szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Meggykörkép

Sulyok Józsefné, 2011. máj. 30.


A meggy rendkívül zamatos és nem túl édes gyümölcsünk, a cseresznye közeli rokona. Története szorosan egybeforrt a cseresznye történetével. A cseresznye és a meggy őse valószínűleg az Ázsiában honos vadcseresznyék voltak, melyeknek számos fajtája igen mérgező anyagokat tartalmazott.

Meggykörkép

A kínaiak már 3000 évvel ezelőtt termesztették, de ismerték a Görögországban, ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is. Plinius írásaiban nyolc féle cseresznyefajtát mutat be, melyek között már cseresznye és meggyfélék is voltak. A Római Birodalom bukását követően a gyümölcsök művelése hanyatlásnak indult. Európában újra a 17. században lett népszerű. Jelenleg kb. 300 meggyfajtát ismerünk világszerte.

 

A meggy nem mindenhol népszerű és ismert. Sok országban úgy tartják, hogy a meggyet nyersen nem lehet fogyasztani, csak főzést vagy sütést követően, mivel túlságosan savanyúnak és savasnak találják. Magyarországon a gyümölcs nagyon kedvelt mind nyersen, mind süteményben vagy pedig befőttként. Rendkívül magas az A-vitamin tartalma (csaknem kilencszerese a cseresznyének), ezen kívül sok B-vitamint, vasat, káliumot találunk benne.

 

A köztudatban sok gyógyhatást tulajdonítanak neki, ugyanakkor a tudományos vizsgálatok elég kevés adatot tartalmaznak e tekintetben. Számos antioxidáns anyagot tartalmaz, melyek képesek megkötni a szervezetet károsító szabad gyököket. Hatásossága az áfonya és a szeder antioxidáns hatását közelíti meg.

 

Védelmet nyújt a daganatos betegségek, az érfalt károsító folyamatok, valamint az öregedéssel együtt járó degeneratív kórképek ellen. Éppen ezért fogyasztása szinte minden életkorban ajánlott és nagyban hozzájárulhat a betegségek megelőzésében. A meggyben nagyon sok antocián vegyület található, melyek tumorgátló hatással rendelkeznek.

 

Kísérletek igazolták, hogy a meggyben található anyagok bénítani képesek a rákos sejtek növekedését. Feltételezhető, hogy a meggy rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető vastagbéldaganatok előfordulása, ami azért is fontos, mert a világstatisztika szerint Magyarország első helyen áll a vastagbélrákos halálozás tekintetében. A népgyógyászati megfigyelés szerint a meghűléses, lázas tünetek gyorsabban múlnak el, ha a beteg bőségesen fogyaszt meggyet.

 

A meggy széles körűen kerül alkalmazásra. Használják magas és alacsony vérnyomás kezelésére, a veseműködés serkentésére, vérkeringés javítására és a szervezetben felhalmozódó vizenyő eltávolítására. Segíti a húgysav ürülését, ezáltal enyhíti a köszvényes betegek tüneteit. Javasolják, laza fogok megerősítésére, az emésztés elősegítésére, valamint légzési problémák kezelésére. De tudományosan mindezeket nem sikerült igazolni.

 

Kapcsolódó cikk:
Csonthéjasok moníliás betegsége
Meggy, a csonthéjasok gyöngyszeme
Meggy dzsem pillanatok alatt




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia