szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakás, télikert, üvegház növényeiről 3.

Sulyok Józsefné, 2012. jan. 17.


Előzménye: Lakás, télikert, üvegház növényeiről 2.

Most induló sorozatunkból megtudhatják, melyek azok a növények, amelyek kedvelik a télikertet és az üvehgázi légkört. Ismerjük meg mi az óriás sünkaktusz, vaskereszt begónia és a tenyérarália gondozásának titka. Hogyan tudunk otthonunk egy sarkában trópusi hangulatot kelteni a növények segítségével?

 

Lakás, télikert, üvegház növényeiről 3.

Tenyérarália - Dizygotheca elegantissima

 

A borostyánfélék családjába tartozó, felfelé törő cserje vagy kistermetű fa. Hazája Új-Kaledónia. Ujjasan összetett, nagy leveleivel mutatós levéldísznövény. A levélkék hosszúak, keskenyek, fogazottak. Zöld és sárgásbarna foltokkal tarkított levélnyele is hosszú. A levélkék színe olajzöld, csúcsuk és a középső levélér vöröslő. A fiatal és az időskori példányoknak eltérő a levélmérete. A fiatalkoriak sokkal kisebbek, a levélkék is keskenyebbek, a fogazottságuk is finomabb. A meleg, fényes, helyet kedveli. Huzatra, lehűlésre, páraszegény levegőre és a hideg-vizes öntözésre meglehetősen érzékeny. E tulajdonságai miatt szobanövénynek nem nagyon alkalmas. Magvetéssel szaporítható. Veszedelmes kártevője a takácsatka. Különösen a tavaszi hónapokban kell a fertőzéstől védeni.

 

Virágos begónia - Begonia x elatior-cultorum - B. Elatior-hybrid

 

A gumós és más begóniafajták kereszteződésével 1883-ban Angliában nemesítették. A virágban szegény őszi-téli hónapok szép növénye. Egyszerű vagy telt virágai – fajtától függően – a rózsaszín, a piros és a sárga árnyalataiban pompáznak. Szobában is több hónapig virágzik. Vízigényes, kiszáradásra érzékeny növény. Mivel laza, jó vízáteresztő talajt kíván, az átlagnál gyakrabban kell öntözni. Lisztharmatfertőzésre érzékeny, ezért levélzetét nem szabad öntözni. Az erősen fertőzött növény néhány nap alatt elpusztul. A betegség fellépésekkor egyenletesen kiszórt ventillált kénporral meglehet akadályozni a fertőzés továbbterjedését. A virágos begónia házi szaporítása körülményes. Elvirágzás után nem érdemes továbbtartani.

 

Vaskereszt begónia - Begonia masoniana

 

Hazája Kína, 1952-ben Begonia ’Iron Cross’ néven hozta Szingapúrból Angliába M. Mason, növénykedvelő. Szép rajzú leveleivel gyorsan népszerű lett. A talaj felszínén kúszó vaskos rizómájából 18-20 cm hosszú, 13-15 cm széles, fogazott szélű, aszimmetrikus levelek fejlődnek. A levél felülete rücskös, a bemélyedő fő-erek mentén széles csíkban húzódó mélybarna rajzolat jól érvényesül. Virága jelentéktelen, zöldes-fehér. A hengeres levélnyelet puha, vöröses szőrök borítják. Párás, erős fénytől védett növényházban fejlődik csak kielégítően, ezért nem lehet belőle népszerű szobanövény. Virágablakban érzi jól magát, levéldugványokkal szaporítható. Lisztharmatfertőzésre nagyon érzékeny.

 

Óriás sünkaktusz - Echinocactus grusonii

 

Mexikó a hazája, itt él a mindössze hét fajból álló nemzetség többi tagja is. A nagyméretű, néha 120 cm magasságot és 80 cm átmérőt is meghaladó, lapított gömb formájú növény teste mélyen bordázott. A bordákat erős, hosszú, aranysárga tövisek borítják. A csúcsi részt tömött, filcszerű, sárgás szőrzet fedi. Virágai selymesen fénylő halvány-sárgák, viszonylag jelentéktelenek. Sarjat csak nagyon ritkán, általában a sérülések helyén hoz. Nagysága és tüskézettsége miatt a kaktuszgyűjtemények egyik legfeltűnőbb növénye. Gyors növekedésű, igénytelen faj. Tavasszal védeni kell, mert a közvetlen, erős napfény égési foltokat okoz a testén. Magvetéssel könnyen szaporítható, ennek legkedvezőbb időpontja a tavasz. Betegségei és kártevői nincsenek.

 

Korallkaktusz - Rhipsalis salicornioides

 

Dúsan sarjadzó növény, Nyugat-India a hazája. Sarjai gömbölydedek, néha kissé megnyúltak. Az osztatlanul fejlődő tövek nagyobb karfiolrózsára emlékeztetnek. A szemölcsök hengeresek vagy kúposak, sörteszerű, fehér tövisekkel borítottak. Virágai krém sárgák, hosszanti barnás-vörös csíkozással. Változékony faj, kora tavasszal virágzik. A virágokból korallpiros, hosszúkás, hengeres bogyótermések fejlődnek. Terméseik mutatósabbak, mint a virágaik, és hosszú hónapokig díszelegnek. Virág és előző évi termés is lehet egyszerre a növényen. A könnyen nevelhető kaktuszok közé tartozik, tartásával a kezdő kaktuszkedvelők is próbálkozhatnak. Magvetéssel és sarjakról könnyen szaporítható. Hűvös helyen, szárazon kell tartani.

 

Nyalábos vesszőkaktusz - Rhipsalis

 

Különböznek a többi kaktusztól. Párás, meleg vidékek lakói. Hajtásai hengeresek, gyakran fonalszerűek, máskor 3-4 élűek vagy levélszerűek. Tövisei nincsenek, néhány fajon serteszőrök vannak. Télen virágzanak, virágjuk apró, legtöbbször fehér, néhány fajé sárga vagy rózsaszínű. Termésűk húsos bogyó. A kaktuszok hazája közismerten Közép – és Dél-Amerika. Vesszőkaktusz-fajok azonban Madagaszkáron, Afrika trópusain és Ceylonban is élnek. Óvilági előfordulásuk – a legújabb kutatások szerint – a kontinens szétválásával magyarázható. Lapos tálakban, kosarakban a mérsékeltházak mutatós növényei. Magvetéssel és dugványozással szaporíthatók. Szobanövénynek is alkalmas.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia