szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakásfelújítás - Festés önállóan

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 03.


Ahhoz, hogy a lakásunk állaga ne menjen tönkre, valamint, hogy végig jól érezzük magunkat benne, bizony időről időre nem árt felújítani. Ennek egyik legkevesebb munkát igénylő feladata a festés. Gyors, hatékony, mi magunk is meg tudjuk csinálni és nem csak a tisztaság és az új dolgok hangulatát adja, hanem a megfelelő szín vagy minta kiválasztásával olyan hatásokat érhetünk el, amilyeneket csak szeretnénk.

Lakásfelújítás - Festés önállóan

Előkészítés

 

Mielőtt nagy lelkesen nekifognánk a munkának, mindenképpen helyet kell csinálni a festéshez. Ez apróságnak tűnik, de később, amikor a kezünk piszkos, az ecsetről csöpög az anyag, és már fáradtak is vagyunk, akkor bútoraink is könnyen ízelítőt kaphatnak a fel új színéből. A lehetőségekhez mérten minden olyan felületet takarjunk le fóliával, amit nem akarunk befesteni, és esély van rá, hogy a szín rácsepeg. Különösen igaz ez az ablakokra és más üvegfelületekre, mert a festékpöttyöket sokszor csak karcolások árán tudjuk levakarni róluk. A festés előtt ki kell javítani a fal egyenetlenségeit, vagyis glettelni kell. Az anyagon rajta van a keverési arány, és a munka mikéntje is, ezért ne ijedjünk meg tőle. Ha még sohasem csináltunk ilyet, akkor lehetőleg legyen ott velünk valaki, akinek azért nem teljesen újdonság ez a munka. Glettelés után megvárjuk, míg a kezelt területek teljesen megszáradnak, majd dörzspapírral simára csiszoljuk a falat, majd alapozófestéket viszünk fel rá. Erre azért van szükség, mert a tényleges szín jobban fent marad, valamint a sötétebb árnyalatok sem lesznek foltosak.

 

Színek

 

Amikor egy szoba, vagy egy fal színét kiválasztjuk, tartsuk szem előtt, hogy mi is a funkciója az adott helyiségnek. Egyes színek energizálnak, mások megnyugtatnak, megint mások a pihenésünket segítik elő, ezért mindenképpen érdemes erre is odafigyelni. Ha már a festék is megvan, akkor egy kis füzetbe írjuk le a számát, a gyártót és a pontos színmegnevezést, hogy ha esetleg javítani kell valahol a későbbiekben, akkor ne üssön el az új festés a régitől. A fehértől a sárgán és a lilán keresztül a feketéig minden árnyalatot megtalálhatunk a boltok polcain, így nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat. Érdemes tudni azonban, hogy minél sötétebb egy szín, annál jobban össze fogja nyomni a teret optikailag, és persze fordítva; minél világosabb az árnyalat, annál szélesebbé teszi a szobát. A kicsi helységeknél ez különösen fontos, mivel ha túl sötét a választott festék, akkor lukszerűvé tehetjük a szobát, és nyomasztó lesz bemennünk oda.

 

Minták

Ha szeretnénk a falon mintákat is látni, de nem akarunk a tapétával bíbelődni, akkor is van megoldás. Ehhez azonban türelem, kézügyesség, és egy-két jó sablon is kelleni fog. Válasszuk ki a nekünk tetsző alakzatokat, és vágjuk ki papírból. Ezután a lapot erősen rögzítsük a már megszáradt falfelületen, és fessük le. Figyeljünk arra, hogy a lap ne legyen túl vastag, mert akkor a minta torzulni fog, de azt sem szabad, hogy túl vékony legyen, mert akkor gyorsan átázik, és foltokat hagyhat az eredeti alakzat mellett. Ha a kézügyességünk nem ilyen jó, akkor be kell érnünk az előre legyártott faltetoválásokkal, vagy matricákkal. Tökéletesen beleillenek akármilyen szobabelsőbe, hiszen sok árnyalatban kaphatóak, és egész egyszerűen csak el kell őket ragasztani a kiválasztott felületre. Ha a mintákat azért akarunk a falra vinni, hogy megtörjük a szoba egyhangúságát, akkor érdemes elgondolkozni azon a lehetőségen is, hogy egy-egy falat más színűre fessünk, vagy éppen egy felületen belül, vonalzóval kialakított sávokban alkalmazzunk más árnyalatokat. Ebben az esetben érdemes ceruzával meghúzni a vonalat, és arra a felére, amit nem akarunk megszínezni, ragasztani egy „sorvezető” papírcsíkot, melyet szintén készen megvehetünk. Folytatása következik

 

Kapcsolódó cikk:

Zöld házak – virágokkal a természetvédelemért

A minimál világa
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia