szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Legyen meleg teraszunk télen is!

Scheftsik Tamás, 2014. febr. 14.


Amikor beköszönt a hideg, akkor az emberek behúzódnak a lakásokba, a fűtött terekbe, hiszen ez sokkal kellemesebb, mint a kinti zimankó. De sajnos ezzel együtt a felfrissülést, a látványt, és a kikapcsolódás gyors lehetőségét is elhalasztjuk, vagyis azoknak a funkcióknak a többségét, amiért szerettünk volna egy teraszt, vagy éppen erkélyt. A tél azonban nem jelenti azt, hogy ilyenkor a lakás e része csak úgy kihasználatlanul maradhat!

Legyen meleg teraszunk télen is!
Kép: www.celmec.com.au

Nyitott – csukott

Akik szeretnék a teraszukat télen is kihasználni, és hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni, azok beépíttethetik. Ezt megtehetjük úgy, hogy télikertet alakítunk ki, vagyis nyáron is „csak” ablaknyitásra lesz lehetőségünk. A másik megoldás jóval drágább, ám szabadabban lehet értelmezni a teraszt általa. Ebben az esetben kinyitható üvegfalakat (vagy legalábbis annak tűnő harmonikaajtókat) alkalmaznak, ami nyáron teljesen szabaddá teszi a teraszt, télen azonban zárttá, könnyen fűthetővé csukja. Ezeknek a paneleknek az ára változó, de fél millió forint felett érdemes velük kalkulálni.

Hősugárzó

Aki a teraszát egész évben szeretné kihasználni, de kissé sokallja a beépítés költségeit, annak találták ki a kültéri melegítőket. Igazság szerint eredetileg a kávézók és éttermek kerthelyiségeinek fűtését célozták ezek az eszközök, de ez nem gátolhat meg bennünket abban, hogy mi is felhasználjuk őket. Ma már a választék is nagyon széles, nem kell megragadni a sokak szerint kissé bumfordi, ám valóban jól melegítő szieszta kályháknál. A gáz kihasználásánál maradva beszerezhetünk egy sokkal elegánsabb fűtőtestet is, amit csak hőgombaként ismerhetünk. A választéknak hála ezek ára sem annyira húzós, hiszen 50 000 forint körül már beszerezhetünk egyet.

Aki nem szereti a láng közelségét, annak is vannak lehetőségei, mégpedig az infra hősugárzók. Ezek a rögzíthető, vagy mobil készülékek nagyon széles méret – és ennek megfelelően árskálán mozognak. Egy kisebbet már beszerezhetünk 10 000 forint körül is, de természetesen a határ a csillagos ég. Az infra előnye, hogy a környező élő szervezeteket melegíti, nem a levegőt, így a szél sem csökkenti a hatékonyságát. Az elektromos hősugárzók fűtőszálai a gázfűtőkhöz hasonlóan működnek, tehát a szél itt is gond, ellenben lánggal nem kell számolni. Gazdaságossági szempontból pedig érdemes minden lehetőséget átzongorázni, hiszen a terasz kialakítása, és tájolása is befolyásolhatja a választást.

Fűthető holmik

Akkor is van megoldás, he nem akarunk ennyire sokat költeni a terasz melegítésére, vagy ha azt is szeretnénk élvezni, hogy körülöttünk szép, fehér hó fedi a dolgokat. Ilyenkor nyúljunk a jól bevált eszközökhöz, csak egy kicsit turbózzuk fel őket. Természetesen a takaró, és a párnák is adnak egy kevés melegséget, de közel sem annyit, amennyivel kellemesen eltölthetnénk 10 – 20 percet a szabadban ücsörögve. Ha a cél ez, akkor ragadjunk elektromos takarót, illetve fűthető ülésbetétet. Akiknek ez is kevés lenne, választhatnak fűtőszállal ellátott zoknit, nadrágot, pulcsit is, ám ezek ára már erősen húzós. És ha mindez még nem lenne elég, akkor elő a bögrékkel, és egy jó adag forralt borral, aminél kevés dolog melegíti át jobban az embert.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!