szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lehet ízlésesen? Hagymások összeültetése

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 18.


Egyesével vagy csoportokba ültetve, így is, úgy is jól mutatnak a hagymások és a gumósok a fák előtt. Hogy érhetjük el azt, hogy ne essünk túlzásba és mi mellett mutatnak igazán jól a tavasz első virágai?

Lehet ízlésesen? Hagymások összeültetése

Tegyünk el először a kiválasztott hagymákból egy párat a földbe. A következő tavasszal máris megjelennek az első virágok, majd egy évvel később néhány növénnyel több bújik elő, későbbiekben már sűrű virágszőnyegben gyönyörködhetünk a fák, cserjék előtt. A lombos fák alá ültethető hagymások legtöbbje teljesen télálló, és az ápolásuk is igen könnyű. Mindössze csak ültetéskor kell rájuk odafigyelni, és azután maguktól szaporodnak, évről évre terjednek a fák alatt. Még az is előfordulhat, hogy egyik-másik faj a pázsitot is meghódítja, főleg ha valami miatt nem nő kellően tömören a fű. Ha virágszőnyeget szeretnénk, akkor legjobb, ha nem bolygatjuk az elültetett hagymásokat. Minden egyes fűnyírással, gereblyézéssel csökkentjük a virágtengert.

A hagymás növények előnye, hogy akkor sem kell lemondani róluk, ha nincs kertünk. Cserépbe, balkonládába felnevelhetők a teraszon, ráadásul akkor mindig közvetlen közelről élvezhetjük illatukat, szépségüket.

A legtöbb hagymás, gumós növény akkor mutat a legszebben, ha csoportokba ültetjük el a virágágyba. Dús virágzás érdekében ültessük szorosan egymás mellé a hagymákat. Ha edénybe ültettük a hagymát, a szűk hely miatt nem képesek beérni a raktározó szervek, ezért ha van kertünk, akkor elnyílás után a hagymákat rakjuk ki a szabadföldbe, és hagyjuk, hogy nyugodtan visszahúzódjanak. Csak így számíthatunk arra, hogy a következő évben is kifejlődjenek a virágok.

Az edénykertbe lehetőleg ne túl magas növésű tulipán és nárciszfajtákat válasszunk, mert megnyúlnak, száruk könnyen eltörik. Válasszunk zömök, egyben illatos fajtákat. Csodálatos összképet alakíthatunk ki, ha ugyanazon hagymás faj több fajtáját ültetjük össze egy cserépbe. Úgy válogassuk össze a fajtákat, hogy minden cserépbe kerüljön korai, közepes és késői virágzású fajta. De ültethetünk különböző fajokat is a cserépbe, de akkor arra figyeljünk, hogy azonos időben virágozzanak, és magasságban, színben kiegészítsék egymást.

A liliomokat, főleg az érzékenyebb keleti liliomokat jobb cserépbe ülteti. Cserepestől aztán lesüllyeszthetjük őket a virágágyásba, vagy állíthatjuk a teraszon a többi növény közé. Ősszel aztán vigyük be a cserepeket a lakásba, és párás, hűvös helyen teleltessük.
A nárciszok, tulipánok, sáfrányok, stb. ugyanolyan szépen virágoznak a cserépben, mint a szabadföldön. Mivel a hagymások viszonylag kevés tápanyaggal is beérik, ezért elég, ha egyszerű virágföldet vásárolunk. Minél magasabb a virághagyma, annál mélyebbre kell kerülnie a cserépben. A cserepeket aztán kint hagyhatjuk a szabadban télire, de ajánlatos a ház fala mellé elhelyezni őket.

Ha sétáltunk már májusban a gyöngyvirágtól illatozó tölgyesben, vagy éreztük már a medvehagyma fokhagymára emlékeztető illatát, akkor bizonyára ismert előttünk a vadon élő hagymások varázsa. Nem kell róluk a kertben sem lemondani, éppen olyan virágszőnyeget alakíthatunk ki otthon, mint amivel a természetben találkozunk vele.

A ritkuló gyep, pázsit kiváló kiindulópont lehet a tavaszi virágok betelepítéséhez. Sok hagymás érvényesül ilyen körülmények között, feldobják a zöld felületet. A hagymások aztán hamar sűrű szőnyeggé nőnek össze, a kékharang például kék tenger képét idézi fel bennünk a kék virágával.
Gyakori, hogy a hagymásokkal beültetett ágyások egy életen át elkísérnek. Ha a talaj kellően nedves, kissé vályogos és tápanyagban gazdag, akkor folyamatosan számíthatunk a hóvirágra, a téltemetőre, a tőzikére. A humuszos talajon jól el tud terjedni a kakasmandikó, a kékharang, ugyanakkor az arany sáfrány, a korai sáfrány inkább a soványabb talajokat kedvelik. A kerti krókuszhibrideknek ugyancsak humuszos termőhelyre van szükségük. A cserjék előtti meleg, napi több órán át napsütötte tereken a csillagvirágokra, hófényre számíthatunk hosszú éveken át.

A medvehagyma különösebb ápolás nélkül is képes meghódítani a fák alatti árnyékos területet, de ültetésre csak akkor vállalkozzunk, ha kedveljük a fokhagyma illatát. A medvehagyma levele a konyhában kiválóan pótolja a fokhagymát.

Csodálatos látvány a tiszta nárciszokból álló mező. A kisvirágú nárciszok némelyike nem nagyigényű, és gyepes területeken is képes szépen elterjedni. A botanikai tulipánok gondozása sem nehéz, és jól érzik magukat a cserjék alatt, éppúgy, mint a sziklakertben vagy a napsütötte virágágyban. Az elszórt magjaikból új növények fejlődnek olyan helyeken is, ahová szándékosan nem ültettünk belőle.   

Kapcsolódó cikk:

Így ültesd össze, ha jót akarsz!
Hozzászólások (1)

Laposáné Anikó
2014. márc. 19. (2 614 napja)
Gyönyörűek a nárciszaim, de nem virágszik rendesen sok egyáltalán nem.Mi lehet az oka?


Friss hozzászólások

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés

2021.március 10., szerda / 19:12

A rákvirágom szép zöld, de ragacsos. Mit tehetek?

2021.március 02., kedd / 18:56

Leander levele foltos


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia