Lekvárfőzés
Sulyok József, 2012. okt. 02.
Gyermekversek...
Apró szilva; Nem tudom,
mért így hívják? Nem tudom.
Tiszaháti gyümölcs, kincs,
zamatának párja nincs.
Szilvában a szilvamag,
csak főzésig maradhat.
Fürge kezek magvazzák,
öblös üstbe úgy rakják.
Rézüstben a színe kék,
majd barnára főzik szét.
Csodálkozik Eszterke,
mitől lesz ez fekete?
Tüzet rak a tűzrakó,
kavarja a kavaró,
üstbe rakott szilvahegy,
levet ereszt, összemegy.
Akkor aztán megrottyan,
sűrű massza felbuggyan,
plitty, platty, pliccs, placcs, bugyorog,
fennhangon fő, mocorog.
Rotyog már a cibere,
közel hozzá ne gyere,
loccsan, lövell, levet vet,
megsüti a kezedet.
Friss cibere, hú de jó,
az a legjobb hashajtó,
aki abból bezabál,
egész nap fut, szaladgál.
Amikor megöregszik,
mázas csuporba teszik,
celofánnal takarják,
kamarába úgy rakják.
Nagymama a raktáros,
készülhet a lekváros
bukta, tészta, derelye,
felséges a belseje.
Sütéskor a szilva íz,
úgy ragad, mint a csiriz.
A lekvár az asztalon,
itt a legjobb alkalom.
Eszter surran suttyomban,
csuprot nézi, merre van,
megtalálja, kanyarít,
újával egy falatnyit.
A képillusztrációt készítette:
Zajácz Lili
Kapcsolódó vers:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22