szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Megfázás ellen a természet antibiotikumaival

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 07.


Aki azt hiszi, hogy az antibiotikum az ember találmánya, az téved. Ezek az anyagok sok növényben megtalálhatók. Nagy előnyük, ha helyesen alkalmazzuk, nincs mellékhatásuk.

Megfázás ellen a természet antibiotikumaival

A túléléshez a növényeknek védekezniük kell a kórokozó csírák ellen. A természet ezért már évezredekkel ezelőtt „feltalálta” az antibiotikus hatású anyagokat. Enyhébb fertőzések esetén érdemes ezekhez a fegyverekhez nyúlni, mivel néhány lényeges előnyük van a gyógyszerekkel szemben. Pl. fölösleges antibiotikumot szedni vírus által okozott influenza esetén, mivel az csak baktériumok ellen hatásos.

Meglepő módon a növényi antibiotikumok esetében ez nem érvényes. A szakemberek ezt azzal indokolják, hogy a természet orvosságaiban nem csak egyetlen gyógyhatású anyag van, hanem több anyag együttesen fejti ki hatását. Ráadásul ezek az anyagok nem károsítják a bélflórát, a baktériumok mellett a vírusokat és a gombákat is ártalmatlanná teszik.

Alaposan tanulmányozták az afrikai muskátlit. A belőle nyert kivonat egyfajta védőréteget képez a légutak nyálkahártyáján, és így nem csak a bőrgyulladást képes meggyógyítani, hanem a meghűlés is megelőzhető vele. A kutatások szerint képes megakadályozni a megfázást vagy az influenzát, ha már az első jeleknél alkalmazzuk.

A sarkantyúka hatóanyagaiból készült gyógyszerek nagyon jók hólyaggyulladás ellen, az immunrendszert erősítő sédkender kivonattal pedig megnehezítjük az influenza kórokozóinak a dolgát. De az egyszerű cickafark, zsálya vagy kamillateával is védekezhetünk a megfázás vagy a fogínygyulladás esetén.
A sarkantyúka elpusztítja a baktériumokat és a gombákat. Főkén húgyúti gyulladás esetén alkalmazzák. A sédkender immunerősítő hatású, és meggátolja, hogy a kórokozók megtelepedjenek a légutak nyálkahártyáján. A cickafark gyulladáscsökkentő, tea formájába enyhíti a gyomornyálkahártya panaszokat, külsőleg pedig, borogatás formában segíti a sebgyógyulást.

A bazsalikomolaj gyulladt bőrfelületre cseppenve, pl. pattanásra, sietteti a gyógyulást.
A flavonidoknak és illóolajoknak köszönhetően a zsályatea hatásos gargarizáló szer fogínygyulladás, torokfájás esetén.
A kakukkfű gátolja a vírusok, baktériumok, gombák fejlődését. Teaként kiváló köhögéscsillapító gyógyszer.
A kamilla, tea vagy borogatás formájában erős antibakteriális hatást fejt ki, és megnehezíti a gombák életét.

A torma segít a megfázás ellen. A benne található csípős anyagok (allicin, sinigrin) nagyon hatásosak mindenféle kórokozók ellen. Mivel ezek az anyagok már a bél felső szakaszában felszívódnak a vérbe, nem támadják meg a bél természetes baktériumflóráját, amely nagyon fontos az egészségünk számára.

Próbáld ki!

Megfázás ellen hatásos szer: egy evőkanál frissen reszelt tormák kavarjunk el három evőkanál mézzel. A masszát 1-2 órán keresztül hagyjuk állni, majd naponta többször 1-1 teáskanálnyit vegyünk a szánkba, és hagyjuk teljesen szétolvadni. Minél frissebb a torma, annál hatásosabb szer. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a torma erősíti az immunrendszert is. 5-7 napnál tovább nem célszerű alkalmazni, mert az érzékenyebbeknél gyomornyálkahártya irritációt okozhat.

Kapcsolódó cikk:

Almát egész évben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!