szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Megesett tűzeset 1.

Sulyok József, 2008. aug. 14.


Az ibrányi községháza és a mellette lévő tűzoltó szertár közelében, a fő utcán az egyik nagygazda gazdasági udvarán lévő pajtában tűz ütött ki.

Meleg tavasz volt, így a tűz a széltől egyre nagyobb lángot kapott. Az összecsődült szomszédok, és az úton járók az udvaron lévő ásott kútból nyert vízzel próbálták, de nem tudták eloltani. Rohantak szólni a községházára, onnan a tűzoltó szertárhoz.


Gyorsan elővették a kézi szirénát, és a kisbíró tekerte rendesen, hogy a közelben lakó önkéntes tűzoltókat riasszák a rendkívüli eseményhez. Az egyik községi elöljáró közben kinyitotta a szertár kapuját, s az odaérkezők segítségével kihúzták a lóvontatású kocsi-fecskendőt. A lovak érkezését, befogását meg sem várva kézzel húzták a közeli tűzesethez. A kocsi-fecskendő vizes-lajt nélkül nem ért semmit, hiszen abból tudták kézi pumpálással a vizet átszívni és a tűzre spriccelni. Ezért az emberek a vizeslajtos-kocsit is kihúzták a szertárból, de azzal nem könnyen boldogultak, mert a kötelezően, állandóan benne tárolandó víztől nehéz volt. Ha kicsit később is, de a tetthelyre vonszolták a kocsit, s ott a már türelmetlenül várakozó szivattyúkezelő felnyitotta a lajt kerek fedelét, hogy a szűrővel felszerelt tömlőt beleengedje a tartályba és a kézi pumpálóval négy ember megkezdje az oltást.


De a sugárcső-kezelő a tömlő végén hiába várta a vizet, az nem jött. Erre az egyik önkéntes tűzoltó felmászott a kocsira, belenézett a lajtba. Döbbenten állapította meg, hogy víz helyet krumpli van a tartályban. Tehát húzás közben attól volt olyan nehéz a kocsi.
Mit volt mit tenni, ha már összegyűltek, nagy káromkodások közepette a szomszédok ásott kútjából is hordták a vizet, s úgy oltották el a tűzet. Rossz nyelvek szerint nem egészen így történt az eset, hanem jött egy tavaszi zápor, s az oltotta el a keletkezett tűzet.
A nem mindennapi, kényes ügy miatt összeült a községi elöljáróság, hogy megállapítsa kié a lajtban lévő krumpli, és hogyan került oda. Hamar kiderült, hogy a krumpli nem másé, mint a nagytekintélyű tűzoltó parancsnoké, aki még ősszel rakta bele krumpliföldjén a lajtba a termést, s lóval vontatta be a szertárba. Azóta nem szedte ki.


A Végrehajtó Bizottság testületileg megrótta, s egyben - egy nem mindennapi - írásbeli határozatot hozott, ami úgy szólt, hogy:
- A parancsnok minden tűzeset előtt köteles a Tűzoltó Egyesület tulajdonában lévő lajtból kiüríteni a krumplit!

(Fiatal VB Titkárként, amikor erre az 1950-es években keletkezett nem mindennapi határozatra rábukkantam az ibrányi tanács irattárában és tudtam, hogy Dr. Fábián Lajos Szabolcs-Szatmár Megyei Tanács VB. Titkára gyűjti az ilyen érdekes határozatokat átadtam neki. Remélem gyűjteményében a bizonyító irat fellelhető.)

 

Kapcsolódó rovatok: Hobbi, Kertészkedés

Kapcsolódó cikk: Megesett tűzeset 2.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia