szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Matiz János a festőművész

Sulyok József, 2012. okt. 04.


Vannak emberek, akik bármihez fognak, bármit tesznek, annak kiemelkedő értéke, eredménye van. Érdeklődési körük, tevékenységük lehetnek egymástól igen távoli ismereteket, készségeket igénylő cselekedetek, megoldások, amelyeket Isten adta tehetséggel ők birtokolnak.

Matiz János a festőművész

Ezek az alkotásban önzetlen, sokoldalú emberek csodálatra méltó magabiztossággal igazodnak el és igazítanak el másokat is a dolgok rejtelmeiben. Őket szokták, - kivételes képességük, tudásuk miatt, - polihisztorokként tisztelni.


Ilyen beállítottságú és habitusú ember a tiszavasvári Matiz János is, aki – közel a 80-ik évéhez - hihetetlen energiával, alkotói kényszerrel veti magát nap, mint nap az értékteremtő tenni vágyásba.


Fém és faműves. Jóban van az anyaggal. Farag, fest, domborít, vés, borászkodik, kertészkedik, szakácskodik, restaurál, játékot készít, gyerekeket okít, szaktanácsot ad, szakipari munkát végez, terveket, célszerszámokat készít, de ha szükséges, órát, hangszert, gépet, stb. javít. Kiemelkedő önzetlen, karitatív beállítottsága, segítőkészsége. Nagy mívese annak, hogy mindezt egyszerű természetességgel, alázattal, allűrök nélkül gyakorolja.


Polihisztori sokoldalúságának egy szeletét, a festészetét ismét bemutatta - 2012. aug. 20.-a tiszteletére, a Találkozások Házában rendezett - gyűjteményes kiállításán. (Erről a mellékelt felvételek adnak ízelítőt). A terem falain sorakozó táj, élet és zsánerképek, a távolra került alkotásokat bemutató fényképek, kérés nélkül árulkodnak a művész világ látásáról. A művek, az önmagával is perlekedő, polemizáló, de mégis könnyedén, lényeglátóan festő Matiz Jánost vetkőztetik pőrére, aki nem akar, de nem is tud elszakadni témaválasztásaiban múltjától, veretes környezetétől.


A professzionálisba hajló megoldások:
a fény és árnyék kontrasztja és összhangja,
a színek sokszínűségében megjelenő „mégis” harmónia,
a témaválasztás sokszor spontán egyedisége,
a zsánerképeken a szemek mély, szuggesztív, beszélő tükre,
a sajátos, egyedi fehér színek,
a pontos arányok, mind-mind a személyes tapasztalásból, látásmódból merített ihlet.

 

Matiz János képein direkt és indirekt eszközökkel, bölcs, filozofikus hajlammal sugallja és vallja az élet a cselekvés értelmét. A születés és elmúlás egységét, törvényszerűségét. A szívéhez közel állók a tiszteletének örvendők „szeretet-képei” hitelesek, sokatmondóak.


Az örökkévalóságnak ecseteli a tört pillanatokat műveiben; - a föltámadt pusztai vihart, - a ködbe vesző rideg tájat, - az éledő tavaszi természetet, - a múltból fakadt, sárdagasztó tanyasi képet, stb.


A gyermekként apa nélkül maradt, félárva János az alapimpulzusok jelentős részét a ma is sokat emlegetett - és az elsők között megfestett - bűdi, Takács nagyapjától kapta. Az ő iránta érzett mély tisztelet okán festette lemezre - a helyi Görög Katolikus Egyház részére - a kereszten szenvedő és bevégeztetett Jézust. A két táblakép egymásból fakadó, egymástól nálam elválaszthatatlan professzionális alkotás, drámaian döbbenetes, amely bizonyítja, hogy a festőművész pontosan érzi, érti és fejezi ki Jézus, az ember szenvedéstörténetét.


Végezetül Rozman Béla művésztanárnak, a Csontváry festőkör alapító vezetőjének, kiállítást megnyitó gondolat- töredékeit hívom írásom szakszerű támaszaként:

számomra ez a nap egy ünnep…
ennek a szakmának műves mestere…
ezek egy tiszta ember alkotásai…
nem fest divatképeket, azt festi meg, amit szeret, amit meg akar mutatni…

 

Kell ettől nagyobb elismerés egy szakembertől?
 

Kapcsolódó cikk:

Fafaragók, faműves mesterek 2. rész
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!