szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakás, üvegház és a télikert növényei 1.

Sulyok Józsefné, 2011. nov. 06.


Most induló sorozatunkból megtudhatják, melyek azok a növények, amelyek kedvelik a télikertet és az üvehgázi légkört. Ismerjük meg mi a a szobafenyő és a Vénuszfodorka gondozásának buktatója.

Hogyan tudunk otthonunk egy sarkában trópusi hangulatot kelteni a növények segítségével?

Lakás, üvegház és a télikert növényei 1.

Korpafű

 

A kapcsos korpafű - Lycopodium clavatum - Mohára emlékeztető, villás elágazású harasztféle. Hazájában, a trópusokon epifita (fán lakó növények) életmódot folytat. Puha állományú, 1-1,5 cm hosszú, tűszerű, üde zöld levelei körkörösen, egész sűrűn borítják a dúsan elágazó, hosszú, lecsüngő hajtásokat. Spóratermő füzéreit külön hajtáson találjuk. Igazi növénykülönlegesség, különös igényekkel. Darabos, laza, savanyú közegbe, drót vagy léckosárba kell ültetni. Sűrűn árnyékolt, nagyon párás, 20-22 C-os üvegházban fejlődik kielégítően. A nagy meleget még párás környezetben is nehezen tűri. Átültetéskor bolygatás nélkül, a régi korhadt kosárral együtt kell az újba elhelyezni és az ültetési anyaggal körülvenni. Fejdugványokkal szaporítható. Párás környezetben is viszonylag lassan gyökeresedik.

 

Vénuszhaj páfrány

 

Más néven Vénuszfodorka - Adiantum sp. - Amerika trópusi vidékein honos. Levélnyele fénylő fekete, háromszög keresztmetszetű. Többszörösen szárnyalt levelei 35-50 cm-esek. A levélkék ék alakúak, felső harmaduk kerekded, karéjosok. Az apró, barnás-fekete spóratartókat a levélkék hátoldalán hozza. Az újonnan fejlődő levelek levélkéi néhány hétig élénk rózsaszínűek, később üde zöldek. Dúsan hajtó, nagyon mutatós növény. Elegáns, finom, de nem eléggé tartós vágott zöld. Igényes páfrány, egyenletes, 18-20 C-fokos hőmérsékleten, páradús levegőjű helyiségben fejlődik csak kielégítően. Rendkívül érzékeny, ha egy öntözés kimarad, az összes levél egyszerre leszárad. Tőosztással és spóravetéssel szaporítható. Pajzstetűfertőzéstől óvni kell, mert a növényvédő-szerekre érzékeny.

 

Fészekpáfrány

 

A Asplenium nidus hazájában (Ázsia, Ausztrália trópusi vidékén, Polinéziában és Kelet-Afrikában) epifita (fán lakó növények) életmódot folytat. Tölcsérszerű rozettába rendeződött 1 m hosszú, 20-25 cm széles, lándzsa alakú levelei üde zöldek, fénylők, a kiemelkedő középső levélér alsó harmada sötétbarna. A mélybarna spóratartókat a levelek hátoldalán, halszálkaszerű elrendezésben hozza. Egész megjelenése igazi trópusi hangulatot áraszt. Életmódjának megfelelően darabos, laza szerkezetű, közegbe kell ültetni. Párás levegőt, egyenletes meleget kíván. Nagy terjedelmű, kiszáradásra és a száraz levegőre nagyon érzékeny, ezért szobanövénynek nem való. Szaporítani spóravetéssel lehet. Felnevelése lassú, nagy hozzáértést kíván. Leggyakoribb kártevői a pajzstetvek és a levélfonálféreg.

 

Törzses páfrány

 

A Blechnum brasiliense hazájában, Brazíliában és Peruban 50 cm-es vaskos „törzset” és 1 m átmérőjű levélüstököt növeszt. Üvegházban évtizedek alatt nő meg ekkorára. Levelei páratlanul szárnyaltak. A levélnyél alsó harmadát viaszpikkelyek fedik. Ívben hajló méteres levelei felső harmadukban a legszélesebbek. A levélkék kissé fogazattak, kihajtáskor bronzosak, később sötétzöldek. A termőlevelek a lomblevelekhez hasonlóak. A spóratartók a levélkék hátoldalán helyezkednek el. Párás, tűző naptól védett helyet kíván. Földje laza, jó víztartó, jó vízáteresztő legyen. Kiszáradásra és túlöntözésre rendkívül érzékeny. Spóravetéssel szaporítható. Lakásban csak huzattól védett helyen, egyenletes hőmérsékleten, megfelelő páratartalom mellett marad meg.


Cikász vagy páfránypálma

 

Más néven szágópálmák - Cycadophyta - Dél-Indiában, Ceylonban, Tajvanon és a Fülöp-szigeteken honos. A nyitvatermők törzsébe tartozik. Két-három méteresre növő hengeres, pálmaszerű törzsének csúcsa levélüstökben végződik. Levelei 2-2,5 m hosszúak, szárnyaltak. A fiatal levelek eleinte pásztorbotszerűen görbültek, később felállóak, az idősebbek ívben kifelé hajlók. A levélnyél alul gömbölyded, felül három-élű, felső felét két sor tüske fedi. A sűrűn álló levélkék keskeny lándzsásak. Kétlaki növény. Nagy, tobozszerű virágzata a levélüstök közepéből tör elő. Törzsének keményitő-tartalmú bélszövetéből nyerik az étkezésre alkalmas szágót. Trópusi ültetvényekben termesztik. Dísznövényként csak pálmaházakban, növénygyűjteményekben van jelentősége.

 

Szobafenyő

 

Dél-Amerikában, a Csendes-óceáni-szigeteken, és Ausztráliában 12 Araucaria faj él. E szép fenyőből, a mi éghajlatunkon sajnos egy sem található. Egyik legismertebb közülük a Norfolk-szigetekről származó szobafenyő. Hazájában 60-65 méter magas, piramis alakú koronát nevel. Örvösen álló, idősebb korban kissé csüngő ágaival a hidegházak egyik legszebb növénye. Télen 5-10 C-fokon, fényben gazdag, friss levegőjű helyiségben, nyáron a szabadban, közvetlen, erős fénytől védve fejlődik a legjobban. Jóllehet magyar neve szobafenyő - Araucaria excelsa, szobában legtöbbször mégis sínylődik. A téli hónapokban gyakran ledobja ágait, felkopaszodik, díszét elveszti. Magvetéssel és dugványozással szaporítható. A dugványok lassan és nehezen gyökeresednek. Csak a friss magvak csíraképesek. Folytatása: Lakás, télikert és üvegház növényei 2.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!