szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Láda-kertészet

Topor Erika, 2012. márc. 28.


Az első napsugarak megjelenésével magunk is vágyat érzünk arra, hogy erkélyünket díszítgessük, dekoráljuk és teleültessük minden kertészetben kapható csodabogárral. A lelkes ültetgetés előtt nem árt azonban gondosan megtervezni mire is vágyunk igazán. Ahhoz, hogy ne a szomszéd erkélye legyen a szebb, ne sajnáljuk az időt tervezésre és a körültekintő növényválasztásra.

Láda-kertészet

Általánosságban elmondható, hogy ládánként páratlan számú növényt ültessünk. Ugyanezt a „páratlan szabály” figyelhető meg a kertészet számos területén is: virágkötészettől a kertépítészeten át. A ládákat osszuk gondolatban 3 egyenlő sorra, és az így kapott „vonalak” mentén ültessünk. Ezzel a módszerrel elkerüljük, hogy a ládánk egyrészt túlzsúfolt legyen, másfelől viszont az arányos elrendezés és könnyebben megvalósítható. Minden esetben, ha három darabnál többet ültetünk az edénybe, akkor cikkcakk alakzatba kerüljenek a ládába az új lakók.


A csüngő hajtásrendszerű virágokat a ládák külső oldalára ültessük, míg a bokrosodók a láda fal vagy korlát felőli oldalára kerüljenek. A színek és formák gondos kiválasztásával látványos növény-összeültetést kapunk már a nyár legelején.


Téves elképzelés, miszerint balkonládákba csak balkonnövények ültethetők. Ha igazán igényes összeállításra vágyunk, akkor bátran kísérletezzünk fűszernövényekkel, évelőkkel egyaránt. A fűszernövények közül a citromillatú kakukkfű (Tymus citriodorus), a rozmaring (Rosmarinus officinalis) és a zsálya (Salvia) is kiválóan alkalmas arra, hogy egynyári dísznövényekkel párosítsuk. Ebben az esetben egyedül a vízigény az, ami meghatározza majd a lehetőségeket. A citromillatú kakukkfű apró sárgás foltos leveleihez élénk színfolt a kék virágú lobélia, egy rózsaszínű petúnia, és egy gazánia a sárgás-barna virágaival.
A szúnyogűző (Plectranthus) fehéren tarka leveleihez és leomló hajtásrendszeréhez választhatunk sötétebb virágú fajokat. Elegáns párosítás mellé a sötétlila virágú vaníliavirág (Heliotropium arborescens), az angol muskátli, gumós begónia vagy a kisvirágú futópetúnia számos színváltozata.


Ha erkélyünkre a balkonládák mellett dézsa-kertre is van lehetőségünk, akkor bátran válasszuk például a batátát. Három legismertebb színváltozatát – a Ipomoea hybrida ’Bronze’ (vöröses sárga), ’Sweet Carolina Light Green (élénk zöld), ’Sweet Caroline Purple’(mély lila) – akár egymás mellé is ültethetjük. Erőteljes növekedésüknek köszönhetően hamar belakják új otthonukat.

 

Szintén dézsába ajánlott a sétányrózsa. Rengeteg különleges színváltozata kapható már a kertészetekben, így a fehértől egészen a sötét rózsaszínig, narancssárgákig bátran válogathatunk kedvünkre. Másik nevét pont virágainak változatosságáról kapta: színeváltó virág. Egy virágon belül körkörösen minden virág színe más és más. Legkedveltebb fajtája a Lantana camara ’Calippo Tutti Frutti’.
Déli és dél-keleti erkélyekre nem könnyű a megfelelő balkonnövényt kiválasztani. Itt a nyári kánikulában akár naponta kétszer is öntözni kell ahhoz, hogy növényeink ne károsodjanak, de még így sem garantált a siker. A petúniák és muskátlik kitűnően bírják a meleget, de vízigényük igen magas. Az angyalfüzér, a cserjés margitvirág, a bidensz (balkon aranya) vagy akár a szalmarózsa a tűző napon is jól érzi magát. Ezzel ellentétben a gumós begóniákat, a fuksziákat kímélni kell, inkább félárnyékba vagy árnyékba ültessük. A csüngő hajtásukkal díszítők közül a kerekrepkény (Glechoma), a szúnyogűző (Plectranthus), dichondra a legszebbek.


A növények kiválasztása, elültetése után jöhet a jól megérdemelt pihenés. De két dologról ne feledkezzünk meg soha: tápanyag-utánpótlás és öntözés. Hetente-kéthetente tápoldatos vízzel öntözzük virágainkat és a siker biztosan nem marad el.

 

Kapcsolódó cikk:

Tippek a balkonra

Tavaszvárás

Újra a begóniákról

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia