szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Levendulából ezért nem elég!

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 19.


Nyáron, amikor vízparton, vagyunk, hegyekben túrázunk, nem tudjuk mindig elkerülni  a leégést...

Levendulából ezért nem elég!

Nyáron, amikor vízparton, vagyunk, hegyekben túrázunk, nem tudjuk mindig elkerülni  a leégést, napszúrást, csípéseket, kisebb sérüléseket, rándulás, ficam, gombás fertőzéseket vagy izomlázat sporttevékenység után.

De mit tegyünk? Először is fertőtlenítsünk le és tegyünk rá levendulát, ami univerzális gyógyszer.

A levendula gyógyhatású, enyhíti a gyulladást és a fájdalmat, valamint fertőtlenít. Jól regenerálja a bőr különböző sérüléseit.

Házi levendula olaj készítése: Egy jó maréknyi levendulavirágot áztassunk be 3-4 napig 1 liter extra-szűz olívaolajban. A készítményt tegyük jól zárható, sötét üvegbe. Az olaj enyhíti a rovarcsípések vagy csalánhoz hasonló növények marásának tüneteit. Alkalmazzuk a sérült bőrfelületen steril borogatás segítségével. Ezután könnyedén masszírozzuk meg a csípés környékét.

Alkalmazd így!

Könnyebb égési sérülések esetén: tíz percig tartsuk az égett bőrfelületet hideg víz alatt. Utána tegyünk rá egy kevés levendulamézet, csillapítja a fájdalmat.

A duzzanat csökkentésére zúzódás után: a zúzódásra tegyünk levendula olajat. Ehhez áztassunk 3 napon keresztül egy maréknyi friss levendulavirágot 1 liter extra-szűz olívaolajban. Szűrjük le, öntsük üvegbe és jól zárjuk le.

Vízhólyag esetén: miután kipukkantottuk a hólyagot, tegyük rá a következő keverékből álló borogatást: 20 csepp levendula illóolajat oldjunk fel 25 ml növényi olajban. De tegyünk egy darab gézt is a sérült részre, melyre előzőleg két csepp levendula ojalat hintettünk.

Hőguta: készítsünk langyos fürdőt, hogy csökkentsük a hőt. A fürdővízbe tegyünk 10 csepp levendula olajat,

Napszúrás: a tünetek enyhítésére, melyek túlságosan erős napsugárzás okoz a bőrön, tegyünk levendula olajat az érintett felületre, óránként, míg a javulás be nem következik. A recepthez keverjünk össze 10 csepp levendula olajat 10 ml pézsmarózsaolajjal. 

Kapcsolódó cikk: Ezért szeretjük az édes ízt!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!