szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakodalmi előkészületek 2. rész

Sulyok József, 2008. máj. 30.


Előzménye: Lakodalmi előkészületek 1. rész

Milyen szokásokat követtek eleink a házasságkötéskor?

Hogyan zajlott egy igazi vidéki lakodalom?

lakodalmas menet …A vendégek egy részét vacsorára nem, csak a mulatságba, táncba hívták. Ebből bizony sok sértődés alakult ki akár életre szólóan is.
A szállítást végző szekereseket a vőfély hívta meg, s aki vállalta az családostól mehetett vacsorára is. A szekereket a menyasszony családja által adott kendőkkel, színes papírokkal, csengőkkel díszítették fel. A lovak füle mellé, oldalára, a hámra kötötték a különböző színű, anyagú kendőket, ami a szekeres gazda tulajdona maradt. Rendszerint sorba álltak és mentek a szekeresek, de sokszor a sűrű pálinka kínálgatás hatására virtus, verseny alakult ki a hajtók között, főleg ha a szomszéd faluba mentek át menyasszonyért, vagy esküdni. A vetélkedésből nem egyszer baleset, vita, veszekedés alakult ki.


a vőlegény és a vőfélyA vőfélynek nem csak kínálgatni illet a lovas gazdákat, de rendben tartani is. A szakácsasszonyok és segítőik munkája az esküvő előtt már napokkal megkezdődött csigatészta csinálással, káposztatöltéssel, kenyér, kalácssütéssel, szárnyasok levágásával. A beregi, szatmári falukban híres főzőasszonyok voltak, akiket mindenki szívesen látott, mert tudták, hogy tiszták, pedánsak voltak, ízletesen, elegendő ételt főztek a násznép létszámának megfelelően. A meghívottak körét a vőfélynek a menyasszony és a vőlegény a családokkal egyeztetve írta össze.


a menyasszonyA vőfélyt „felőtöztették”, útnak indították azzal, hogy a vőfélybotra az első kendőt, vagy szalagot a menyasszony kötötte fel. Az esküvőre meghívott lányok is adtak kendőt, vagy szalagot a vőfély botjára. „Tarpán-gazdag falu - az a szokás, hogy a hívogató vőfély négynyüstös abroszt kap. Ezt átveti a jobb vállán, úgy köti meg a derekán. Nagy lakodalomkor annyit összeszed estére, hogy mozogni sem tud tőlük.” – írta Luby Margit. De mint a szokástól való eltérést említi, hogy divatba jött az is, hogy a vőfély, hívogatáskor nem kendőt, hanem pénzt kapott. Népesebb lakodalom előtt 25-30 pengőt is összegyűjthetett. Ha vele volt a kis vőfély, akkor a pénzen osztoztak. A meghívott lányok erőn felül is adtak pénzt a vőfélynek, hogy az a lakodalomban minél előbb vegye fel táncra és adja tovább más legénynek, mert akit a végén vett fel, vagy fel sem vett táncolni az nagy szégyen volt.


lakodalmi csoportképAz 1930-as években a meghívottak összeadták az enni, innivalót és úgy és annyian illet a családból elmenni, hogy ne egyék ki mindazt, amit vittek, vagy netalán attól is többet, mert bizony erősen megszólták az ilyen viselkedést. Az élelmen túl, szerény ajándékozással illet segíteni a fiatal pár életkezdését edényfélékkel, párnákkal, dunyhákkal, terítőkkel, stb. Így, alakult ki a nászajándék adás szokása. 

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia