szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakáskultúra

Alternatív karácsonyfák - Nincs hely a fő karácsonyi dísznek?

Alternatív karácsonyfák  - Nincs hely a fő karácsonyi dísznek?
Akármennyire is szeretjük a karácsonyt, van amikor egyszerűen nem tudjuk hova rakni a fát. Ilyenkor két kényszermegoldás szokott születni: apró, esetleg fejletlen fát keresünk, amit be tudunk szuszakolni egy sarokba vagy nagy sóhajok közepette lemondunk a karácsony egyik legszebb díszéről. De ennek nem kell feltétlenül így lennie!

Készíts ajándékot karácsonyra! – Hógömb és díszkeretek

Készíts ajándékot karácsonyra! – Hógömb és díszkeretek
Nyakunkon a karácsony, és sokan nem tudják még, hogy mi legyen az ajándék. Ezt sok minden befolyásolja: időhiány, ötlethiány, és a legtöbb esetben a pénz. Hiszen nagyon nehéz olyan ajándékot találni, ami személyre szabott, olcsó, és könnyen beszerezhető. Vag mégis? Csak éppen magunknak kell elkészíteni, mert így tehetjük egyedivé, olcsóvá, és igazán személyre szabottá!

Csináld magad díszek betonból!

Csináld magad díszek betonból!
Színes, mintás, vidám betondíszek saját kezűleg Akik szeretik maguk elkészíteni a dísztárgyaikat azok már biztosan sokszor gondoltak a betonra, mint alapanyagra. Hiszen remekül formázható, csak a megfelelő öntőminta kell hozzá. Ráadásul színezni, díszíteni is lehet, így vidám, egyedi, kézzel készült díszekkel láthatjuk el a lakásunkat, teraszunkat, vagy a kertünket.

Formáljuk újra az ajtókat és ablakokat!

Formáljuk újra az ajtókat és ablakokat!
A lakásunk egyediségét rengeteg kiegészítővel és a falak színével is emelhetjük. Igaz, az ablakok és ajtók mind boltiak, egyénmegoldások, de hát mindent nem lehet. Vagy mégis? Lehetőségünk arra, hogy mi alakítsuk át a nyílászáróinkat és, hogy egyedileg legyártassuk azokat! Lássunk néhány ötletet a különleges darabokra:

Extrém és utánozhatatlan burkolatok

Extrém és utánozhatatlan burkolatok
Amikor a lakást, vagy a házat burkoljuk, rendszerint már jól bevált palettáról válogatunk. Ezzel nincs is baj, hiszen így biztosak lehetünk a kinézetben, és a kivitelezés idejében, viszont az is igaz, hogy egy katalógusból nehéz egyedi darabokat választani.

Így lesz stílusos a nyílászáród!

Így lesz stílusos a nyílászáród!
Az ajtó és ablakvásárlás első lépése, hogy eldöntjük, milyet is szeretnénk. Aki azt hiszi, hogy ez nem is nagy kihívás, hiszen túl sok variáció nincs, az nagyot téved. A mai technológiáknak köszönhetően szinte mindent meg lehet csinálni, amit csak szeretnénk, csupán pénz kérdése a dolog.

Díszítsünk kavicsokkal – 5 tipp a ház körül

Díszítsünk kavicsokkal – 5 tipp a ház körül
Kavicsokkal mindenki találkozott már. Az utak mellett, esetleg az erdőkben sétálva is bele – bele botlunk, és tovább is sétálunk. Pedig a kavicsok, azon felül, hogy szépek, még praktikusak is lehetnek, hiszen védhetik az érzékenyebb felületeket, vagy megkímélhetnek minket rengeteg munkától.

Tervezzünk szép és használható lépcsőt!

Tervezzünk szép és használható lépcsőt!
A ház vagy lakás egyik alapvető eleme lehet a lépcső, persze abban az esetben, ha emelet is van. Éppen ezért nem mindegy, hogy azok hogyan is néznek ki, milyen anyagból készülnek, és milyen trendet követnek és, hogy az emeletre való jutás mellett még mire lehet használni őket.

Kell-e a pince?

Kell-e a pince?
Amikor valaki építkezik, akkor felmerül egy kardinális kérdés: legyen-e pince? Ennek a helyiségnek is megvannak a maga jó s rossz tulajdonságai, így a feladat arra módosul, hogy eldöntsük: nekünk miért is kéne a földalatti szoba?

Nyerj teret aprócska otthonodban!

Nyerj teret aprócska otthonodban!
Amikor egy alapvetően kicsi lakás berendezését kell megoldani, akkor nagy gondban van az ember. Hiába ismer egy rakás olyan tippet, amivel optikailag nyújthatja a helyet, attól még sajnos nem fog beférni a nagyobb kanapé, esetleg egy plusz szekrény.  

Így építs energia hatékonyan!

Így építs energia hatékonyan!
A hőszigetelés önmagában házunk nem minden energetikai problémáját oldja meg. Az igazán energia hatékony építés egyszerre koncentrál az épület határoló szerkezeteinek – a falazatnak, födémnek, nyílászáróknak – összhangban történő kiválasztására, az épületgépészeti eszközök, a megújuló energiaforrások alkalmazására, az épület tájolására, árnyékolástechnikai elemek felhasználására.

Döbbenetes színek a lakásban

Döbbenetes színek a lakásban
A lakások színei terén jellemzően az a trend, hogy időről időre feltűnnek olyan „extrém” színek, mint a sárga, vagy a zöld. Azután visszatérünk a megszokott fehérhez, és a pasztelles árnyalatokhoz. Szerencsére ma már annyira széles a választék a színek terén, hogy nem kell megragadnunk az uralkodó trendeknél.

Az örök divat: fa bútorok, kicsit másként

Az örök divat: fa bútorok, kicsit másként
Amikor valaki fa bútorokról beszél, akkor a legtöbb esetben az olyan egyszerű, de már önmagában is nagyon szép darabokra gondol, ami a legtöbb háztartásban megtalálható. Hiszen egy igazán elegáns szekrény, vagy egy szépen kivitelezett ebédlőasztal miből is készülhetne, mint időtálló fából.

Így spóroljunk a fűtésen-hűtésen növények segítségével!

Így spóroljunk a fűtésen-hűtésen növények segítségével!
A spórolás manapság egyre divatosabb, ami nem is csoda, tekintve az árakat és az e mellett jelentkező béreket. Szerencsére azonban a spórolásnak egy egészen különleges formája terjed erőteljesen, ez pedig nem más, mint a környezettudatossággal összefont takarékosság. Ezt láthatjuk mindenhol, hiszen a kiadásokat remekül lehet csökkenteni azzal, ha egy kicsit – vagy inkább nagyon – a természet felé fordulunk.

Harcban a meredek telekkel

Harcban a meredek telekkel
Az ember, amikor telket vesz, a pénz miatt hajlandó kompromisszumokat kötni. Előfordul, hogy belemegy egy kevésbé jó kiképzésű területbe, mert annak ára jóval kedveződd, de utólag ezt sokszor megbánhatja. Ilyen érzés, amikor az ember lecsap egy telekre, amiről később az az érzése, hogy túl meredek. Persze valamit valamiért, hiszen ebben az esetben megvan az esélyünk a panorámára, és bár nem olcsó, de mindenképpen megéri a telket is rendezni. De semmi gond, nem kell megijedni, mindenre van megoldás, csak tenni kell érte.

Házi energia mindenkinek

Házi energia mindenkinek
Azok, akik környezettudatosan szeretnének élni, nagy dilemmával kell, hogy szembesüljenek, ahhoz ugyanis, hogy beszerezzünk és beépíttessünk egy-egy ilyen rendszert, bizony nem kevés anyagi ráfordításra lesz szükségünk.

Praktikus polcok - a rejtett, a többfunkciós és a kifordítható

Praktikus polcok - a rejtett, a többfunkciós és a kifordítható
Amikor pakolásról van szó, az ember egy érdekes dilemmával szembesül: azok a polcok, amik a boltban úgy tűntek, tökéletesek, hazajutva kiderül, hogy a kocsiban összementek. Más magyarázata nem lehet annak, hogy hiába számoltuk ki, mégsem fér el rajtuk minden. De pánikra semmi ok, csupán a polc típusát kell újragondolni, és a problémát (ami esztétikai vagy fizikai is lehet) azonnal meg is oldottuk.

Spóroljunk a fűtésszámlán!

Spóroljunk a fűtésszámlán!
Bár már próbálgatja a szárnyait a tavasz, még azért el kell viselnünk, hogy mínuszok repkednek körülöttünk. Ez azt is jelenti, hogy egyelőre nem tudunk megszabadulni a fűtéstől, vagyis a fizetésünk jelentős része kifolyik a kezeink közül. Ennek nem kell feltétlenül így lennie, mivel egy – két ügyes trükkel sokat lehet fogni a fűtés költségein is. Azt senki ne várja, hogy hirtelen fillérekből kijön, de azért jó érzés lehet, ha néhány ezressel több marad a kasszában.

Oszlopok a házban

Oszlopok a házban
Manapság nagyon nagy divat az egyterű lakás, vagy a hatalmas, falak nélküli egységszoba. Ezek a területek nagyon is impozánsak, ám sokszor előfordul, hogy statikailag nem a legtökéletesebbek. Éppen ezért kell egy kis alátámasztás. Ez az a pont, amikor a tulajdonos felhördül, mert megérti, hogy a lakását vagy a kedvenc szobáját egy oszlop fogja elcsúfítani. Pedig nem kell feltétlenül, hogy az a bizonyos oszlop ronda legyen

Dolgozzunk szinteltolással!

Dolgozzunk szinteltolással!
Amikor egy ház felépítéséről döntünk, akkor fogas kérdés lehet a lépcső. Mert ugye megvannak a maga előnyei, de hátránnyal is rendelkezik szép számmal. Viszont, ha az ember emeletet tervez, akkor kikerülhetetlen, akármennyire is arra gondol, hogy öregségére mennyire nehéz lesz majd megmászni. De lépcső akkor is lehet a házban, ha azt teljesen földszintesre tervezzük. Ekkor azonban nincs igazi funkciója, esztétikailag azonban nagyon sokat tud dobni a tereken. Lássuk hol és mikor érdemes szinteltolást használni.