szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakáskultúra

Kell-e hőszigetelni a padlót?

Kell-e hőszigetelni a padlót?
Forrás: www.epitinfo.hu A fűtési költségek évről évre növekednek, így nem mindegy, hogy otthonunkban mennyire tudjuk benn tartani a meleget. Érdemes tehát hőszigetelnünk, a tető, a homlokzat, s a lábazat után a talajon fekvő padlót is. Ennek részleteiről alábbi cikkünkben gyűjtöttünk össze hasznos információkat Olvasóink számára.

Indul a fűtés: ellenőrizzük a kéményeket is!

Indul a fűtés: ellenőrizzük a kéményeket is!
Forrás: www.epitinfo.hu  A legtöbb településen éves rendszerességgel ellenőrzi a közszolgáltató a kémények állapotát. Sokszor azonban nem is tudjuk pontosan, hogy ingatlanunkban milyen kémény van, s azt – a jogszabályi előírásoknak megfelelően - milyen időközönként, hogyan kell a kéményseprőnek ellenőriznie. Alábbi cikkünkben most ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Fényt a pincébe, garázsba

Fényt a pincébe, garázsba
Forrás: www.epitinfo.hu  Sokszor okoz gondot, hogy a házhoz tartozó, terepszint alatti pincékben vagy az alagsori részekben nincs megfelelő világítás. Ezért például barkács-műhelyként, irodaként vagy otthoni edzőteremként már nem tudjuk igénybe venni az egyébként kihasználatlan helyiségeinket. A világítást azonban nem csak a költséges és kevésbé barátságos mesterséges, izzóvilágítással oldhatjuk meg, hanem a természetes napfényt továbbító aknák építésével is. Alábbi cikkünkben most erről számolunk be olvasóinknak.

Mit kezdjünk az építési hulladékkal?

Mit kezdjünk az építési hulladékkal?
Forrás: www.epitinfo.hu Tőlünk nyugatabbra, az Európai Unió fejlettebb országaiban már évtizedek óta sikerrel hasznosítják a bontásból származó építési hulladékokat, főként úgynevezett másodnyersanyagként. 

Betonozzunk, de hogyan?

Betonozzunk, de hogyan?
Forrás: www.epitinfo.hu   Nyáron, az építkezések felújítások időszakában sok ingatlantulajdonos fog neki házilag az építőipari munkáknak. Ezek közül az egyik sarkalatos pont a betonozás feladata. A legtöbben úgy gondolják, hogy elegendő csak a megfelelő mennyiségű összetevőt (homok, sóder, cement) megvásárolni és bérelni egy keverőgépet, s máris elkezdődhet a betonozás.

Kellemesebb klímát a tetőtérbe

Kellemesebb klímát a tetőtérbe
az árnyékolás lehetőségei Forrás: www.epitinfo.hu  A nyári napsugárzás könnyen felmelegítheti a tetőteret, kellemetlen klímát létrehozva ezzel a helyiségekben. Ennek kiküszöbölésére az ideális megoldás a tetőtér hőszigetelése. A tető alatti szobák megfelelő, kiegyensúlyozott hőmérsékletét azonban az ablakokra szerelt árnyékolók is jelentősen képesek befolyásolni. Alábbi cikkünkben most e szerkezetekről lesz szó.  

Közeleg a nyár, közeleg a lakásfestés!

Közeleg a nyár, közeleg a lakásfestés!
Rövid összefoglaló a festési technikákról A száraz, meleg idő kedvező otthonunk felújításához és kifestéséhez. Ma már szinte korlátlan számban állnak rendelkezésünkre a szaküzletekben különböző festékek, egyéb alapanyagok, azonban a kivitelezés mikéntjéről már kevesebb információt kaphatunk. Alábbi cikkünkben ezért most igyekszünk egy kis ízelítőt adni Olvasóink számára a különféle festési technikákból.  

Álmaink telke - hogyan válasszunk?

Álmaink telke - hogyan válasszunk?
Számos esetben, mikor családi házat építünk, jövendő otthonunk minden apró részletét előre megtervezzük. Gyakran azonban a legelső, kézenfekvő dolgot felejtjük el alaposabban kidolgozni, átgondolni, ez pedig az, hogy milyen legyen a telek, melyen később házunk állni fog. Cikkünkben a jó döntéshez szeretnénk támpontokat adni olvasóinknak.

Az energiahatékony házaké a jövő

Az energiahatékony házaké a jövő
Az Európai Unió előírásai nagy hangsúlyt helyeznek az energiahatékonyságra az építésügy terén. Hazánkban – mint azt már korábban megírtuk – 2012-től hazánkban Energetikai tanúsítvány-köteles minden új épület, illetve régi építésű is, amennyiben elidegenítik, vagy egy évnél hosszabb időre bérbe adják azt. 2020-tól pedig e tanúsítvány alapján csak „nulla energiafogyasztással rendelkező” házak épülhetnek majd, melyre a részletes szabályokat 2011 nyarán kel kidolgoznia a kormányzatnak.

