szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lámpák saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2012. júl. 12.


A fény a lakberendezés egyik legnagyobb fegyvere. Nem csak az erősségével lehet megdöbbentően nagy különbségeket elérni, hanem a kivitelezésével is, egy-egy egyedi darab nem csak a figyelmet kelti fel, hanem a fény szűrésének köszönhetően a hangulatot is nagyban befolyásolja.

Lámpák saját kezűleg

Lógatott

 

Egy kis kézügyességgel nem csak a szobákat tudjuk feldobni, hanem a kertet vagy a balkont is. Erre tökéletesen alkalmasak a lampionok, melyeknek az az egyik legjobb tulajdonsága, hogy saját kezűleg is tökéletesen elkészíthetőek. Ebben az esetben szükségünk lesz némi papírra, és hurkapálcára. A lampionok esetében a legtöbb embernek egy gömb jut eszébe, pedig ez nem feltétlenül kell, hogy így legyen. Lehet kocka, téglalap, kúp, vagy éppen piramisforma is. Arra azonban figyeljünk, hogy a körtétől megfelelő távolságban legyen a papír, nehogy kigyulladjon.

 

Gyönyörű megjelenést kölcsönöznek azok a megoldások, amikor kiürült, színes, kecses formájú üvegeket fogunk be világítótestnek. Ebben az esetben vagy rászánunk idő és pénzt, és szakemberre bízzuk az üvegvágást és huzalozást, vagy megfogjuk a dolog könnyebbik végét. Más nem is kell hozzá, mint karácsonyi égőfüzér. Ezt óvatosan engedjük bele az üvegbe, egy kicsit rázzuk össze, hogy szépen elrendeződjön, majd akasszuk fel és dugjuk be. Ha egy palackba nem fér el az összes égő, vagy nem egyetlen darabbal akarjuk megoldani a kérdést, akkor nyugodtan használjunk többet, az sem baj, ha egy-két égő üvegen kívül marad.

 

Búra

 

Akár madzagból is készíthetünk lámpát. Ehhez szükségünk lesz egy megunt gumilabdára, folyékony ragasztóra, és természetesen madzagra. A gumilabdát tetszés szerinti rendszerben tekerjük néhányszor körbe, de arra vigyázzunk, hogy két, szemben lévő lukat hagyjunk ki. A kisebbe kerül majd a körte, és annak tartója, a nagyobbikon pedig a fény útját segítjük, és nem utolsó sorban a fényforrás cseréjét oldjuk meg. Mikor a madzagot feltekertük a labdára, a ragasztó segítségével rögzítsük a szálakat. Ehhez minden részét be kell kennünk, különben nem fogja megtartani a formáját. Arra is figyeljünk, hogy a mérete nem lehet túl kicsi, mert a termelődő hő megolvaszthatja a ragasztást, és tönkreteheti a lámpánkat. Miután a ragasztó megkötött, a belül lévő labdát le kell ereszteni, és a búra már a rendelkezésünkre is áll (a lámpa elkészíthető lufira is, csak óvatosan kell vele bánni, így nem kell feláldoznunk egy labdát. A ragasztót is ki tudjuk váltani, ha nem szeretnénk vegyszerekkel dolgozni. Ekkor használjunk sűrű háztartási keményítőt. Ebbe mártsuk bele a madzagot, ezután tekerjük rá a választott felületre).

 

Egyedi és különleges búrát készíthetünk, ha egy kicsit körülnézünk a padláson. Egészen pontosan azt a dobozt keressük, amiben a diákat tartottuk. Szükségünk lesz még ezen kívül egy strapabíró drótra, amit tetszésünk szerinti formára hajtunk. A diákat 3-asával vagy 4-esével felfűzzük damilra, attól függően, hogy milyen hosszú búrát szeretnénk alkotni. Ezután kössük hozzá a kialakított formához, és gyönyörködjünk abban, ahogyan a színes diák kellemes fényárba burkolják a szobát.

 

Egy búra elkészítésének legegyszerűbb módja, ha papírt használunk. A megfelelő szín és méret kiválasztása után már csak az alapra lesz szükségünk, aminek az elkészítésével megpróbálkozhatunk mi is, de akár felhasználhatunk egy megunt darabot is. A papírt feszítsük ki a hálóra, esetleg díszítsük rajzokkal, és már kész is. Elég különleges kinézetet kölcsönözhetünk az asztali, vagy éppen a plafonról lógó búráknak azzal is, ha alapanyagul fonalat használunk, és egész egyszerűen megkötjük (vagy a nagyival megköttetjük) a fényforrásunkat.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia