szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Megunhatatlan játék a falmélyedésekkel

Scheftsik Tamás, 2013. aug. 22.


Amikor meglátunk egy falat, akkor rögtön azt nézzük, hogy milyen állapotban van, hogy reped-e, elég sík-e. Amikor így vizsgálódunk, és szembesülünk a ténnyel, hogy a falban bizony van egy, vagy több mélyedés, akkor sokan a szívükhöz kapnak, és kőműves kanalat ragadnak, hogy eltűntessék azt.

Megunhatatlan játék a falmélyedésekkel

Pedig nem csak, hogy jól tud kinézni, hanem különlegessé teheti az egész lakást, hiszen olyan egyedi megoldásokat tesz lehetővé, amikre egyébként esélyünk sem lenne.

Kuckó

Ha megfelelő méretű falmélyedéssel találkozunk, akkor nagy öröm ér minket, mivel megvalósíthatunk egy nagyon hangulatos, és tetszetős kis lehetőséget. Ez pedig nem más, mint a kuckó, vagy olvasósarok, kinek hogy tetszik. A mélyedésnek ehhez tekintélyesebbnek kell lennie. Minimum akkorával érdemes foglalkozni, amiben már kényelmesen elférünk, és ha az egyik falhoz állunk, a kezünket ki tudjuk nyújtani a másik falig. Ide csináltathatunk fából egy kellemes kis padot, de a tökéletes hatás érdekében egy kicsit nagyobb munka vár ránk. Falazzuk fel az ülőméretig a mélyedést, és fessük pontosan olyanra, mint a fal többi része. Ezután jöhet az ülőfelületre a laposabb szivacs, és persze a vidám, és hatalmas párnák, amik az olvasáshoz, pihenéshez kellenek. Érdemes külön világítást is adni ennek a résznek, hiszen a szoba többi részéből beeső fény nem jut el ide tökéletesen.

Rejtsük el

Természetesen nem arról van szó, hogy ha egy ilyen kincs kerül a kezünkbe, akkor egyszerűen falazzuk be. Inkább rejtett szekrényt készítsünk belőle, ami már önmagában is remekül mutathat. A belső kialakítása teljesen ránk van bízva, akár ruhásszekrénynek szeretnénk, akár csetreszes tárolónak szánjuk.

Akkor is nagy hasznát vehetjük a mélyedéseknek, ha olyan gépeket szeretnénk elsüllyeszteni, mint például a mosógép, vagy a szárító. Ezeket az eszközöket sokan nem szeretik szem előtt tartani. Ilyenkor a megfelelő méretű mélyedés nagyon is a hasznunkra lehet. Hiszen egyszerűen betoljuk ide a gépet. Ezek után csak egy tolóajtót kell elé tenni, amit azonos színre festünk a fallal, és sikerült annyira elrejteni a gépet, amennyire csak lehet.

Tegyük központivá

Sokszor működik az az elv, hogy amit nem tudunk elrejteni, azt tegyük központivá, így adva neki teljesen új értelmet. Ez a mélyedésekre is igaz, hiszen nem csak tárolóként, hanem díszként is nagyon jól fel tudjuk használni. A különleges hatás érdekében tegyünk ide marokkói lámpát, ami garantáltan vonzza a szemet, de akkor sem nyúlhatunk mellé, ha egyszerű karácsonyfa – égőket rakunk ide, valamilyen nekünk tetsző minta szerint.

Tökéletes megoldás, ha szobrokat, dísztárgyakat teszünk bele. Itt nem kell csak a sík felületekhez ragaszkodni. A lógatott mécses tartók, vagy egyéb ékek is nagyon mutatósak, de az is nagyon jó megoldás, ha bepolcozzuk a mélyedést. Ezzel nem csak rakodófelületet kapunk, hanem kifejezetten romantikus, „intim” kis könyvtárat is létre hozhatunk, amit kisebb dísztárgyakkal tudunk feldobni.

Ha ennél is látványosabb megoldást szeretnénk, akkor keressünk egy festőt, aki kicsit átalakítja nekünk a falat. Persze ne egy egyszerű szobafestőre gondoljunk, hanem egy olyan művészre, aki ezekre a felületekre specializálódott. Ebben az esetben pedig a lehetőségeink határtalanok. Legyen szó egy mediterrán tájra nyíló stilizált ablakról, vagy éppen fordítva, egy romantikus várfalat megszakító ablakról, melyből festett virágok (és persze igaziak is) omlanak alá.

Sőt, ennél is tovább mehetünk, és nem csak ablakként, hanem akár egy kisebb, komplett kastélyként is megjelenhet a mélyedés, amit varázsos lények vesznek körül. A minta attól függ, nekünk mi tetszik, illetve hova is szánjuk pontosan a festést.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!