szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakásba menekített nyár

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 07.


A hűvös, barátságtalan idő beálltával többet vagyunk a lakásban és talán hiányoljuk a nyári virágözön látványát. Szerencsére számos olyan virágzó cserepes növény kínálnak a virágboltban, amivel felvidíthatjuk a lakásunkat. 

Lakásba menekített nyár

Most a kevésbé ismert fajok közül matatunk be néhányat, némelyiküknek még magyar neve sem ismeretes. A növénykülönlegességek kedvelői a széles választékot tartó virágboltban bukkanhatnak rájuk.
 

Ujjas virág


A csuporkafélék családjába tartozik. A fokföldi ibolya rokona, tüzetesebben megnézve hasonlít is rá valamelyest. Hófehér, csöves virágaikat két sötétlila csík teszi különlegessé. Az igényeik is teljesen megegyeznek. Az öntözések között kissé kiszáradhat a közege, a túlöntözést viszont nem szereti. Félárnyékos-árnyékos helyre való. A közvetlen napsütéstől mindenképpen óvjuk.


Fokföldi kankalin


A virágboltokban gyakrabban kapható faj, Kenya és Tanzánia a hazája. Bársonyos levelei tömött párnába tömörülnek. Halványlila, magányos virágait hosszú, vékony szárakon hozza. A gondozása megegyezik a fokföldi ibolyáéval. Érzékeny a túlöntözésre és a közvetlen napsütésre.


Nematanthus gregarius


Dél-Amerikában honos kúszócserje a csuporkafélék családjából. Apró, fényes levelei közül előbukkanó, kiöblösödő, csőszerű, sárga virágaival díszít. Az öntözések között kissé kiszáradhat a közeg felszíne, napos helyet igényel. Elvirágzását követően vigyük napos, de hűvös helyre, ahol pihenhet, és felkészülhet a következő virágzásra.


Codonanthe


Ez a növény s a csuporkafélék tagja. A Codonanthe (hangyacsengő) és az előbb említett Nematanthus faj hibridje. Kúszó növény, ámpolnás cserépben vagy „áltörzses” növényként árusítják a dán kertészetek. Közegét tartsuk folyamatosan nedvesen, és óvjuk a közvetlen napsütéstől.


Dischidia pectenoides
 

A selyemkórófélék családjának tagja. Ázsiában honos, fán lakó növény. Szára több méter hosszúra is megnőhet. Kétféle levelet fejleszt: az egyik hagyományos kinézetű, viszonylag apró, jelentéktelen, a másik viszont annál szokatlanabb. A 4-6 cm-es, felfújt termésre hasonlító képződmények belsejében gyökereket találunk. Ezek a növény vízellátását segítik, mert a gyökerek rendszerint nem érintkeznek a talajjal. Apró virágaik pirosak, igen páraigényes növény, csak rendszeres párásítás mellett tartható meg lakásban. Lágy esővízzel öntözzük és permetezzük. A pangó vízre nagyon érzékeny, támaszték mellett neveljük.


Dalechampia dioscoreifolia


A kutyatejfélék rokona, Costa Ricán élő kúszónövény. Virága megtévesztő: két ciklámenszínű, sziromlevélnek tűnő dísze valójában fellevél, a valódi, jelentéktelen, apró virág ezen belül helyezkedik el. Messziről nézve a páros fellevelek pillangóhoz hasonlítanak, ezért több nyelven pillangóvirágnak nevezik. (A mi nyelvünkön az e név már „foglalt”, egyik egynyári virágunkat hívjuk így). Egész évben virágzik, de nyáron és ősszel a legtöbbet. Napos helyen, bőséges öntözés mellett érzi jól magát. 
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia