szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Legyen virágba borult asztalod!

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 14.


Lassan közelegnek az ünnepek és otthonunk hangulatát melegebbé, színesebbé varázsolhatja egy-egy jól eltalált virágkompozíció. Mit tegyünk és mit kerüljünk el a maximális hatás kedvéért?

Legyen virágba borult asztalod!

Az ünnepi alkalomra terített asztal fontos tartozéka a virág. Az lenne a helyes mégis, ha köznap éppúgy díszítené az asztalt, mint ünnepélyes alkalmakkor. A mai kor kulturált embere szükségét érzi annak, hogy ízlésesen terített asztalhoz üljön le ebédelni, vacsorázni.

A virág hangulatkeltő hatása miatt sem hiányozhat az asztalunkról. Ha reggelihez vagy uzsonnához terítünk, kisebb üveg vagy porcelán vázába tegyünk pár szál tarka virágot. Ha a váza mintás, vagy többszínű, csak egyszerű virágot tegyünk bele.

Ha ünnepelünk valamilyen családi eseményt, vendégeket is várunk, többet adjunk az asztal díszítésére. Lehetőleg ikebana tálba tegyünk virágot, ez mutatósabb, az elrendezése ötletesebb lehet. Az ikebana tál lehet kerek formájú vagy szögletes. Arra azonban ügyeljünk, hogy túl hosszú szárú vagy dús szirmú virágot ne tegyünk bele. Emiatt kellemetlen lehet a társagás, a szemben ülő vendégekkel.

A legnagyobb vagy legszebb virágcsokrot tegyük az asztal közepére. Az elrendezés lehet aszimmetrikus is. Két végére teszünk kisebb csokrot, és néhány szálat szétszórhatunk az asztalon. Bármilyen virág megfelel az asztal díszítésére, aminek nincs túl hosszú szára, vagy túlságosan erős illata. Általában sárga vagy piros rózsával, szegfűvel díszítjük az ünnepi asztalt, de lehet bármilyen tavaszi virág is.

Nagyon kellemesen hat, ha a virágok közé zöld leveleket is teszünk. Például 1-2 szál gyöngyvirág, futó szegfű, margaréta vagy apró szirmú dália zöld levelekkel szépen díszíti a terített asztalt. Ízléses, mutatós a váza, ha 1-2 szál oldalra vagy lefelé hajol.

Arra azért ügyeljünk, hogy a virág ne érjen a tányérba vagy az evőeszközhöz. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az ízlésesen terített asztalhoz nem elég önmagában a virág. Az asztalterítő, a tányérok, az evőeszközök megfelelő összhangja sem lehet mellékes.

Kapcsolódó cikk:

Spórolj! Készíts esküvői meghívót és ültető kártyát
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!