A 4 leggyakoribb hőszigetelési hiba

A 4 leggyakoribb hőszigetelési hiba
Abban talán a legtöbb ingatlan-tulajdonos egyetért, hogy a ház energiahatékonysága érdekében szükség van hőszigetelésre. Az azonban nem mindegy, hogy a szigetelési munkákat milyen szakemberre bízzuk, illetve milyen minőségű anyagokat használunk fel. Ha nem figyelünk a szakszerűségre, a rosszul kivitelezett szigeteléssel bizony több kárt okozhatunk, mint hasznot. Alábbi cikkünkben most négy, tipikus szigetelési hibát gyűjtöttünk össze Olvasóink számára.

Vízhatlan vályogház

Vízhatlan vályogház
Árvizek, illetve talajvizek, belvizek idején számtalan híradásból hallani, hogy sok lakóépület, családi ház összeomlott a víz terhelése alatt. Ezen házak többsége vályogból készült, mely köztudottan csak kevéssé áll ellen a nedvességnek. Mégis, ma már léteznek olyan technikai megoldások, melyekkel a meglévő vályogépületet stabilabbá és „vízhatlanná” tehetjük.

Napelemek felszerelése: nem lehet minden tetőre?

Napelemek felszerelése: nem lehet minden tetőre?
Az energiahatékonyság jegyében egyre többen és többen szeretnék házuk energiaellátását legalább részben megújuló forrásból fedezni. Erre kiválóan alkalmas a nap hőjének hasznosítása, azaz a napelemek felszerelése. Azonban azzal már csak kevesen vannak tisztában, hogy sajnos nem minden háztető, vagy épület alkalmas e szerkezetek rögzítésére.

Tudósítás egy házfelújításról 5. rész

Tudósítás egy házfelújításról 5. rész
Előzménye: Tudósítás egy házfelújításról 4. rész Felújításom menetrendjét vagy két hónapig tervezgettem, hogyha majd végre a hitelhez jutás feledhetetlen 2 hónapja után bejuthatok a lakásba, minél előbb neki tudjak látni a munkálatoknak. Be kellett látnom, hogy nehéz úgy tervezgetni, hogy nem jutok be a helyszínre, hiszen csupán addig kétszer tekinthettem meg a leendő lakásomat. Hogyan szervezzek addig parkettacsiszolót, festőt és villanyszerelőt, ha még a jelenlegi állapotot magam sem tudom pontosan körülírni, és megmutatni sincs még jogom.

A havas tetők veszélyei

A havas tetők veszélyei
Ilyenkor télen, nagyobb havazások alkalmával bizony komoly mennyiségű hóréteg rakódhat házunk tetejére, amely több szempontból is veszélyeket rejthet magában. E kockázatokról és az azok elleni védekezésről szólunk alábbi cikkünkben.

Természetes szigetelés: kéreg-burkolat a házon

Természetes szigetelés: kéreg-burkolat a házon
A faburkolatú házak különösen a tengerentúlon, Észak-Amerikában örvendenek nagy népszerűségnek, hiszen ott rendelkezésre áll – szinte korlátlan mennyiségben – az alapanyag is. Hazánkban – bár fakitermelésben nem állunk rossz helyen – a házakat inkább az olcsóbb, műanyag alapú szigeteléssel látják el. Pedig a természetes fakéreg kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, s nem utolsósorban: egyedi, esztétikus küllemet kölcsönöz a háznak.  

A só, mint építőanyag

A só, mint építőanyag
Ma már számos helyen kaphatók és nagy népszerűségnek örvendenek a kellemes fényű, kristálysóból kialakított lámpák, melyek jó hatással vannak egészségünkre. Kevesen tudják azonban, hogy a sónak nem csupán ez az egyetlen felhasználási területet otthonunkon belül. A kristálysóból készülő téglákból, mint beltéri építőanyagokból ugyanis könnyen felrakható térelválasztók és dekorációs elemek készíthetők.  

Milyen legyen a lakás levegője?

Milyen legyen a lakás levegője?
Otthonunkban – különösen a fűtési szezonban – gyakran okoz gondot a száraz levegő. Ugyanakkor sok lakásban, házban éppen a túlzottan a magas páratartalom teszi próbára a lakók szervezetét. Alábbi cikkünkben most arra keressük a választ, mit tehetünk annak érdekében, hogy lakásunkban megfelelő, egészségesen páradús legyen a levegő minősége.

A környezettudatos építészet öt aranyszabálya - Videóval

A környezettudatos építészet öt aranyszabálya - Videóval
Az egyik legfontosabb elvárás az otthonainkkal szemben az időtállóság, amely immár magában foglalja az épület szilárdságán, stabilitásán túl a fenntarthatóság, az épített és a természetes környezethez való illeszkedés követelményét is.

Tudósítás egy házfelújításról 4. rész

Tudósítás egy házfelújításról 4. rész
A fürdőszoba a titkok kamrája   Előzmény: Tudósítás egy házfelújításról 3. rész A házfelújításom során a legnagyobb költséget és kihívást a fürdőszoba jelentette. Ahogy azt már az előző részekben körvonalaztam, egy viszonylag keskeny, de hosszú, pár évvel ezelőtt félig-meddig felújítgatott fürdőszobával rendelkezett a lakás, amelyet megvásároltam. 

Faépítményeink kültéri védelme

Faépítményeink kültéri védelme
A szabad térben lévő faépítményeink és szerkezeteink (tároló-helyiség, pergola, játszótéri eszközök, kert asztal stb.) igen jelentős és változatos környezeti hatásoknak vannak kitéve.
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia