szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amikor a szomszéd is utánoz! Gyümölcsös a kert valódi dísze

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 13.


A kert díszei között a gyümölcsöt adó növények ritkán vannak feltüntetve. Pedig ez nagy hiba! Kellő odafigyeléssel, tudatos neveléssel az alma, a körte, a narancs, a szőlő is díszértékű szépséggé formálható amellett, hogy továbbra is ontja majd a finomságokat

Amikor a szomszéd is utánoz! Gyümölcsös a kert valódi dísze

Szőlőlugas

Aki már valaha látott ilyet, az tudja, hogy nem a szőlő maga az, ami ilyen szépen formálható, hanem egy keretre van felfutatva. Éppen ezért a növény mellett nagy hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy maga a lugas miként is fest. Ez az ízletes gyümölcs nem örökzöld, így miután kiélveztük a fürtök édességét el fogja dobálni a leveleit. Ezzel persze nincs is semmi gond, csak annyi, hogy így a lugas láthatóvá válik, és az is marad egészen tavaszig. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan néz ki.

Az egyik legegyszerűbb, ha fa az alapja. Nem feltétlenül szükséges, hogy a lugas ívelt legyen, tehát nem kell azzal vacakolni, miként is hajlítsuk meg a fákat. A szögletes formák is nagyon mutatósak, sőt, talán szokatlanságuk miatt még feltűnőbbek is. Ahhoz, hogy szépen fusson a növény, összekötő elemeket is be kell iktatni, amik természetesen sokkal vékonyabbak is lehetnek, mint a tartószerkezet.

A fának csak annyi hátránya van, hogy időről időre le kell kezelni, hogy ellenálljon a környezeti viszontagságoknak, ezt azonban nehéz, amikor már sűrűn befutotta a szőlő. Így vagy előre megpróbáljuk lekezelni a lugast, vagy sajnos kénytelenek leszünk 4-5 évente visszabontani a szőlőt.

Gyümölcs lugas

Azt senki nem mondta, hogy a kerti utat átívelő alagút csak szőlőből készülhet. Hiszen a fákat, ha megfelelően foglalkozunk velük, akkor szintén lehet terelgetni, hajlítgatni a kívánt irányba. Ez nem egyszerű művelet, és azt sem lehet mondani, hogy gyors lenne, ellenben valóban hatékony, és egyedi lugasokat alkothatunk általa.

Persze ennek megvannak a maga veszélyei is, de ezzel számolni kell. Míg a szőlő esetében, ha egy tő elpusztul, akkor 1-2 éven belül a lugasban keletkezett lyuk szintén eltűnik, hála a környező tökéknek. Ezzel szemben, ha egy fánk pusztul el, akkor ott a folyamatot előröl kell majd kezdeni, ezért valóban folyamatos törődést és felügyeletet igényelnek az ilyen kialakítású lugasok.

Bonsai

A szőlőből nem lehet aprócska fát nevelni, azonban van olyan gyümölcs, amelyik erre is alkalmas. Ilyenkor is terem, díszít, de különleges voltának köszönhetően kitűnik a többi kerti növény közül. Nem utolsó sorban pedig telente is lehet kis fát tartani a lakásban, ami még gyümölcsöt is nevel, ehhez csak az kell, hogy örökzöld citrusfélét ültessünk.

A bonsaiok nevelése komoly kihívás, hiszen a tudatosan törpének nevelt növények fokozott gondoskodást és egyedi tápanyag adagolást igényelnek. Csak az kezdjen bele, akinek nem csak ideje, de kitartása is van ehhez a művészethez, mert próbára teszi az embert. Ha azonban minden jól megy, akkor nem csak szép, de nagyon különleges gyümölcsfákkal is díszíthetjük a lakást, a kertet, és a finom termésekkel megtömhetjük a hasunkat.

Kapcsolódó cikk:

10 ok, amiért nagyon szeretjük a citromot
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia