Megéri a kockázat? Zöldségek az októberi kertben
Sulyok Józsefné, 2013. okt. 17.
Az egyre inkább hűvösre forduló, őszies idő bizonytalansággal tölti el a kiskertek tulajdonosait. Mi történik a még kint levő terményekkel? Minden évben felmerül a kérdés: szedjük fel minél hamarabb a zöldségeket vagy hagyjuk a helyén és ezzel kockáztassák az esetleges fagykárt?

Az őszi káposztafélék kevésbé érzékenyek a hidegre. A karalábét tisztítsuk meg leveleitől, és ha nincs pincénk, árokba is vermelhetjük, gyökerükkel felfelé fordítva és földdel, de még lombbal és szalmával is takarva. Addig azonban még kint hagyhatjuk az ágyásokban.
A kelkáposzta az enyhe fagyokat is elviseli, ezek felszedésével még tovább várhatunk. A karfiol rózsái, ha leveleit ráborítjuk, elviselik a mínusz 4-5 fokos hideget. Felszedésekor viszont vizsgáljuk át őket, és amelyek a rózsáikat nem fejlesztették ki, azokat a pincében vagy kamrában homokba gyökerestől ültessük be olyan mélyre, amennyire a szabad földben voltak, így december végéig kifejlesztik rózsáikat.
A bimbós kel a tél friss zöldségnövénye. Mínusz 10 fokot is eltűr, sokszor a hó alatt is szedjük. December vége felé azonban már ne hagyjuk a kertben. Szintén gyökerestől tároljuk.
A gyökérzöldségek közül legérzékenyebb a hidegre a sárgarépa és a cékla. Október végéig azonban mindkettő a helyén maradjon. A petrezselyem és a zeller már kevésbé érzékeny. Érdemes kinn hagyni, mert jó idő esetén sokáig szedhetjük a friss zöldséget.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22