szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lépcsők mindenkinek

Scheftsik Tamás, 2012. márc. 20.


Az emberiség egyik legnagyobb találmánya a lépcső. Gondoljunk csak bele, ha nem lenne ilyen alkalmatosság, akkor a házak emeletét el lehetne felejteni, a meredek emelkedők vagy lejtők leküzdése komoly kihívást jelentene.

Lépcsők mindenkinek

Azonban az sem mindegy, hogy ha már lépcsőnk van, az hogyan néz ki, milyen az anyaga, vagy éppen mennyi helyet foglal. Mivel a lakásban nemcsak az emeletre való feljutást teszi lehetővé, hanem esztétikai funkcióval is bír, nem csak egyszerűen elkészített darabokat, hanem művészi tökéletességgel megalkotottakat is találhatunk.

 

Helyigény

 

Alapvetően nem mindegy, hogy egy lépcsőt mekkora helyre tervezünk. Ha van miből levenni, akkor gyönyörű, széles és íves, faragott és buján díszített darabokat is megálmodhatunk. Sőt, ha akarjuk, meg is kettőzhetjük őket. Ennek ugyan funkcionálisan nem sok értelme van, de a látványt mindenképpen felségessé teszi. Igazán nem is akkor kell elővenni a kreativitásunkat, amikor van, hanem akkor, amikor nincs helyünk. Egy apró, de nagy belmagasságú lakásban kedvelt megoldás a galéria. Ez logikus, de nem mindegy, hogy az amúgy is szűkös helyiségből mekkora területet hasít ki a lépcső.


Ezt a problémát hivatott megoldani, a legkisebb helyet foglaló alternatíva, a létra. Persze ez nem éppen kellemes eszköz, főleg ha idősebb lakó is van. Egy kicsivel nagyobb a terület igénye, de esztétikusabb és kényelmesebb is a csigalépcső. Ennek a megoldásnak az is előnye, hogy minél jobban csavarodik annál kevesebb helyet foglal, és annál szebben mutat. Az anyaga lehet klasszikus fa, de akár csipkézett kovácsoltvas is, pénztárcától függően. A térhasználatot tovább lehet csökkenteni, ha nem használunk mindkét oldalán korlátot, bár ez a biztonságot egy kicsit lejjebb viszi. Szintén jó megoldás, ha nem „rögzített” kapaszkodóban gondolkodunk.

 

Egy hajókötél korlátként is tökéletesen használható, optikailag kevesebb helyet foglal, és nagyon szépen mutat. Itt nyugodtan engedjük szabadjára az elképzeléseinket, használjunk anyagokat, színeket kedvünk szerint. Az optikai térnyerésben verhetetlenek a „lebegő” lépcsőfokok. Ekkor nem egy alap tartószerkezetre vannak felfűzve a részek, hanem külön-külön állnak ki a falból, vagy egy vezető sínből. Kinézetre egy kicsit instabilnak tűnik, de ha ettől elvonatkoztatunk, akkor különleges élményt nyújthat.

 

Anyag

 

Anyagát tekintve a legtöbb esetben a lépcső fából készül. Ez meleg hatást kelt a szobában, és megadja a belsőséges hangulatot. Egy minimál stílusú, vagy futurisztikusabb környezetben a vas vagy acél megoldás is lenyűgöző hatást gyakorolhat. Romantikus hangulatú, a már említett, csipkézett kovácsoltvas, de feldobja a szobát a színes műanyag is. Sőt, azt extrémitás kedvelői választhatnak alapul akár üveget is. Nem rossz megoldás, hiszen –átlátszósága miatt- optikailag sokkal előnyösebb, mint a társai, ám a tartósság és tisztántartás versenyében gyorsan elvérzik.

 

Praktikum

 

Fura ezt egy olyan tárgy esetében hallani, amely értelemszerűen arra való, hogy le vagy feljussunk rajta. De nem kell, hogy itt kimerüljön a felhasználás. Mivel a lépcső emelkedik, alatta kihasználatlan hely keletkezik. Ha befedjük a területet, és egy-két rudat is elhelyezünk benne, akkor tulajdonképpen egy olyan gardróbot kapunk, melyre rálépve az emeletre lyukadunk ki. Fokozható a praktikum, ha a lépcső fokaira koncentrálunk. Első esetben a mélyítjük őket, így egy alternatív könyvespolchoz juthatunk, ami látványnak sem utolsó. Második esetben a mélyítést kitölthetjük egy rejtett fiókkal. Ennek segítségével a gyerekek játékait, vagy a cipők tárolását is egy pillanat alatt megoldhatjuk.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia