szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mangó, a vitaminbomba

Sulyok Józsefné, 2012. febr. 13.


Aki már evett mangót, az tudja róla hogy, igazi meglepetésgyümölcs.


Meglepetést okoz a narancssárga, ízletes húsa a piros-zöld héj alatt, és hatalmas, lapos magja, amely majdnem olyan hosszú, mint maga a termés.

Mangó, a vitaminbomba

A mangó Dél-Ázsiában honos, elsősorban Burmában és Indiában. Az eredeti mangóból még mindig terem itt, de ezek apró, szinte rághatatlanul rostos, és kellemetlen ízű gyümölcsöt hoznak, melyek egyáltalán nem hasonlítanak a mai mangóra.

 

A mangóról szóló legelső írásos emlékek i.e. 4000 körüli. Ebben a hindu írásban, mint nagy gyümölcstermőt említik a mangófát, amely örökzöld, szimmetrikus szerkezetű és dús lombozatú, és rokona a pisztáciának meg a cserszömörcének is. Buddha rendszeresen mangófa alatt meditált. Ebből adandóan a fa India egyik szent fája is lett.

 

I.e. 2000-ben már nagy méretekben termesztették a mangót, mely egyre ízletesebb és lédúsabb lett. A gyümölcsöt a buddhista szerzetesek juttathatták el Kelet-Ázsiába, ahol hamarosan kedvelt lett.

 

A 7. században egy kínai utazó vitte el Indiából Kínába a magot, ahol hamarosan szintén termeszteni kezdték. Ekkor már a bagdadi kalifák is jól ismerték, akik azonban inkább a belőle készült szeszes italt fogyasztották előszeretettel, melyet fél-egy évig erjesztettek, érleltek. A mangó az afrikai kontinensre kb. 1000 körül jutott el Perzsián keresztül a tevekaravánok segítségével.

 

A gyümölcsöt Európában csak 1328-ban említik írások, de sosem volt igazán népszerű. A 16. században a portugál hajósok révén eljutott Kelet és Nyugat-Afrikába, valamint Brazíliába, míg 19. században Hawaii, Mexikó és Florida következett.

 

Jelenleg mintegy ezer változata ismert, a legnagyobb termesztője még mindig India. Náluk jelenleg is a szerelem szimbólumának számít, az esküvőkön mindig van mangó, mely a bőséges gyerekáldást jelképezi. Nálunk általában kapható, bár meglehetősen drága. Mégis amilyen gyakran csak tehetjük, érdemes fogyasztani, mert a rendkívüli zamata mellett nagyon sok A,-B-,E-, és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaz. Levele pedig antibiotikumos hatással bír, elsősorban fogászati céllal használják a fejlődő országokban.

 

A mangó nagyon gazdag fenolos hatóanyagokban, melyik kiváló szabad gyökfogó tulajdonsággal bírnak. Kimutatták, hogy azokban az országokban, ahol nagyon sok mangót esznek, tumoros betegségek száma jelentősen kevesebb más területekhez képest, valamint csökkenti az epekőképződést. Néhány szelet mangó fogyasztásával a napi A-vitamin szükségletünket fedezni tudjuk. Azokban az országokban, ahol a mangó alapélelmiszer, azt javasolják, hogy az év mangó-hiányos időszakában szárított formában fogyasszák a gyümölcsöt az A-vitamin hiány és a farkasvakság megelőzése érdekében.

 

A mangóban található C-vitamin és más savas anyagok elősegítik a vas felszívódását a rizstartalmú ételekből. Mindez azt jelenti, hogy az étkezések végén elfogyasztott egy-két szelet mangó nagyobb esélyt ad a vasfelszívódásra. Egyébként maga a gyümölcs is tartalmaz olyan mennyiségben vasat, hogy az hozzájárulhasson az egészséges vérképzéshez.

 

A népgyógyászatban a mangó gyümölcsét nem igazán hasznosítják. Levelét és ágait hörghurut, belső vérzés, valamint fogfájás kezelésére alkalmazzák. A gyümölcs héját egyes területeken méhvérzés megszüntetésére adják. A fenti hatások azonban tudományos módszerekkel nem bizonyítottak.

 

Kapcsolódó cikk:

Igazi különlegességek a világból

Egzotikus növények magról nevelve


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!