Mártásmentő akció!
Sulyok Józsefné, 2013. jan. 28.
Túl világos, túl sűrű, túl híg?! Nincs minden veszve, elkerülhetjük a bajt és ideális mártást varázsolhatunk a reménytelennek tűnő masszából.

Ha a mártás túl híg lett?
Egy kávéskanál lisztet egy csésze hideg vízben simára keverünk, majd állandó keverés közben belecsorgatjuk a mártásba. Felfőzzük, így kapjuk meg a kívánt sűrűséget.
Habverővel kevés burgonya-püréport keverünk a híg mártásba, így sűrűbb lesz.
Továbbforralással is sűríthetjük, de csak azoknál a mártásoknál, amelyekhez tojássárgáját nem adtunk, mert ez összefut a forralásnál.
Ha sűrű a mártás?
Húslevessel, tejjel, tejszínnel vagy más folyadékkal hígítsuk, aszerint, hogy milyen mártást csinálunk.
Ha a mártás túl világosra sikerült?
Még egy kevés rántást készítünk, a liszt egy kissé barnábbra pirítjuk, és hozzákeverjük a világos mártáshoz. (Vigyázzunk, nehogy sűrű legyen).
Kevés cukrot pirítunk és hozzákeverjük a mártáshoz.
Segíthet néhány csepp barnaszósz lapanyag.
Néhány csepp szójamártást is felhasználhatunk színezésre. Ez az eredeti ízt hangsúlyozhatja.
Kapcsolódó cikk:
Mit tegyünk, ha leégett az étel?
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14