szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lógó nappali, háló

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 17.


Bútoraink kiválasztása sohasem könnyű feladat. Sok mindent kell szem előtt tartani, és az egyedisége sem mindegy. Van egy olyan bútorcsalád, melyet ma már bárki beszerezhet, és garantáltan szokatlan de kellemes megjelenést érhet el általuk. Igaz, nem tartoznak a legolcsóbb lehetőségek közé, de extra funkciókat is rejtenek magukban. Lássunk most néhány megoldást a függesztett bútorokra.

Lógó nappali, háló

Amikor ilyen megoldásról van szó, akkor nem beszélhetünk szekrényekről. A függesztésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Ha valamit lelógatok, akkor az nagy valószínűséggel mozogni fog. Ez azonban nem éppen szerencsés, ha szükség lenne a stabilitásra, például, hogy egy nehezebb fiókot kihúzzunk. Előnye azonban, hogy ringatózhatunk bennük, a lábuk nem nyomódik be a vastag szőnyegekbe, valamint takarítani is sokkal egyszerűbb alattuk.

 

Ágy

 

A legtöbb esetben a hálószobában csak a baldahint szoktuk lógatni. Pedig erre tökéletesen alkalmas maga az ágy is. Igaz, nem árt, ha tudunk biztosítani megfelelő teherbírású gerendákat a szobában, melyekbe kapaszkodhat a nyoszolyánk. Kicsit olyan érzést képes biztosítani, mint amikor vízágyon fekszünk. A különbség, hogy itt nem a „matrac” mozog alattunk, hanem az egész felület ring. Senkinek ne legyenek téves elképzelései. Ez az ágy nem olyan típusú, mint amilyeneken a matrózok alszanak a kalózfilmekben, vagy amilyen két fa közé van kifeszítve a kertben. Itt egy teljesen hétköznapi alkalmatosságról van szó, leszámítva azt az apróságot, hogy nincsenek lábai. Ennek persze megvannak a maga hátulütői is. Amikor álomra hajtjuk a fejünket, akkor nagyon kellemes tud lenni, a lassú, ütemes hintázás, ám amikor nem az alvás a cél, akkor bizony hiányozhat a fekhely stabilitása, és a falon is intenzívebben kopoghat az ágytámla.

 

Fotel

 

Sokkal elterjedtebb, mint az előző elképzelés. Kerti garnitúraként, valamint akár a szobában is tökéletes megoldás lehet. Több variációjával is találkozhatunk. A legolcsóbb, amikor a klasszikus függőágy vonalán elindulva alkotják meg a széket, ami gyakorlatilag sok kötéllel felfüggesztett és formára igazított, egyszerű ülőpárnára emlékeztet. Ez jól mutathat gyerekszobában, vagy a kertben, de a nappaliba egy kicsit szegényes lenne. De kesergésre semmi ok, csupán mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni. Választhatunk tojásdad alakú fonott csodákat is, melyek tulajdonképpen három oldalról zártak, így körülölel minket a kényelem. A hintázás lehetősége ugyanúgy megvan bennük, mint az előzőekben, csak sokkal elegánsabbak. Persze nem szabad leragadni a foteloknál, kanapékat is függeszthetünk. Sőt, az egyik legtöbbször alkalmazott megoldás ez, csak nem a nappaliban, hanem a kertben szokták felállítani a fémszerkezetet, melyre a többszemélyes ülőrész kerül.

 

Anyagok

 

Hogy ne csak a fonott, rattan garnitúrákat említsük, nézzük, miből készülhetnek még ezek az érdekes megoldású darabok. Mindenekelőtt a legegyszerűbb, bár valójában inkább a kertbe való megoldás az, amikor színes, vastag textíliát használunk hozzájuk. Ezek moshatóak is, így igazán nincs sok vesződség velük. Ugyancsak kevés gondozást igényelnek a műanyag kivitelek is. Természetesen nem csak tömör változatban kaphatóak, absztrakt, és hálószerűen lukacsos verziójuk is van, hogy ne érezzük magunkat bezárva egy fura, műanyag gömböc belsejében. Az egyik legérdekesebb, de a legtöbb törődést is igénylő anyag, a mintás, vagy csak magában használt plexi. Ekkor ugyanis hiába ölel minket körül a fotelunk, a kilátásunkat semmi sem akadályozza. Baj csak akkor van, ha az idők folyamán az anyag karcolódik, sérül. Ez ugyanis kifejezetten jól látható és sajnos elég csúnya. Ekkor érdemes szakemberhez fordulni, és szépen felpolíroztatni, így a kilátás megint tökéletes lehet.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia