra növő növényt ültetik a cserép közepébe, alacsonyabb fajokat pedig ládába.


Ha ilyenkor, tavasszal kezdjük meg a kiültetést, azt fogjuk tapasztalni, hogy dísznövényeink gyorsabban és jobban fejlődnek majd, mintha szobában lennének. Éppen ezért ügyeljünk arra, hogy az egyre terebélyesedő zöldjeinket megfelelően metsszük vissza. Nagyon fontos, hogy egy ládába azonos igényű (víz- napfénymennyiség, termőföld-összetétel stb.) növényeket ültessünk. Például, ha ládakertünkbe örökzöld, vagy más fagyálló növényeket ültetünk, ne rakjunk mellé olyan fajokat, melyeket majd be kell hoznunk télire, mert nem bírják a fagypont alatti hőmérsékletet.


A ládakertbe ültetett növények gondozási-szaporítási módszerei szinte teljesen megegyeznek a szabadföldben nevelt társaikéval. Amire fokozott gondot kell fordítani, az a vízellátás. Inkább többször öntözzünk, a pangó vízréteg elkerülésére, a fertőzések megelőzésére elsősorban a tálcába. Ma már vásárolhatunk speciális ládákat, melyek vízadagolóval vannak felszerelve, illetve ugyanígy, tápanyag-adagoló tartályt is kapcsolódhat a növénytartóhoz. A túlságosan nagy helyigényű növények kivételével szinte minden fajta termeszthető ládakertben, balkonon, teraszon, lépcsőházak védett, levegős-napos pontjain. Forrás: www.epitinfo.hu  
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia