szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Meggy, az A-vitamin bajnok

Sulyok Józsefné, 2010. aug. 02.


A meggy rendkívül zamatos és nem túl édes gyümölcsünk. A cseresznye közeli rokona, s története szorosan egybeforrt a cseresznye történetével. Fedezzük fel gyógyító erejét!

Meggy, az A-vitamin bajnok

A cseresznye és a meggy őse valószínűleg az Ázsiában honos vadcseresznyék voltak, melyeknek számos fajtája igen mérgező anyagokat tartalmazott. A kínaiak már 3000 évvel ezelőtt termesztették, de ismerték a Görögországban, ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is. Plinius írásaiban nyolcféle cseresznyefajtát mutat be, melyek között már cseresznye és meggyfélék is voltak. A Római Birodalom bukását követően a gyümölcsök művelése hanyatlásnak indult. Európában újra a 17. században lett népszerű. Jelenleg kb. 300 meggyfajtát ismerünk világszerte.

 

A meggy nem mindenhol népszerű és ismert. Sok országban úgy tartják, hogy a meggyet nyersen nem lehet fogyasztani, csak főzést vagy sütést követően, mivel túlságosan savanyúnak és savasnak találják. Magyarországon a gyümölcs nagyon kedvelt mind nyersen, mind süteményben vagy pedig befőttként. Rendkívül magas az A-vitamin tartalma (csaknem kilencszerese a cseresznyének), ezen kívül sok B-vitamint, vasat, káliumot találunk benne.

A köztudatban sok gyógyhatást tulajdonítanak neki, ugyanakkor a tudományos vizsgálatok elég kevés adatot tartalmaznak e tekintetben.

Számos antioxidáns anyagot tartalmaz, melyek képesek megkötni a szervezetet károsító szabad gyököket. Hatásossága az áfonya és a szeder antioxidáns hatását közelíti meg.
Védelmet nyújt a daganatos betegségek, az érfalt károsító folyamatok, valamint az öregedéssel együtt járó degeneratív kórképek ellen. Éppen ezért fogyasztása szinte minden életkorban ajánlott és nagyban hozzájárulhat a betegségek megelőzésében.

A meggyben nagyon sok antocián vegyület található, melyek tumorgátló hatással rendelkeznek. Kísérletek igazolták, hogy a meggyben található anyagok bénítani képesek a rákos sejtek növekedését. Feltételezhető, hogy a meggy rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető vastagbéldaganatok előfordulása, ami azért is fontos, mert a világstatisztika szerint Magyarország első helyen áll a vastagbélrákos halálozás tekintetében.
A népgyógyászati megfigyelés szerint a meghűléses, lázas tünetek gyorsabban múlnak el, ha a beteg bőségesen fogyaszt meggyet.

 

A meggy széles körűen kerül alkalmazásra. Használják magas és alacsony vérnyomás kezelésére, a veseműködés serkentésére, vérkeringés javítására és a szervezetben felhalmozódó vizenyő eltávolítására. Segíti a húgysav ürülését, ezáltal enyhíti a köszvényes betegek tüneteit. Javasolják, laza fogok megerősítésére, az emésztés elősegítésére, valamint légzési problémák kezelésére. De tudományosan mindezeket nem sikerült igazolni.
 

Kapcsolódó cikk:

Meggy, a csonthéjasok gyöngyszeme
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia